Bírja a tempót – A pozsonyi Árva Dávid a komáromi grundon

Bírja a tempót – A pozsonyi Árva Dávid a komáromi grundon

Évekkel ezelőtt már járt Komáromban. Indult a Lehár énekversenyen. Klemen Teréziának köszöni, hogy koncertezett is a városban, a Lehár Nyár egyik estéjén lépett fel a Klapka téren. A Pozsonyban született Árva Dávid az einstandoló Idősebb Pásztort próbálja a Komáromi Jókai Színházban készülő A Pál utcai fiúk című musical előadásában. Ez lesz az első magyar szerepe. Az egyik esti próba után találkoztunk.

„Többnyire negatív figurákat osztanak rám a rendezők” – sóhajt a gőzölgő tea fölött, majd sorolni kezdi – „A Halálkirályt például a Turandot musicalban a pozsonyi Nová Scéna színpadán. Alföldi Róbert rendezte.

 

Árva Dávid

 

Felléptünk az előadással Dél-Kóreában egy hatalmas nemzetközi fesztiválon. Online közvetítették az egész világon láthatták a nézők. Ilyen volt Guidó jeruzsálemi király és ciprusi úr szerepe a tavaly tavasszal bemutatott Jeruzálem című drámában, amit a Mennyei Királyság alapján írt és rendezett Michael Sharmant a pozsonyi Novomestské divadlo színpadán. Kalapos az Alice Csodaországban című zenés játékból, amit Rédli Károly rendezett a konzervatórium diákjaival és profi színészekkel Ligetfalun, a Zrkadlovy háj kultúrházban. Vagy A nyomorultak amelyet Maria Zamora rendezett a Nová scéna színpadán, amely évek óta megy, és benne az öntelt és rosszindulatú Bamatabois és a rossz útra tévedt Babet szerepei. A bemutatón ott voltak a szerzők, Alain Boublil, a librettó szerzője és Claude Michel Schonberg zeneszerző, akivel a premier után magyarul beszélgettem. Legközelebb április 16-án, Húsvéthétfő utáni vasárnap játszom A nyomorultakban. Két nappal korábban a Halálkirályt alakítom a Turandotban, ahogy március 18-án is” – avat be a fiatal musicalszínész, majd megjegyzi, nézőpont kérdése, valóban gonosz-e a negatív figura. – „Végül is a Halálkirály a dolgát végzi. A Pál utcai fiúkban az Idősebb Pásztor is csak egy területet szeretne maguknak, ahogy a Pál utcai fiúk.

Rédli Károly rendező, akit nagyon tisztelek, mint embert és mint rendezőt, azt kérte a tavaly őszi meghallgatáson, énekeljem el úgy a szerepet, mintha bérgyilkos lennék. Hogy ez mitől van? Talán mert kopasz vagyok és szakállas” (nevet).

 

Árva Dávid

 

Rédli Károllyal már múltjuk van, jegyzi meg. Pozsonyban, a kollégiumban egy folyosón laktak. – „Fiatalok voltunk és bohémek. A konzervatórium, ahol operaéneklést tanultam, és a színház mellett, a bulik is belefértek. Karcsival három éve, az Alice Csodaországban próbafolyamata során dolgoztam legutóbb” – tudatja.

A Pál utcai fiúk társulata már most a szíve csücske. –

„Az olvasópróbán felálltam, és azt mondtam, Pozsonyból jövök, musicalénekes vagyok. A mai napig ezen röhögnek a srácok. Ha valamit rontok az énekben, azonnal megjegyzik, Dávid, hiszen musicalénekes vagy. (nevet).

Nagyon jóban vagyunk Béhr Lacival, aki a Fiatalabb Pásztort játssza és Budai Mártonnal, aki a másik szereposztásban az Idősebb és a Fiatalabb Pásztor lesz, de az Áts Ferit játszó Matusek Attilával is jó barátok lettünk. Mindenki nagyon barátságos, remek csapat vagyunk” – lelkendezik a 34 éves Dávid, aki januárban megnézte a musical előadását Budapesten, a Vígszínházban.

 

Árva Dávid

 

„Ajándékba kaptam a belépőjegyeket. Két helyen is tanítok éneket Pozsonyban. Az egyik növendékem szülei, miután megtudták, hogy bekerültem A Pál utcai fiúk komáromi előadásába, megleptek a Vígszínházi előadás jegyeivel. El is mentünk Viki nővéremmel, aki tavaly novemberig a Szlovák Nemzeti Színház balettáncosa volt. Két évtizede táncolt ott. Az előadás tetszett.

Rédli Károly pedig azt mondta az olvasópróbán, hogy aki látta, felejtse el, mert a komáromi előadás koncepciója más lesz.

Most, ahogy próbálunk, elmondhatom, a mi előadásunk pörgősebb lesz, mint a Vígszínházé. Gergye Krisztián koreográfust a Turandotból ismerem, ő volt Alföldi Róbert rendező koreográfusa. A meghallgatáson meg is kérdezte: ››Dávid, megtanultad már a koreográfiát a Turandotban?‹‹ (nevet). – „Gergye Krisztián nagyon kreatív mester.

A próbán találja ki a lépéseket, miután látja, ki, mennyire tapasztalt. Szeretek vele próbálni. Emberi módon dolgozik. Úgy építi fel a koreográfiát, hogy mindenkinek jó legyen”

– teszi hozzá Árva Dávid, aki egy 2019-es interjúban azt nyilatkozta, ha egy hangban nincs benne a föld, nem sokat ér.

 

Árva Dávid

 

Szabó Erika, a Vágsellyéről indult operaénekesnő mondta nekem egyszer, hogy a színpadon az egész test énekel.

Tökéletes egyensúlyban kell tartani az izomfeszültséget a test minden részén, és ha ezt az energiát valaki alulról központosítja, abban érződik a föld.

Igaza volt. Annak a hangnak ereje és lelke van. Ahogy Cserháti Zsuzsa hangja, vagy, ahogy nagy másik kedvencem Sándor Péter musicalszínész énekel” – magyarázza, hozzátéve, hogy több magyar popot hallgat, mint szlovák könnyűzenét.

„ Pozsonyban Néró macskámmal osztom meg az otthonomat. Most is vár rám, hagytam neki elég eledelt. Három hónapja életmódot váltottam, speciális ételeket eszek, edzőterembe járok. Egy színész ügyeljen a vonalaira. (nevet).”

 

Árva Dávid

 

Három város között ingázik majd hamarosan Árva Dávid. Pozsonyban A nyomorultak, a Janošík és a Turandot mellett, Alexet, az ügyvédnek tanuló, közben rappelni is imádó diákot játssza a nagy szlovák slágerekre épített Vyznanie című darabban, amit márciusban négyszer tekinthet meg a közönség és Christophert alakítja a Jégvarázs című Disney-mese szlovák változatában. A Frozen 2 márciusi előadásaira 15-én és 19-én várják a családokat. Besztercebányán negyedéves musical szakos hallgató. Komáromban pedig várja a grund és az összeszokott nagy csapat.

Azt mondja, bírni fogja a tempót. Hiszen egyetlen vágya, hogy énekelhessen.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző és Árva Dávid archívuma