PREMIER: Öt éve megjósolták a koronavírus-járványt – Itt a Pálmafunk új klipje, az Ember (VIDEÓ)

PREMIER: Öt éve megjósolták a koronavírus-járványt – Itt a Pálmafunk új klipje, az Ember (VIDEÓ)

A december tizedikére időzített Ember című dal videoklipje a kürti Pálmafunk ötödik mozgóképe. A látványvilág ezúttal is Kovács Balázs gitáros munkája, aki a jövőben szeretné a többieket, Berek Ketchup Tibor énekest, Mézes Zoltán basszusgitárost, Góra Zoltán billentyűst és Smid Ádám dobost is bevonni rendezői munkálatokba. Kovács Balázzsal beszélgettünk.

 

Az első klipetek a Nézz rám című dalhoz egy romos ház különböző helyiségeiben készült 2019-ben.

Bátyámék vettek egy telket, amelyen egy öreg ház állt. Ott készült a klip javarésze. A koncertfelvételt azután a kürti faluházban forgattuk. A színpadon állítottuk fel a cuccainkat, így olyan hatást kelt, mintha egyszerre lennénk a színpadon és a próbateremben. Többféle trükköt alkalmaztunk. Mindezzel az idő múlását próbáltuk szimbolizálni. A refrén alatt például lelassítottuk a zenét a felére, lassítva mozgunk a színpadon. Torz zene szól, a lassítás végett nagyon mélyen énekel Berek Ketchup Tibor. Utólag felgyorsítottuk a felvételeket a rendes időre. Annak idején más mennyiségű képkockát használtak másodpercenként a régi kamerák, ettől egy kicsit úgymond komikus hangulat kerekedett.

Nem a reális mozgási idő működött, ahogy a szemünk látja, az agyunk felfogja, hanem a hiányzó képkockák végett volt benne valami olyasmi, mintha gyorsabb lenne a mozgás. Az általunk alkalmazott lassítás révén még erősebb lett ezt a hangulat.

 

Pálmafunk

 

A következő klipre három évet, idén márciusig kellett várni. Mikor született a Végtelen című dal, amelyhez készült?

A covid ledöntött a lábamról. A lábadozásom utolsó napjaiban a számítógépembe összegyűlt koncertfelvételeket és fotókat rendezve kapott el az ihlet. Akkor érkezett meg a Végtelen kevert változata is. Hat dalt vettünk fel ugyanis 2019-ben a párkányi River Flow Stúdióban, a keverés azután Galántán, a Gila Studios-ban zajlott. Ott készült a Végtelen, az Ember és még további négy szám is, amelyek ezután érkeznek majd. Volt egy koncepciónk a Végtelen klipjére, de a covid miatt ritkán találkoztunk a bandatagokkal. Nekiálltam hát azokat a részeket elkészíteni, amelyeket előzőleg már megbeszéltünk. Volt egy olyan ötletünk, hogy a refrén alatt videók lettek volna ránk vetítve. Ezt elvetettük, koncertrészletekkel oldottam meg. Az egyik koncertet 2019-ben Bátorkeszin, a borfesztiválon, a másikat 2020-ban, a kürti borudvarban adtuk.

Sokszor felvesszük a fellépéseinket, hogy később legyen nyersanyag a klipekhez.

 

A Végtelen klipjében fent vagytok a Holdon, közben végig a Földön zenéltek egy színpadon. A végén kiderül, hogy ti vagytok az asztronauták.

Az a helyzet ezzel a dallal, hogy úgy látjuk, a média könnyen befolyásolja az embereket. Könnyű a médiában olyan anyagot felhasználni, amit bárki el tud készíteni, képes egyszerűen megváltoztatni egy levideózott anyagot. Egyfajta kódolt üzenetként jelenik meg ez a dalban és a videóban egyaránt.

A végén nem egy reális fotót mutatunk, amikor asztronauta ruhában vagyunk, hanem szándékosan azt akartuk, hogy szembetűnő legyen a Photoshop.

