Ma este születésnapi koncert lesz Kisújfalun – A 18 éves Tóth Máté vendégfellépőket is hívott (INTERJÚ)

Ma este születésnapi koncert lesz Kisújfalun – A 18 éves Tóth Máté vendégfellépőket is hívott (INTERJÚ)

Ma 18 éves a kisújfalui Tóth Máté zongorista, az ElektroAkuszthik zenekar billentyűse. A Komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola harmadikos diákja, a komáromi Művészeti Alapiskola növendéke fiatal kora ellenére számos koncertet és a Vidám Iparisták Színjátszó Társulata tavalyi, A kis herceg című előadásának címszerepét tudhatja maga mögött. Ma este 19 órai kezdettel három órás születésnapi nagykoncertre készül zenész barátaival a helyi kultúrházban.

„Nánássy Ildikónál kezdtem komolyzenét tanulni hét éve a komáromi Művészeti Alapiskolában. Amikor nyugdíjba vonult, Kisjakab József növendéke lettem. Később Petr František volt igazgató úrtól tanulhattam könnyűzenei billentyűzést és improvizációt” – említette mestereit a diák, akinek nem titkolt célja, hogy egyszer maga is a zeneiskola tanára legyen.

 

Tóth Máté

 

A fiatal zenész tehetséggel 2022. május 22-én találkoztunk Alistálon, az ottani kultúr-és sportközpontban, a 8. Év Hangja versenyen, amikor Keszegh Vivient, a komáromi Művészeti Alapiskola növendékét, azóta a csallóközaranyosi Excluded zenekar énekesnőjét kísérte zongorán. Emlékezetes maradt előadásukban a Maradj velem című Korál-dal. „Vivient én szólítottam meg szárnyait bontogató, kezdő zenészként, hogy álljunk együtt színpadra. Elfogadta a felkérésemet, és éreztem, hogy együtt nagyot megyünk” – mesélt a kezdetekről. A búcsi Szűcs Liza énekesnő megkeresésére, hogy legyen a zongorakísérője pedig ő mondott igent, és nem bánta meg: azóta több esztergomi szállodában csillogtatták rátermettségüket.

 

Tóth Máté

 

A születésnapi nagykoncerten nem sokat törte a fejét. Azt mondta, egyszer 18 éves az ember, és azt emlékezetessé kell tenni. „Bementem Kisújfalun a községi hivatalba, megbeszéltem Geri Valéria polgármester asszonnyal és az illetékesekkel, hogy kibérelném a kultúrházat.” – avatott be a ma esti koncert előkészületeibe.

Megtudtuk, este hét órakor az Excluded zenekar kezdi majd a nagykoncertet, amelyben Keszegh Vivien énekesnő mellett, egy másik zenésztársa, Markovics Áron dobos is működik, akivel a búcsi ElektroAkuszthik zenekarban muzsikálnak. Utánuk Szűcs Liza lép fel, aki Bartók konzervatóriumot végzett dzsessz tanszakon. Ezután következik majd Máté félórája, amelyben megemlékezik nagy példaképéről, Balázs Fecóról, a Korál együttes néhai legendás frontemberéről is. A zenés születésnapot pedig az Elektroakuszthik koncertje zárja.

 

Elektroakuszthik

 

„Augusztusban alakult a formáció. Cseh Benedek gitáros, Brúder Bettína basszusgitáros, Markovics Áron dobos és jómagam, mint billentyűs és énekes alkotjuk. Klasszikus rockzenét játszunk, az Edda Művek, a P. Mobil, a Korál és a többiek dalait. A nevünket arról kaptuk, hogy Benedek gitárosunk vett egy elektroakusztikus gitárt. A repertoárunk fele rockosabb számokból áll, a vége felé akusztikus dalokat játszunk, ez is utal a nevünkre” – mesélte a 18 éves frontember.

 

Elektroakuszthik

 

Tóth Máté felvilágosított, zeneszerető fiatalok élnek Kisújfalun, és az előzetes érdeklődés azt mutatja, szép számmal lesznek a környező falvakból is a ma esti koncerten. Amit Máté garantál, mindenki megtalálja a saját kedvenc zenei műfaját.

„A zene az életem. Úgy tervezem, hogy az ipari után majd konzervatóriumba megyek. A végső célom az, hogy zenetanár legyek. Most az autóiskolára és a hegesztővizsgára készülök, azután az érettségi következik, majd még sok év zenetanulás és zenélés. Hiszem, hogy megvalósul az álmom” – tett pontos beszélgetésünk végére a ma felnőttkorba lépő zongorista.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Tóth Boglárka és archívum