Együtt a csendben – Új CRUX-klip húsvétra (VIDEÓ)

Együtt a csendben – Új CRUX-klip húsvétra (VIDEÓ)

Kilenc évvel ezelőtti dalához forgatott videoklipet a CRUX zenekar, amit Fóti Dávid fotós, videós, a PHOTO:N stúdió vezetője rendezett. Az Együtt a csendben virágvasárnapra jelent meg. Sikula Gábor, a zenekar gitárosa elmondta, tavasszal még két klippel jelentkeznek. Vele beszélgettünk.

„Három tagunk szülői szabadságon van, két kisbaba is születik a zenekar háza-táján” – fogadott az örömteli hírrel. „Most Gábriel Deni énekel, Gábriel Pál akusztikus gitáron játszik, Belicza Tamás a basszusgitáros, Domján Kristóf dobol, Katka Baarová csellón játszik, Igor Baar dobol és jómagam elektromos gitáron zenélek” – tudatta, hozzátéve, idén eddig két alkalommal vettek részt dicsőítésen, Nagybalogon és Gömörpéterfalán.

 

CRUX

 

Áprilisban Királyhelmecen és Nagykaposon dicsőítenek

„Ezeket az alkalmakat a Dicsőítő Felvidék rendezvénysorozat keretében szerveztük meg. Minden dicsőítéskor megszólítunk helyi keresztény zenekarokat, olyan énekkarokat, akik vallásos dalokat is énekelnek. Nagybalogon az ottani református gyülekezet dicsőítő csapata, Gömörpéterfalán a rimaszombati Blaha Lujza vegyes kórus léptek fel.

A dicsőítő alkalmakon a zenekarok fellépései között gondolatébresztés, előadás, tanúságtétel is elhangzik. Mindig más az előadó. Az idén a dicsőítések visszatérő témája a hűség. Istenhez, önmagunkhoz, a hitünkhöz, a meggyőződésünkhöz, közösségekhez, egymáshoz.

Április 12-én 18 órakor a Királyhelmeci Városi Művelődési Központban, április 13-án pedig Nagykaposon folytatódik a sorozat. Királyhelmecen együtt dicsőítünk majd, nem először, az Emmánuel zenekarral és az őrösi Karcsa-parti Dicsőítőkkel. Nagykaposon Balogh Attila - Aťko dicsőít velünk.

Az idei koncertek érdekessége, hogy vetítünk is a koncertjeinken, ezáltal szeretnénk a zene mellé egyfajta művészi üzenetet adni, szeretnénk kiemelni a dalok mondanivalóját, azokon a helyeken ahol ehhez adottak a technikai körülmények. Videoklipeket, vizuálokat, képeket, látványelemeket láthatnak az érdeklődők a koncerten.

Nagy kihívás volt ez számunkra is. Tavaly tíz helyszínen jártunk szerte a Felvidéken. Az idén is minél több helyen szeretnénk fellépni” – sorolta a zenész.

 

CRUX

 

Istenélmény volt a napfelkelte a Gorba-tetőn

Tavaly a Megmentő című daluk videoklipje Szikra Díjat hozott a CRUXnak. A napokban megjelent Együtt a csendben című új videoklipjükről elárulta, hogy a dal a 2015-ben megjelent albumuk címadó dala volt.

„Akkor nem készült hozzá videoklip, de úgy gondoltuk, hogy Marosi Péter szerzeménye erős, különleges dal, ezért most felkértük Fóti Dávidot, hogy rendezzen videoklipet a dalhoz, ő volt az operatőr és a vágó is. Dávid régóta tagja annak a forgató stábnak, amellyel együttműködik a zenekar. Két éjszaka a tatai angolparkban forgattunk. A „Kell a fény, hogy ragyogjon, és lássak már!” sort szerettük volna képileg is hangsúlyossá tenni. Ebből jött az ötlet, hogy forgassunk sötétben, egy parkban, annak minden technikai nehézségével együtt. Dávidban is volt annyi lelkesedés, elszántság, hogy megtervezte, kitalálta, milyen legyen a klip, ő ajánlotta a tatai helyszínt, ahol a műromok környékén, az erdős részen és a tó partján is szép képi kompozíciókat tudtunk alkotni.

Sok apró szimbólum van a klipben. A helyszín nagyszerűen illeszkedett a tematikához és a dal hangulatához. Mindkét alkalommal sötétedéskor kezdtünk és napfelkeltéig forgattunk. A második forgatási napot úgy zártuk, hogy sétáltunk egyet hajnalban, és felmásztunk a közeli Gorba-tetőre. Istenélmény volt. Együtt vártuk négyen a napfelkeltét” – mesélt a forgatásról a gitáros.

 

 

Családi körben tartják a húsvétot

Tavasszal két újabb klipet tervez még a CRUX. „Fóti Dávid már vágja a Moss meg című dalunkhoz készülő videoklipet. Ez a dal is régebben, a 2020-ban kiadott Fényed vezet című lemezünkön jelent meg. Pozsonyban forgattuk a klipjét. Az idén zöldcsütörtökön fejeztük be Molnár Csaba rendezővel a tavalyi Nem kell más című lemezünk Erős váram című dalához készülő klip forgatását. Nagy energiákat fektettünk a helyszín átalakításába, hogy olyan legyen, amilyennek terveztük. A stáb tagja volt Fóti Dávid is” – avatott be, és elárulta, három új dalon dolgoznak a stúdióban.

Az idén családi körben ünneplik a húsvétot a CRUX zenekar tagjai. „Ezt az időszakot a családnak szánjuk. Korábban voltak imaalkalmaink, közös keresztutakon vettünk részt. Most már a húsvét a családé. Sokat dolgoztunk az idén a nagyhéten a klippel, jólesik majd a pihenés otthon, Érsekújvárban” – zárta rövidre Sikula Gábor, a CRUX zenekar gitárosa.

 

CRUX

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: CRUX zenekar

 

DALSZÖVEG: Együtt a csendben

Együtt a csendben, némán, szegényen itt találsz, kifosztva a lelkem.
Indulni készen, mint régi képen a hős vadász, fegyverrel a kézben.
Sóvárog a lelkem, miért nem szólsz, hol bujkálsz a rejtekben?
Hányszor jöttem Hozzád, hogy válaszolj?

Nem kell a némaság, hát értsd meg, hogy megöl a csend!
Nem kell az üres hang, mely kiégett lelkemből zeng!
De kell a fény, hogy ragyogjon és lássak már!
De kell a fény, hogy ragyogjon és lássak már, lássak már!

Együtt a csendben, mégis egészen egyedül már, peregnek a percek.
Kéz a kézben egy álombeli képen rám talál, s kigyúlnak a fények.
De ébrednem kell, mert álom csupán, a valóság a sötétség.
Kicsiny hitem vedd most, mert nincsen más, mit adhatnék.

Nem kell a némaság, hát értsd meg, hogy megöl a csend!
Nem kell az üres hang, mely kiégett lelkemből zeng!
De kell a fény, hogy ragyogjon és lássak már!
De kell a fény, hogy ragyogjon és lássak már, lássak már!