Alex, a pesti oroszlán – A Párkányból indult Szurcsík Ádám színpadon és képernyőn is remekel (INTERJÚ)

Alex, a pesti oroszlán – A Párkányból indult Szurcsík Ádám színpadon és képernyőn is remekel (INTERJÚ)

Egy este két kalózt játszik, Alexnek, a Madagaszkár oroszlánjának a sörényével pedig néha meggyűlik a baja. Szurcsík Ádám színművész imádja a steaket, szívesen főz, szeret utazni párjával Hernandez Franco Viviennel, akivel az M2 Petőfi TV az első közös munkahelyük. A Párkányból indult fiatal színész Cserhalmi György kaposvári osztályában tanult. Az idei a harmadik évada a Pesti Magyar Színházban.

Cserhalmi György azt nevelte belénk, hogy nem kell beledögleni ebbe a szakmába, mert nem ez a legfontosabb az életben, hanem az egészség, a család és a szeretet”

mondja egyetemi osztályfőnökéről Szurcsík Ádám. Amit a mozgáskultúráról, a mozgásszínházról tud, Blaskó Borbálától tanulta a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának színművész szakán.

 

Szurcsík Ádám és Hernandez Franco Vivien

 

„A zenés színházzal kapcsolatban Nagy Norbert színésztől kaptam a legtöbbet, aki a Koldusopera című vizsgaelőadásunkat rendezte. Mérföldkő volt a pályámon az előadás, mert rájöttem, szeretek úgy lenni a színpadon, ha közben énekkel is megszólalhatok” – teszi hozzá Ádám, aki Párkányban és Komáromban is járt művészeti alapiskolába, mindkét helyen Farkas Mónika tanította az éneket. –

„Gyermekként kórusban énekeltem, majd a komáromi Selye János Gimnázium kórusának a tagja lettem, amelyet Stirber Lajos karnagy irányított. Az éneklés mindig közel állt hozzám, de sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd az időm nagy részét zenés előadásokkal fogom tölteni.

Prózai előadások érdekeltek, azokat néztem Budapesten, a Katonában és az Örkényben. Azután kiderült, van érzékem a zenés színházhoz” – vázolja a színművész.

 

Szurcsík Ádám

 

A Kincses sziget és a Madagaszkár című musicalekben kedvére énekelhet a Pesti Magyar Színházban. – „A kincses szigetben, amit ötödéves egyetemistaként kezdtem játszani, két kalóz szerepét is alakítom a Halasi Dániel rendezte előadásban. Bones meghal az első felvonásban, a szünetben átöltözöm, és a második felvonásban bejövök, mint Hands. A szerepformáláshoz sokat merítettem A Karib-tenger kalózai című filmből. Pavletits Bélával kettős szereposztásban játsszuk Alexet, az oroszlánt a Madagaszkár című zenés kalandtúrában, amelyet Gémes Antos rendezett” – sorolja Ádám, hozzátéve, fizikailag megterhelő a szerep.

„Egy méter nyolcvankét centiméter magas vagyok, a jelmez plusz 15 centit dob rajtam, a 2 métert súrolom a színpadon. Ráadásul a hatalmas sörényből a szőrszálak a számba kerülnek.

 

Szurcsík Ádám

 

Óriási mancsaimmal nem igazán tudok megfogni semmit. Ilyenkor próbálok háttal kerülni a közönségnek, és folyamatosan kiszedegetem a szőrszálakat a számból, hogy meg tudjak szólalni, mire jön a következő dalom” – avat be a színész, aki nemrég a Kossuth Rádió Korkóstoló című vasárnap délelőtti gasztrokulturális magazinműsorában a steak elkészítéséről beszélt Burkert Rudolf riporternek. „A steak egészséges hús, egyáltalán nem hizlal.

Szeretem a gasztronómiát, sokat járok étterembe és imádok főzőcskézni is.

Tudták a szerkesztők, hogy lesz mondanivalóm ebben a műsorban” – nevet.

 

Szurcsík Ádám

 

Párjával, a Komáromból indult Hernandez Franco Viviennel több, mint egy évtizede vannak együtt. Az M2 Petőfi TV képernyőjén gyakran egymás társaságában vezetik a Friss című esti műsort. Ez az első közös munkahelyük. „Az előző napon estig megkapjuk, kik lesznek a műsor vendégei.

Utánanézünk a neten, bár sok olyan feltörekvő előadó van, akikről nem is hallottunk, amíg nem láttuk az adásmenetet.

Öt-hat perc jut egy beszélgetésre, az előre megírt kérdéssorból indulunk ki, a további kérdésekhez háttérinfókat gyűjtünk. Vivien nemcsak műsorvezető, hanem szerkesztő-riporter is, javasolhat témákat. Jómagam nem szerkesztek, csak műsorvezető vagyok” – meséli munkájukról Ádám, majd elárulja, szabadidejükben szívesen utaznak.

 

Szurcsík Ádám és Hernandez Franco Vivien

 

Sosem voltam még ennyire a helyemen – Hernandez Franco Vivien az M2 Petőfi TV képernyőjén

„Most jöttünk haza Ausztriából, ahol a mesebeli Hallstattban töltöttünk három éjszakát. Havas csúcsok mentén sétáltunk a hegyekben. Tavaly nyáron Máltára repültünk, de én inkább az autós utazásokat szeretem, mert szívesen vezetek” – meséli Szurcsík Ádám színész, aki havonta legalább egyszer hazalátogat Párkányba.

Ezekben a napokban egy új zenés produkció válogatóira jár. De hogy mi ez a produkció, egyelőre titok.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Juhász Éva és archívum