A Völgylilától Tamburildáig – Hét klipet rendezett tavaly Fóti Dávid

A Völgylilától Tamburildáig – Hét klipet rendezett tavaly Fóti Dávid

A tavaszi szünetben látogattuk meg Fóti Dávid fotóst, videoklipek operatőrét és rendezőjét Komáromban. Fényképezést oktat a három diplomás vizuális szakember, nemrég szerzett kellő pedagógiai végzettséget ehhez is. Délutánra bejelentkeztek PHOTO:N nevű modern fotóstúdiójába. Hátteret rendezett, lámpákat állított kellő szögbe, miközben a klipekről beszélgettünk, amiket rendezett.

„Nyolc éve kerültem közel a kliprendezéshez, ráadásul két olyan klippel, amelyeket végül nem vetítettek sehol” – kezdi mosolyogva – „Úgy ajánlottak az Aylen’s Fall zenekarnak. Frontemberük, Kaprálik György énekes eltervezte, hogy egy nap alatt, több klipet forgat le a banda. Megjelentünk Kovács Balázs, Kürthy Zsolt és Škulec Tibor operatőrökkel. Nekem két klip jutott. Az egyikhez koncepcióval készültem, a másikhoz rögtönöztem egyet.

 

Fóti Dávid

 

Körbe ültettem a zenekart, jómagam középen foglaltam helyet, és körbe forogva pásztáztam őket a kamerával. Amikor elkészült a klip, azt mondták, beleszédülnek, ahogy nézik, nem fogadták el. Megjegyzem, néhány évvel később egy amerikai rapper megvalósította ezt az elképzelést. Tízmillió volt a klipje megtekintése a YouTube-on.

Hát, így alakult az Aylen’s Fall-forgatás, de Kiss Csaba, a gitárosuk legalább megkomponálta az egyik vizsgafilmem zenéjét” – meséli a fiatal fotós, videós, aki három év múlva, 2019-ben elvállalta Dollár Sudli rapper egyik dalát.

 

 

„A MARBELLA és akkor mi van? című számhoz forgattunk klipet. Szeretett volna egy másodikat is Németországban, de azt végül a 3Stars készítette el, és nem Németországban. Úgy tudom, Dollár Sudli már visszavonult, pedig szerintem lett volna még keresnivalója a felvidéki zenei szcénán, régi motorosnak számít” – teszi hozzá.

Később világosító, kamera asszisztens, gaffer volt Molnár Csaba filmrendező mellett, aki az Aylen’s Fall, a Hope Red és az Estendøn klipjeit rendezte. Azután megint évekig csak álmodozott Fóti Dávid, hogy majd ismét klipet forgat. „Szólt a Pálmafunk, emlegetett a Gorlo Volka, de nem történt semmi. Azután megérkezett 2022.”

 

Fóti Dávid

 

„A Gombaszögi Nyári Tábor Völgylila című dalát tulajdonképpen annak köszönhetem, hogy Kovács Krisz, Angyal Gábor, Laczkó Sándor, Molnár Csaba szlovákiai magyar filmesek nem vállalták. Nagy köszönet Bokor Rékának, hogy végül megkaptam a feladatot” – tudatja. –

„Öt napig forgattunk. Emlékezetes marad Lakatos Lili jelenete a lóval, a naplementében. Tetszett, hogy Lili nem félt a lótól. Megkapó látvány volt a fehér ruhájában a zöld mező közepén. És megmarad a zászlós csoportjelenet is, amit monopoddal és gimballal vettem fel”

– idézi a nyarat, hozzátéve, tartott tőle, hogy a Völgylila nem lesz olyan közönségbarát dal, mint a Felvidék All Star’s korábbi ››gombaszögi indulói‹‹, például a Levegő, amelyet 219 ezren tekintettek meg a YouTube-on, míg a Völgylilát 8 800-an. – „Ezzel együtt, örökre kedves emlék marad a forgatás” – jegyzi meg.

 

 

Ezután megkereste Kaprálik György, hogy alapított egy szlovák zenekart, klipek kellenének az Attack Ďalej együttesnek. – „Molnár Csaba ajánlott a munkára, amiért nagy köszönetem. Gyurinak volt egy félig leforgatott klipje a Spravil som si boha című számhoz, először azt fejeztük be, majd három vadonatúj klipet forgattunk Komáromban, a RÉV-ben és Dél-Komáromban, egy bérelt lakásban. Szorított a pályázat termínusa, épphogy elkészültem a klipekkel. A vége húzós volt, de belefértünk a határidőkbe. A menet közben felmerült konfliktusokat pedig megbeszéltük” – avat be a filmes.

 

 

Tavalyi hatodik klipjét a Jóvilágvan együttes Lilit című számához forgatta. Bokor Réka a Völgylila forgatása után döntött Fóti Dávid mellett. – „A Lilit itt forgott a stúdióban. Fekete anyaggal borítottuk be a falakat, itt, középen volt a tükör. Még a Völgylila forgatásán kezdtünk beszélgetni a klipről Bokor Rékával Gombaszögön.

Lilit kettősségére alapoztam a klipet, arra, hogy egyszerre szent és szajha. Erről szól a fekete-fehér háttér. Tizenkét órát tartott a forgatás. Sok időt elvitt a feketéről fehérre való átállás, de nagyon ügyes volt Réka és a két budapesti táncosnő. Elég visszafogott klip lett. Nagyon örültem, amikor Molnár Csaba felhívott, hogy ritkán néz végig videoklipet, de a Lilitet megnézte.

 

Fóti Dávid

 

Most úgy van, hogy a Jóvilágvan Lányok, lányok című következő klipjét is én rendezhetem. És a Gorlo Volka is szólt, hogy most már tényleg dolgozhatnánk együtt. Bárcsak úgy lenne!” – sóhajt a rendező, akinek legutóbbi munkája Tamburilda Tűz és víz lánya című dalához készült.

 

 

Nagy Ildikó kész elképzelésekkel, kidolgozott forgatókönyvvel érkezett. Tavaly novemberben forgattunk uszodai medencében, étteremben, a Holt-Vág partján késő este, tábortűz mellett. Kíváncsian várom, milyenek leszek a visszajelzések, amikor hamarosan megjelenik a klip” – lelkendezik az operatőr, rendező.

 

Fóti Dávid

 

Hamarosan dél. Még rácsodálkozom a fényképezőgép formájú fehér kerámiacserépre, amelyben aloe vera tündököl. „Szívesen fotózok zenekarokat” – fordul felém a házigazda. –

„Járt már a műteremben José és zenekara, a José LIVE, a Jóvilágvan. Nemrég pedig Jakuza Ritual állt meg, aki azóta az itt készült fotóval népszerűsíti Lelépek című vadonatúj dalát.

A fotóstúdió ajtaja mindenki előtt nyitva áll” – mondja búcsúzóul az ajtóban Fóti Dávid fotós, operatőr, rendező.

 

Fóti Dávid

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András