 

Pálmafunk

 

Szeptemberben megjelent a Tündérlény című dalotok szöveges videója. Novemberben pedig a Lesz így még videoklipje.

Azt Szabó Ádám Gilánál forgattuk Galántán, a stúdiójában. Hat kamerát használtunk. Amikor előálltunk az ötletünkel, hogy ilyen videót készítenénk, Ádám támogatott benne minket.

 

Aznap este elvitték a pálmát – Gombaszögön is tarolt a Pálmafunk (FOTÓK)

 

December 10-én lesz az Ember című dalotok klipjének a premierje.

A dalt öt éve írtuk. Nem is gondoltuk volna, hogy a covid ilyen könnyen bekövetkezhet.

Még az előző próbtermünkben történt beszélgetésünk alatt kiderült, hogy egyformán hiszünk és érdekesnek is találjuk az összefüggés elméleteket. Az első öt vagy hat dalunk nagyon könnyen született. Az Ember is ezek közé tartozik. Friss energiaként tört elő belőlünk, dzsemmelés alatt jött a zene. Ketchup feljátszotta, haza vitte, és megírta rá a szöveget.

 

Pálmafunk

 

Túl sok már az ember, kell egy betegség. Áll a dalszövegben. Öt éve megjósoltátok a koronavírus-járványt?

Konkrétan nem mondanánk ki, telibe erre gondoltunk, mert ez végtelen lehetőségek közül az egyik, de volt szó egy egészen hasonló helyzetről…

 

Ezt a dalt is előadtátok szeptemberben az Öröm a zene tatabányai állomásán a Peron Music válogatón, a Lesz még így és a Végtelen című dalok mellett.

Profi tehetségkutató a Peron Music, több éve követem, azt látom, fejlődnek minden irányban. A szervezés precíz és pontos. Három számot játszhat mindenki negyedórában, előtte tíz perc az átállási idő két banda között, korrekt a zsűri. Azért nem jutottunk el a Szlovákai Magyar Könnyűzenei Szemlére, Vásárútra, mert dobosunk, Smid Ádám gyakran jár Székelyföldre, és szeptember elsején is ott volt. Igaz, az Ember című dalt Kanyicska Krisztián volt dobosunkkal rögzítettük. Ezért a klip végén még az ő neve szerepel.

 

Pálmafunk

 

Advent idején jelenik meg az Ember klipje. Stílusosan karácsonyfaégőket aggattatok Mézes Zoltán basszusgitárosra.

Jó lett volna advent előtt kijönni a klippel. Nem akartunk „belemenni” a karácsonyba.

 

Rengeteg tömegfelvétel, még a hírneves hajdani szpartakiádé is szerepel a képkockákon.

A neten találtam azt a felvételt a szpartakiádéról, megfogott a lányok ritmikája.

Elképzeltem, ahogy felgyorsítva mozog az a szervezett tömeg és a sor végén lévő delayes gitár és zongora hang lehalkulására lelassulnak és beállnak egy sorba…, és igen, megint alkalmaztam a gyorsítás trükköt….

 

 

Egyedül dolgozol a látványvilágon? A Nézz rám stáblistáján Kecskés Martin is neve is szerepel az alkotók között.

Ő abban a klipben segített, általában a bátyámmal Kovács Tamással dolgozom. Farkas Jani barátom vágta a Tündérlény szöveges videóját és a Lesz még így forgatásán segített videózni. A kollázs videókat jómagam vágom. Egy kicsit háttérben maradtak a többiek, ami a rendezés részt érinti, pedig ezt én is csak úgymond tanulom. Itthon kísérletezgetek és próbálkozom. Ha valami megfog, és jobban néz ki, megosztom a többiekkel, és ha átmegy, felhasználjuk.

A most következő klipekbe jobban be szeretném vonni a zenekar miden tagját. Rengeteg jó ötletük van. A jövő évben egy kicsit nyitottabb leszek ezen a téren feléjük.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Szulcsán Tamás, Szabó Máté, Marosi Róbert, Szabó Gábor, Cséfalvay Á. András