Saját sorsát játssza Komáromban a két Nemecsek – Papp Csaba és Rákos Olivér többször találkoztak a szereppel

Saját sorsát játssza Komáromban a két Nemecsek – Papp Csaba és Rákos Olivér többször találkoztak a szereppel

Dolgos szerep Nemecsek Ernőé A Pál utcai fiúk című musicalben. Szinte végig a színen van. A Pesti Magyar Színiakadémián végzett Papp Csaba színész 2019-től a mai napig játssza Nemecseket a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, Keszég László rendezésében. Rákos Olivér negyedéves budapesti színművészeti egyetemista egy diákelőadásban volt korábban a grund hőse a budapesti Madách Imre Gimnáziumban. Sorszerű, hogy a Komáromi Jókai Színházban is rájuk osztotta a szerepet Rédli Károly rendező.

„Könnyű nekem, mondták a kollégák, mert tudom a szöveget, a dalokat, csak felmegyek, és játszom. Miközben nehéz a dolgom, mert már van egy előadás a fejemben.

Most külön mappákba rakom Rédli Károly rendező instrukcióit, és elmentek mindent, hogy ne vesszenek el. Debrecenben Weiszt is játszom, aki kimondja, hogy egy emberi élet fontosabb, mint a gittegylet. Ott arra a váltásra kell nagyon ügyelnem” – kezdi Papp Csaba. – „Nekem ilyen szempontból könnyebb dolgom van, viszont párhuzamosan az egyetemi feladataimat is el kell látnom. Ez most egy teherbírási gyakorlat”– teszi hozzá Rákos Olivér.

 

Papp Csaba

 

A két színész nem Komáromban találkozott először. Mindketten szerepelnek a Budaörsi Latinovits Színház Emil és a detektívek című, tavaly októberben bemutatott családi musicaljében, amelyet Szemán Béla rendezett. Papp Csaba Mittenzweyt alakítja megosztva Mészáros Attilával, Rákos Olivér pedig Gusztáv szerepében látható, Vrabecz Botonddal váltva. Mindketten bandatagok. – „Amikor megtudtam, hogy Nemecsek leszek Komáromban, utánanéztem, ki lesz a másik Nemecsek, így amikor januárban megérkezett a társulathoz Olivér, azzal fogadtam, hogy szervusz, testvérem!” – árulja el Csaba. Olivér sűrűn bólogat: megszerette azt a csapatot, azt a szerepet is.

Jól érzik magukat A Pál utcai fiúk társulatában. –

„A ma délelőtti próbán mi voltunk a Rippel testvérek a Bokát játszó Béhr Mártonnal. Akrobatikával színesíti a koreográfiát Gergye Krisztián koreográfus” – nevet Csaba, akitől ez nem áll messze, hiszen kaszkadőrként is tevékenykedik.

 

Rákos Olivér és Papp Csaba

 

Szomorúbb pillanatokat is hozott számukra a szerep. – „Debrecenben azt kérte Keszég László rendező, hogy tartsam vissza a könnyeimet a Szólít egy hang című szám alatt, amit Bokával (az ottani előadásban Kádár Szabolcs / Pásztor Ádám) énekelünk, és ez a musical utolsó dala a finálé előtt.

Boka sírhat, én nem. Mindig úgy lépek ki a színpadról, hogy a takarásban már sírok is”

– avat be Csaba – „A nézők pedig mindig sírnak. Ez még egy ütés a szívbe” – teszi hozzá a 26 éves színész.

 

Rákos Olivér

 

Saját életükben mindketten találtak közös pontokat Nemecsek Ernővel. – „Sokszor hívtak kis Nemecseknek az iskolában, szóval talán mondhatjuk, hogy ezzel a szereppel nekem találkoznom kellett, amiért hálás vagyok.

Az egyetemen többnyire olyan alakokkal foglalkoztam, akik elsőre távol állnak az alkatomtól. Ez tudatos pedagógia volt Zsótér Sándortól, az osztályfőnökömtől.

A szerepeimnek általában sokkal nagyobb volt az élettapasztalata, mint az enyém. Ilyen alakok például Bartholo és Bazile a Figaro házassága című Baumarchais darabban. De mindig van mit kölcsönadni a szerepnek, és ezeket kell a próbafolyamat során megtalálni” – avat be a 22 éves Olivér. –„Piszkáltak engem is alacsony termetem miatt, ami sok sebet ejtett bennem. Voltak lelki töréseim, amiket Nemecsek szerepében oldani tudok” – tudatja Csaba.

 

Rákos Olivér és Papp Csaba

 

Fiatal színészként sokat jelent nekik ez a nagy szerep. – „Elsírtam magam, amikor megtudtam, hogy Nemecsek leszek Debrecenben. Szakmailag és mentálisan is igazolta, hogy van értelme ezt a szakmát művelni. Egyébként akkor is sírtam, amikor megérkezett a komáromi szereplőválogatás eredménye” – fogalmaz Papp Csaba. – „Én nem tudtam ilyen dolgot produkálni” – nevet Rákos Olivér – „Nemecsek közel áll az alkatomhoz, ami látszólag könnyebbség.

Az ellentmondás, hogy egyszerre végtelenül gyenge és erős, úgy fizikailag, mint mentálisan, rám is igaz. Hatalmas szíve van, amire bátran hallgat, és nem fél kimutatni az érzelmeit.

Ezt hatalmas értéknek gondolom. Talán én okosabban tudtam barátokat választani és elhelyezkedni a közösségekben, mint ő. Számomra is nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetek a Komáromi Jókai Színház előadásában” – jelenti ki.

 

Papp Csaba

 

BÁJ, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző