Egy álomba kergetik magukat – A csábi Balga Tamás a balassagyarmati FireLast énekese

Egy álomba kergetik magukat – A csábi Balga Tamás a balassagyarmati FireLast énekese

A csábi Balga Tamás már másodszor lett a balassagyarmati FireLast zenekar frontembere. Dalszövegeket is ír a 23 éves rocker. Ő a metál banda legfiatalabb tagja. A zenekar javában készül a Moby Dick március 25-én, szombaton, a balassagyarmati Rock Táncházban sorra kerülő koncertjére, ahol a lukanényei Flashjet társaságában, ők is zúznak majd.

„Négy éve Katyi Gábor, a Flashjet énekese ajánlott a FireLast zenekarnak, mert énekest kerestek a srácok. Hallott énekelni a csábi Unlimited Souls nevű zenekarban. Modern pop-rockot játszottunk a ››Korlátlan Lelkek‹‹ együttesben, főleg feldolgozásokat, két-három saját számunk volt” – kezdi Balga Tamás, és már az elején elmondja,

nem tanult énekelni, de mindig szívesen besegített csábi rendezvényeken, a templomban.

„Tizennégy éves voltam, amikor egy rimakokavai nyári táborban úgy döntöttek az Unlimited Souls tagjai, hogy az énekesük lehetek. Öt évig működött a banda, azután főiskolára, dolgozni mentek a tagok, és feloszlottunk” – sorolja az Ausztriában az építőiparban dolgozó fiatalember.

 

FireLast

 

„Nem sokkal azután, hogy 2019-ben felvett énekesnek a FireLast, megjelent a koronavírus-járvány, nem tudtam átmenni Balassagyarmatra próbálni. Leváltottak, Cseke Martin került a posztra. Énekelt, gitározott és dalszövegeket írt. Nemrég azután megint felhívtak a srácok, mert Martin elment, új énekes kellett. Boldogan mentem, de szóltam, össze kell hangolnunk a zenét az osztrák munkahelyemmel. Belementek.

Másodszor is a zenekar tagja lettem. Nagyon örülök, ugyanis valamennyien profi zenészek, komolyan veszik a FireLast együttest, és a zene is magas színvonalú”

– sorolja Tamás, hozzátéve, a készülő új dalokhoz ő is ír szöveget, akárcsak a többiek, azután együtt döntik el a dalszövegek végső formáját. – „Van néhány szövegem, amiket 14 éves koromban írtam. Ezeket vettem elő, mennyi lenne használható. Újakat is írok mindenről, ami megérint” – vallja be.

 

Balga Tomi

 

Próbatermüket, ami egy családi ház hátsó helyisége, megosztják az ottani Helldiver zenekarral. – „Nekem van a legkönnyebb dolgom a zenekarban, nem kell hangszert cipelnem, még a mikrofon is ott marad a próbateremben.

Előző zenei próbálkozásaimhoz képest a FireLast üti meg leginkább a profi szintet. Végtelenül hiszek benne.

Ahogy Kucsik István dobos, Kővári Tamás gitáros, Horváth Márk basszusgitáros, Kunstár Krisztián gitáros is hisznek benne. Pisti pénzt, időt, energiát, mindent beleáldoz a bandába. Tomi a kezdetek óta van Pistivel. Krisztián, Cseke Martin után jött gitározni. Márkkal találtam meg leginkább az összhangot, annyi idős, mint én. Ő is próbál lelkesíteni bennünket, sok ötlete van. Jelenleg én vagyok a legfiatalabb a zenekarban, de most jön Márk helyett kisegíteni a 18 éves Deme Dominik basszusgitáros. (nevet) Ügyes, tehetséges és kreatív srác” – összegzi az énekes, aki tavaly az ATEMPO.sk csapatát erősítette segítőként a Gombaszögi Nyári Táborban.

 

 

Március 25-én a balassagyarmati RockTáncházban a FireLast is fellép. – „A mozihoz tartozik a hely, sokféle előadó megfordul ott. Járok oda koncertekre, ha van időm vagy olyan zenekar játszik, amelynek tetszik a zenéje. Négyórás koncert várható.

Mi és a Flashjet is háromnegyed órát játszunk. Nyolc dalt adunk elő. Azután jön a Moby Dick.

A koncertet Rigó Zoltán, a mozi üzemeltetője szervezi. Ő szólt nekünk, amit innen is köszönünk neki. Olyan dalokat szeretnénk a nézők elé tenni, amelyek felkeltik az érdeklődést, amikre bulizhatnak. Szeretnénk, hogy olyan jól érezzék magukat, mint mi, esetleg még jobban!

Számunkra a FireLast egy álom, amibe próbájuk belekergetni magunkat, és csinálni, ahogy csak bírjuk.

Szerveződnek a dolgaink, lesznek koncertjeink, amelyekről időben szólok majd” – jelzi Balga Tamás csábi énekes.

BÁJ, ATEMPO.sk
Fotó: archívum