Post black metal, Epikurosz maszkokkal – A Destroy the RÉV fesztiválon zenél az Autumn Nostalgie (VIDEÓK)

ATEMPO-ELŐZETES: Post black metal, Epikurosz maszkokkal – A Destroy the RÉV fesztiválon zenél szombaton az Autumn Nostalgie (VIDEÓK)

Almásy Gergely frontemberrel beszélgettünk a március 16-ai, szombati Destroy the RÉV című brutal slamning, death metal, grindcore és indusztriális metal fesztivál előtt. Kiderült, két új számát is Komáromba viszi az Autumn Nostalgie post black metal zenekar. Az énekes gitáros beszélt a Hӕnesy zenekarral közös, tavaly megjelent split LP-jükről és arról is, hogy miért visznek magukkal mindenhova négy Epikurosz maszkot.

 

Esse Est Percipi című lemezetek a legjobb Hard and Heavy album lett 2021-ben a Radio FM Radio_Head Awards díjátadón. Kinyitott addig zárt kapukat ez az elismerés?

Olyan kapukat nem nyitott meg, amik ehhez a díjhoz lennének köthetőek. A továbbiak alakulásában nem igazán volt döntő jelentőségű. Következő lemezünket, az Ataraxiát is jelölték Az év albumának, Hard and Heavy kategóriában, de arra már nem mentünk el.

Filozófia, szépirodalom, post black metal – Radio Head Awards díjat nyert a somorjai Autumn Nostalgie

 

Mit kell tudnunk az Ataraxiáról?

Mind zeneileg, mind szövegileg az Esse Est Percipi folytatása, annyi különbséggel, hogy Gilánál lett felvéve a dob, valamint a hangzás és a maszter is ott készült. A német Northern Silence Productions pedig vállalta az album teljes kiadását.

 

 

Azután egy Live Session LP-ét is rögzítettetek Galántán, a Gila Studiosban. Már Elek Adrián, Ferdics Tamás, Gőgh Adrián (Papa) és jómagad, Almásy Gergely volt az Autumn Nostalgie felállása?

Akkor még nem a mai felállás volt a zenekarban. Adrián csak később csatlakozott. A mai felállás szerint Gőgh Adrián dobol, Elek Adrián gitározik, Ferdics Tamás basszusgitáron játszik, én pedig gitározom, és az ének is az én feladatom.

 

A Hӕnesy nevű magyar zenekarral tavaly megjelentettétek az Awaking Mechanon című split LP-ét. Hogyan alakult ki ez a kapcsolat?

Tavalyelőtt kerültem velük kapcsolatba. Nagyon megtetszett a zenéjük, hasonló, mint a miénk. Felvetettem, mi lenne, ha összehoznánk egy közös kiadványt. A kapcsolatfelvétel után több mint egy év telt el, hogy a közös splitet Awaking Mechanon címmel létre tudtuk hozni. Ők is németországi kiadónál vannak, így a két kiadó megegyezett a megjelentetéssel kapcsolatban. Ez is elérhető bakeliten és cédén.

 

Autumn Nostalgie

 

Március 16-án, e héten szombaton, Komáromban, a RÉV Magyar Kultúra Házában ti nyitjátok a Destroy the RÉV – Törd össze a RÉV-et! című mini fesztivált. Régebbről ismeritek Vasi Krisztián és Czibor Csaba szervezőket?

Egyedül dobosunk, Gőgh Adrián ismeri őket. Innen is köszönöm, köszönjük neki(k) a meghívást!

 

Készültök erre az estre?

Igen, készülünk. Bár a többi zenekarról, a Hypnospheret leszámítva, még nem hallottam.

Epikurosz maszkok képezik az élő fellépéseink állandó kellékeit. Szám szerint négy, ami az epikureus tanítások négyes alappillérét (tetrapharmakos) fejezik ki. Ezeket mindig magunkkal visszük. Az Esse Est Percipi szellemi vívódásai után, ez fejezi ki legjobban az Ataraxia albumot beteljesítő üzenetet.

 

 

Mik az idei terveitek? Úgy láttam a neten, hogy szlovákiai, németországi és osztrák fesztiválokra is kaptatok meghívásokat.

Próbáljuk sikeresen abszolválni ezeket a fesztiválokat. A következő albumunk dalait is belevettük már az új setlistbe. Ezek közül kettő most szombaton is hallható lesz Komáromban. E mellett pedig egy új színpadképpel is kísérletezünk.

 

A Destroy the RÉV programja:

20.00 Kapunyitás
20.45 Autumn Nostalgie
21.45 Hypnosphere
22.45 Craniotomy
23.45 Abortion

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Sunny Shot Me Down, Autumn Nostalgie