„Felszabadító érzés lesz” – Tóbisz Titusz végig énekli a januárt

„Felszabadító érzés lesz” – Tóbisz Titusz végig énekli a januárt

Minden fontos, ami segít elrugaszkodni a helyzetből, amiben most vagyunk, mondja a Rimaszombatból indult Tóbisz Titusz neves operaénekes, akinek újévi jókívánsága is az, hogy az emberek találjanak egy kis időt és helyet a zenének. Januárra tele van a naptára fellépésekkel. Pozsonyban, Ostravában, Liberecben, Hradec Královében, Kassán várja a közönség. És persze, majd otthon, Rimaszombatban is, az újévi operett gálán, január 17-én.

„Nem az én ötletem volt a gálaest, hanem Balogh Péter világjárta hegedűművészé, aki Bunda Mihály cigányprímást alakítja A chicagói hercegnő című jazz operett kassai előadásában.

Boriszt, Sylvária trónörökösét játszom Kálmán Imre operettjében, ami a pandémia utáni első bemutatónk volt a Kassai Állami Színházban. A chicagói hercegnőt a Budapesti Operettszínházból hoztuk át, Béres Attila rendezésében. Mihály a darabban a prímásom, a legjobb barátom, és most arra gondoltunk Péterrel, mi lenne, ha ketten csinálnánk egy operett estet, és vinnénk magunkkal Táňa Paľovičovát, aki A chicagói hercegnőben Lizavettát, az anyámat alakítja” – meséli Titusz.

Szenvedélye az opera – Néhány pillanat Tóbisz Titusz társaságában

Az ötletet tett követte, január 17-én, kedden a rimaszombati művelődési központ nagytermében a chicagói hercegnő legismertebb dalai mellett, felcsendülnek majd a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Luxemburg grófja, a Bajadér örökzöld slágerei.

„Kétszer táncolni is fogok“ – ígéri az operaénekes, és hozzáteszi, csupa nagyszerű budapesti zenész muzsikál majd Balogh Péter zenekarában.

 

Tóbisz Titusz

 

Tóbisz Titusz szerint nem kell kulturális mélységet keresni az operettben, mert más a feladata. – „A chicagói hercegnő kassai előadása ugyan tele van aktualitással, de

az embereknek most jót tesz az ilyesmi, segít fellazítani a környezetünkben lévő borús, világvége hangulatot. Ezért nem operát, hanem operettet énekelek majd Rimaszombatban, ami számomra is felszabadító érzés lesz“

– teszi hozzá a tenor, akit egyébkét Csehországban, az autójában értünk utol, éppen a névnapján.

Ugyanis jelmezpróbáról jött Ostravából, ahol Stephen Sondheim Nyakfelmetsző, vagyis Sweeney Todd című musicaljének egyik szerepét próbálja. – „Beadle Bamford, a gonosz rendőrfőnök szerepét játszom, akit a fantasztikus Timothy Spall alakított feledhetetlenül Tim Burton Oscar-díjas filmjében. Énekesi és színészi szempontból is remek figura.

Nem számítottam rá, hogy megkapom, és nagyon örülök neki“ – árulja el Tóbisz Titusz, akiről szilveszterkor a tévében kiderült, hogy remekül süt.

 

Tóbisz Titusz

 

„Örök kövér ember vagyok“ – vallja be, majd így folytatja – „Minden pillanatban arra kell figyelnem, hogy csak 120 kiló legyek, és ne mondjuk 200. Egyébként 123 kiló vagyok. Nagyon szeretek sütni, főzni. Inkább magyaros ételeket készítek, de bármit megcsinálok.

Szilveszterkor a tévében, az „Egész Szlovákia süt“ című műsorban kész tények elé állítottak, részeg Izidort kellett készítenem. Második lett a süteményem“ – idézi fel a forgatást.

VIDEÓ: Tóbisz Titusz így énekel Otello szerepében

A Rimaszombatból indult tenor az egész hónapot végig énekli majd. „Ostravában felújítjuk az Othellót, amit Liberecben is játszom egy másik rendezésben, és lesz egy Othelló operakoncert Hradec Královéban. Wagner Trisztán és Izoldája is műsoron van. A jövő héten felújítjuk A nyomorultakat Pozsonyban, a Nová Scénán, azután következik a rimaszombati operett gála.

 

Tóbisz Titusz

 

Január 27-én, pénteken pedig három tenor koncert lesz a Zeneakadémián, ahol Fekete Attila és Horváth István társaságában lépek fel. Othelló, Bajazzók áriái és más áriák mellett, a szervezők külön kérésére, elénekelem Gejza Dusík Pieseň od rodnej zeme című szerzeményét, amit sokan úgy emlegetnek, hogy Najkrajší kút v šírom svete.

A fiúk ismert magyar hazafias dalokat is előadnak. Tőlem a Gejza Dusík-dalt kérték“ – sorolja az énekes, aki az új évre azt kéri, az emberek találjanak egy kis időt és helyet a zenének.

„Énekeljék el a magyar Himnuszt, kedvenc népdalaikat, hallgatóikat, menjenek bálozni, kikapcsolódni. Mert az a legfontosabb, hogy az ember zenével éljen együtt“ – mondja búcsúzóul Rimaszombat szülötte, az ottani január 17-ei újévi operett gálára készülő Tóbisz Titusz tenor.

Tóbisz Titusz, az operaénekes rocker

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Štátne divadlo Košice, archívum