Ösztönösen születtek Aszpikpatkány dalai – Hamarosan közönség elé lép az énekesnő

Ösztönösen születtek Aszpikpatkány dalai – Hamarosan közönség elé lép az énekesnő

Saját bevallása szerint két énje van Hostomský Fanninak, a Komáromi Jókai Színház tagjának. Színésznőként a Mephisto című előadásban, Béres Attila rendezésében próbálja Angelika Siebert szerepét. Aszpikpatkány dalszerző énekesnő első koncertjére készül.

„Mindenképpen valami állatnevet akartam, mert a projekt is ösztönös, nem kitervelt, nem tudatos alkotófolyamat volt. Az állatok ösztönlények.

A patkány ugrott be. Egy kicsit undorodom tőle, de intelligens, városi lény, ám falun is megtalálható. Bennem is van már valami a városból, holott faluról jövök. A patkánynak misztériuma van. Okos, miközben aljas.

A dalszövegeimben talán, remélem, tükröződik mindez. Nem szeretem a trágárságot, de tudom, hogy néhány dalom nem szólhatna a rádióban” – fogadott öltözőjében.

 

Hostomský Fanni

 

Aszpikpatkány a koronavírus-járvány okozta pandémia alatt nem kenyeret kovászolt, hanem CV címmel albumot készített, hat dallal. „Megtanultam a zeneszerzői gondolkodás alapjait, dalszövegeket írni, zenét vágni, úgy megcsinálni, hogy modern elektronikus, mai hangzása legyen. Egy számítógépen és hozzá kapcsolt szintetizátoron született az egész, egy frissen vásárolt mikrofonba énekeltem. Addig nem akartam erről nyilatkozni, amíg nincs kézzelfogható eredmény.

Augusztus elején kerültek fel a dalok a Spotify zene-streamelő szolgáltatásra, szeptember elején jelent meg az ötven darab saját kezemmel számozott kazetta. Azért kazetta, mert a bakelit lemezt, vagy a cédét sznobnak tartottam.

 

Hostomský Fanni

 

A Rumoskávé című dalt valamiért azonnal felkapták. Naponta többször megy a Pátria Rádióban. Ez a legpoposabb, legfogyaszthatóbb dalom. A címadó CV készült el először, azon a dalon tanultam meg a programot kezelni, emiatt nyolcvan korábbi verziója volt. A Fázom című dalt sok lányismerősöm szereti. A Sajtos munkacím volt, majd végleg maradt. Van az angolban a cheesy bass, vagyis a sajtos basszus, ami tapad, ragad, már-már bugyuta könnyen felismerhető basszusminta. A Komáromba költözésemről és az itteni élet szépségeiről és kihívásairól szól. A Rumoskávé is önéletrajzi elemekkel van tele. A Lelkesedni tilos kifejezést a párom szokta használni. Nagy igazság. A Lassítást a párom szüleinek írtam. Lehengerlő nyugalom van mindig náluk, Párkányban” – mesélt hosszan első albumáról.

A borító grafikája a helembai Peck Arnold, volt komáromi gimnáziumi iskolatársa munkája.

„Arnold kérdezte először, mit szeretnék üzenni az albummal. Azt válaszoltam, én itt értéket nem teremtek. Annyira megtetszett neki, hogy ez a mondat rákerült a borító hátuljára. Örömzene ez, nem akarok megmondani senkinek semmit.

 

 ITT HALLGASD MEG AZ ALBUMOT:

 

A saját pénzemből csináltam, majd megosztottam az emberekkel, hogy ha tetszik nekik, akkor hallgassák. A barátaim meglepődtek, ők sem tudtak róla, a színházban a kollégák is elcsodálkoztak. Szebellai Dani azt mondta, szívesen lesz a menedzserem, Szabó Viktor megígérte, ha ideje engedi, eljön dobolni az élő koncertre” – avatott be az énekesnő.

Aszpikpatkány azt mondta, még szorong, ha gitároznia kell, mert soha nem tanulta. Több előadásban zenél. Ágikaként harmonikán játszik a Tóték című tragikomédiában, gitározik és hegedül a Hapcikirály című mesejátékban, amelyben Vajákos Mari szerepét játssza. Tizenkét évig tanult zongorázni és hegedülni. Aszpikpatkány új ajtókat nyitott meg előtte, egyre több helyre hívják koncertezni, nemrég interjút adott a kazettáról a kortárs művészetekkel foglalkozó legnívósabb szlovák lapnak.

 

Hostomský Fanni

 

„December 23-án, szombaton, 18 órakor lesz az első akusztikus koncertem a komáromi Európa udvarban lévő Ez+Az könyvesboltban és kávézóban. Zongorázni fogok, Kalocsányi Gábor kísér gitáron. Előttünk a Sárga Hó Karácsonyi Zenekar muzsikál. Utána pedig dzsemmelünk majd egy nagyot. Kapható lesz a kazetta is.

Már tervezem az új albumot, amelyre szintén hat számot szánok. Közben pedig zenét komponálok a Trepp független színházi platform és a Vekker Műhely, valamint a Mladé divadlo társulat előadásaihoz.” – sorolta végül a dalszerző énekesnő.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Pálinkás Eszter, Angyal Gábor (1)