MOST ÉRKEZETT: Párkányból indult, nyugaton élő, neves hangmérnökkel készíti új lemezét a História zenekar

MOST ÉRKEZETT: Párkányból indult, nyugaton élő, neves hangmérnökkel készíti új lemezét a História zenekar

Jó formában volt a Szlovákiai Magyar Zene Napján a naszvadi História zenekar. Sőt! Karcsúbbnak tűntek, mint azelőtt. Rózsás Attila gitáros nemrég távozott a csapatból. Ezáltal Lábszky Olivér énekes, frontember, Pásztó Tibor dobos, Käfer Bálint gitáros és Antal Ottó basszusgitáros adtak koncertet a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban április 29-én.

OTT JÁRTUNK: Több dalukat először játszották koncerten – Így tért vissza a História (+FOTÓK)

Új lemezük élő felvételén, január 27-én, még zenélt Rózsás Attila is, Komáromban, a RÉV Magyar Kultúra Házában, ahol a tatai Helló Pisti társaságában lépett fel a História zenekar. Arról, hogy mi történt a felvett anyaggal, Lábszky Olivér beszélt.

 

História

 

Gergely Csaba párkányi születésű, Oxdordban élő neves hangmérnök, a Solid State Logic, vagyis az SSL munkatársa keveri a felvett dalokat. Cégük ügyfelei voltak többek között Bryan Adams, a Red Hot Chili Peppers és a Pearl Jam.

Amikor annak idején a Harmónia Díjat alapítottuk és megfelelő embereket kerestünk, rátaláltunk egy hangmérnökre, Zsidei János Zsonóra, akinek Csaba akkor már bedolgozott. Elkezdtük a közös munkát, és odáig jutottunk, hogy A bohócnak is jár a taps című magánkiadásban napvilágot látott lemezünket már Gergely Csaba keverte Angliában, egy olasz zenei szakember társaságában. Később a szólóalbumom masterét és mixét is Csaba végezte” – részletezte a zenész, hozzátéve, a RÉV-ben felvett História-koncerttel hosszú utómunka következett.

„A helyiség hangadottságai miatt, több dalt újra fel kellett játszani, más dalokat rendben talált. Teljesen rábíztuk az anyag keverését. Gergely Csaba jelen volt a komáromi koncerten. Elhelyezte a térmikrofonjait, felvette a koncertet, majd dolgozni kezdtünk” – tette hozzá Olivér, megemlítve, hogy a lemez nyolcvan százaléka kész.

„Ezt éppen a napokban tudtam meg. Most még egyszer áthallgatjuk, hiszen a legjobb minőségre törekedünk. Ehhez mindannyiunk füle szükséges, azután engedjük ki a lemezt az éterbe” – hangsúlyozta a dalszerző, énekes.

 

História

 

A zenekar ügyeiről szólva, Olivér megemlítette, Rózsás Attila a munkájára hivatkozva nem bírta a tempót. „Egyelőre marad zenekaron kívül, de örökös tiszteletbeli tagunk lett.

Nemrég csatlakozott a bandához Gubo J. László, aki, főleg megzenésített versek előadásával szerzett zenei tapasztalatot, és tagja volt a komáromi Corelosa zenekarnak” – fogta rövidre.

A tavaly újraindult História zenekar, a frontember szerint, még mindig felkészülési stádiumban van, havonta egy-két koncertet tudnak vállalni. „Legutóbb Nagymegyeren, a Big Man Pubban zenéltünk, mondhatom, barátok között. Nagyon jó buli volt. Ott ünnepeltük Antal Ottó basszusgitárosunk születésnapját.

Szeretjük a kocsmahangulatú koncerteket, olyankor mindig el lehet ereszkedni” – bizonygatta.

 

História

 

Örülnek a Szlovákiai Magyar Zene Napja kezdeményezésnek. „Mert ad valami újat, bennünket épít. Kitüntetés, hogy felléphettünk az első ilyen rendezvényen. A folytatásban három fesztiválon is koncertet adunk az idén, a pontos dátumokat majd időben tudatjuk.

Nem könnyű visszarázkódni a körforgásba. Ha az ember rutinból akarná csinálni, még hosszabb hidakat, magasabb sorompókat kellene átugrania. Ha pedig azt hiszi, hogy már mindent beleadott, az is kevés. Érzem, hogy kialakul majd ez szépen, lassan.

És nyáron jön a koncertlemez!” – érvelt Lábszky Olivér, a História zenekar frontembere.

Szöveg és fotó: Bárány János, ATEMPO.sk