Történelmet írta a Zöld-foki szigeteken az idén jubiláló somorjai Varkocs

Történelmet írta a Zöld-foki szigeteken az idén jubiláló somorjai Varkocs

Különleges színfoltja a hazai zenei életnek az idén öt éves somorjai Varkocs, amely egy újabb mérföldkőhöz érkezett. A szlovákiai etnikumok dorombos emlékeit, pajzán népdalokat és saját muzsikáit négy nyelven megszólaltató együttes frontembere, Turtev Erik egy örömhírt osztott meg velünk:

Első kelet-európai zenekarként adtak koncertet a Zöld-foki szigeteken.

 

Varkocs

 

„Minden 2022-ben kezdődött a World Music Festival Bratislava rendezvényen, ahol a koncertünkön felfigyelt ránk Augusto Veiga, zöld-foki szigeteki koncertszervező. Nagyon tetszett neki, amit csinálunk és meghívott minket a nemzetközi fesztiváljára, az Atlantic Music Expo-ra, melyet az említett szigetek fővárosában, Praia-ban rendeznek meg minden évben.”

Az eseményen a világ különböző országaiból mutatkoztak be fellépők, többek közt Nigériából, Brazíliából, Kanadából, Olaszországból. És most a Felvidékről, Szlovákiából is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

„A közönség egyszerűen ledöbbent, mikor első ízben hallotta meg a csallóközi ethno-punkot. Pár másodperc után széles mosolyokat, később pedig táncoló embereket láttunk a színpadról.

Nagyon tetszett nekik a muzsikánk, s a koncert után esélyünk sem volt szusszanni: rögtön interjúk sorozata következett, autogramokat kértek, érdeklődő emberek és koncertszervezők vártak ránk. Életünk egyik legszebb koncertélménye.” - árulta el Erik.

 

Varkocs

 

A három nap alatt számos együttes mutatkozott be az expón, melyek közül többet meg is hallgattak a csallóközi fiatalok. „Nagyon profi zenekarok léptek fel, öröm volt hallgatni őket. Nem mellesleg sikerült rengeteg kapcsolatot szereznünk különböző fesztiválokra, szóval kijelenthetjük, hogy egy újabb szintre lépett a zenekar.”

Mint kiderült, ők voltak az első zenekar Európa ezen részéről. „Fogalmunk sem volt róla, hogy a Zöld-foki Szigetek történelmének első olyan zenekara leszünk, mely Közép és Kelet- Európából érkezik. Számunkra ez egy nagyon megtisztelő cím, melyre teljes szívből büszkék vagyunk. Ezúton is szeretnénk megköszönni Jarmila Vlčkovának és Augusto úrnak a bizalmat.”

 

Varkocs

 

Pár napot tartózkodtak a sziget, amely elvarázsolta őket. „Olyan érzés, mintha heteket töltöttünk volna ott, annyi minden történt velünk. Az emberek hihetetlen kedvesek, nagyon lazák, nincs rohanás, +40°, egyszerűen maga a paradicsom. Egy helyi rapper elvitt minket azokra a helyekre, ahova turisták nem járnak, szóval láttuk Praia igazi arcát is, s elvarázsolt minket a kultúrájuk. A helyi piacon tojás méretű szőlők, s annyi ízletes gyümölcs és zöldség, amennyit még életünkben nem láttunk. De az egyik legszebb élményünk volt megmártózni az Atlanti-óceánban.” - mesélte a Varkocs frontembere.

 

Varkocs

 

Jubileumi éve van a formációnak, amely ezzel a kalanddal igazán szépen indult. De ez még nem minden.

„Sok koncertünk lesz, de talán amit a legjobban várunk az a Sziget fesztivál. A Global Village színpadán lépünk fel augusztus 11-én.

Legközelebb Május elsején a párkányi majálison, majd 20-án Liptószentmiklóson az Utgardská Tancovačka rendezvényen, és 26-án a zsolnai Staromestské Slávnosti fesztiválon hallgathatnak meg minket élőben.”

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Öt éve szólnak a dorombok a Csallóközből. „Hihetetlen gyorsan telik az idő. A jubileumi évre készítettünk egy Varkocs horror képregényt, melyeket a koncertjeinken lehet beszerezni. Ezeket 3 nyelven lehet megvásárolni: magyarul, szlovákul és angolul.

A Varkocs tagjairól mesél el egy kitalált fantasy storyt, ahol a dobosunk egy kegyetlen hóhér, Juli egy boszorkány, Erik pedig egy szörnyvadász képében jelenik meg. A rövidke 10 oldalas képregényt teljes egészében a zenekar tagjai rajzolták, írták és készítették el.”

 

Varkocs

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Karolina, Varkocs archívum