A felvidéki kis Spielberg – Komáromban rágja a gittet a nagyabonyi Németh Levente

A felvidéki kis Spielberg – Komáromban rágja a gittet a nagyabonyi Németh Levente

Csallóközi csodagyerek a 16 éves nagyabonyi Németh Levente. Már háromévesen imádott a figyelem középpontjában lenni, nyolc esztendős korában rendezte az első filmjét. Kilenc évig táncolt a dunaszerdahelyi Dunaág Néptáncműhelyben, hatféle hangszeren játszik, imád olvasni, nyelveket tanulni, drámaszakkörbe jár. És élete célja, hogy filmrendező legyen.

Szerepelt reklámfilmben, és külföldi nagyjátékfilmben. Filmeket rendez, és ír. Ég veled! című rövidfilmje nyerte az idei I. Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál fődíját, Kassán. És ő Weis, A Pál utcai fiúk című musicalben, a Komáromi Jókai Színházban.

Ott találkoztunk a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési és Idegenforgalmi Szakközépiskola 2. B osztályos diákjával.

 

Németh Levente, a kis Spielberg

 

„Először 9 évesen kerültem a színház közelébe. Volner Nagy Melinda koreográfus rám osztotta Csizmás kandúr szerepét a Dunaág Néptáncműhely előadásában. Egyre több színésszel is megismerkedtem, ezáltal kerültem a Vidám Paradicsom reklámfilmjébe” – avat be.

Weis az első igazi nagy színpadi szerepe. – „A gittegylet elnöke, azután leváltják szegényt. Weis visszahúzódó fiú, de ha kell, oda teszi magát, és nagyon szereti a hasát. Mindig rág valamit. Ha nem a gittet, akkor egy szendvicset. Én is szeretek nassolni, éppen úgy, mint Weis.” – magyarázza, hozzátéve, hogy egy éve vegetáriánus, imádja az olasz tésztaételeket.

 

Németh Levente, a kis Spielberg

 

A Richtert és Lesziket alakító Pikler Mátyást korábban már ismerte, a többiekkel a próbák során találkozott először. – „Jó barátom lett a magyarországi Jónás Szabolcs, akivel váltva játsszuk Weis szerepét, és egy öltözőben öltözünk. A próbafolyamat alatt külön próbáltunk Pál utcai fiúk és a Vörösingesek. Sokáig nem voltunk egy próbateremben. A csatajelenetben találkoztunk először. Volt dolga Gergye Krisztián koreográfusnak, hogy ››rendet‹‹ tegyen a nagy zsivajban. Rédli Károly rendező nagyon odafigyel a színészekre, ügyel arra, hogy jól érezzük magunkat a szerepünkben és a színpadon.

Én nagyon jól érzem magam! A Pál utcai fiúk musical életem egyik legboldogabb periódusa” – lelkendezik.

 

Németh Levente, a kis Spielberg

 

Másik boldogsága a film, a filmkészítés. – „Nyolcévesen rendeztem az első filmemet néhány osztálytársammal. Szóltam nekik egy délután, gyertek át, és forgattunk. Abban az évben döntöttem el, hogy filmeket szeretnék rendezni és filmekben szeretnék szerepelni. Sokat tanultam Stanley Kubrick, Quentin Tarantino, Wes Anderson és nagy kedvencem, Steven Spielberg munkáiból.

Nagyon lelkes, határozott típus vagyok, és mindent megteszek a céljaim elérésében. Amikor rendezek, odafigyelek arra, hogy a színészek jól érezzek magukat a forgatáson, de megkövetelem a fegyelmet.

 

Németh Levente, a kis Spielberg

 

Amikor lehetőségem nyílt rá, beiratkoztam egy dunaszerdahelyi filmes kurzusra, ahol rendező szakon végeztem. Nagyon jóban lettünk a srácokkal az operatőr és forgatókönyvírói szekciókból. Azóta együttműködünk. Nem kollégaként, hanem a legjobb barátként tekintünk egymásra. Nagyon hálás vagyok nekik, hogy ha kell, mindenben segítenek valamint, hogy én ezt viszonozhatom. Csapós és scriptnaplós voltam a balázsfai Tóth Márk Öt ok, amiért nem kéne szerelembe esnünk című kisfilmjében, amelynek főszereplői Pónya Viktória és Varga Levente. Imádtam a forgatást. A film, amelynek operatőre Csiba Dávid volt, a hangért és a fényért pedig, Gajdosik Erik, és Gerhát Máté feleltek, első lett a Pozsonyi Színművészeti Egyetem Film- és Televízió Tanszéke múlt évi nyári iskolája záró munkáinak bemutatóján” – sorolja Levente boldogan –

„Német- amerikai filmesek forgatták Pozsonyban a The Leader című filmet. Egy német kisfiút játszom a II. világháború idején. Sokat beszélgettem a forgatás alatt a Himmlert alakító Martin Bermoser színésszel, akitől sokat tanultam.” – újságolja.

 

Cséfalvay Emma

 

Ég veled! című rövidfilmje nemrég fődíjat nyert az I. Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztiválon, Kassán. – „A kitelepítésről szól. Fél évig azzal foglalkoztam, hogy mindennek pontosan utánajárjak. Fontos volt számomra a korhűség. A családunk is érintett volt. Az egyik főszereplő nagymamája, Nagy Anna néni rengeteget mesélt azokról az időkről. Felvettem, amiket mondott, jegyzeteltem, és kész is volt a történelmi rövidfilm.

Öt perc, a kitelepítés egy kislány szemszögéből, a vasárnapi asztalnál.

A rövidfilm főszereplője Cséfalvay Emma, az operatőr pedig Gerhát Máté volt. Értékelték a zsűritagok, hogy nem ilyen témákat visznek filmre a fiatalok az én koromban.” – tudatja Levente, akit már az alapiskolában kis Spielbergnek hívtak a többiek, és ezt egyáltalán nem bánta. Zsongott körülötte mindenki, hogy itt a filmes srác; valamennyi iskolai ünnepélyen ő volt az operatőr.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

„Az idén nyáron ismét forgatni készülünk Bősön és Nagymegyeren, már alakul a stáb. A filmet jómagam, Ajpek Emma és Tóth Márk írtuk. Sokkal komolyabb lesz a munkafolyamat, a szervezés és a rendezés szempontjából. Egy félórás pszichológiai dráma várható.

Ez a téma sem a vidámabb, mint az előző volt. A gyermekkori traumákról szól és, hogy azok hogyan befolyásolják a felnőttkort.

Az egyik főszereplő Cséfalvay Emma lesz, aki az Ég veled! kis Icáját játszotta. A másik szerepben Hrapka Sárát láthatják majd a nézők” – meséli Németh Levente, a felvidéki kis Spielberg.

BÁJ, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző és archívum