A Group'n'Swing Mihályi Rékával ismét ott van A DAL-ban

Group'n'Swing

Idén is van felvidéki vonatkozása A Dal 2016 versenynek. A Kárpát-medence kedvenc Swing & Boogie Show zenekara, a Group’n’Swing ismét ott van a legjobbak között.

Saját, kifejezetten táncparkettre szánt, boogie-s lüktetésű, swinges, big bandes hangulatot idéző szerzeményeivel, és a stílushoz passzoló karakteres imidzsével vívta ki a szakma és a közönség elismerését. 2010 októberében jelent meg debütáló lemezünk Swing amíg élek címmel, melyen Pély Barna, Elek Norbert, Almási Attila és Sapszon Bálint szerzeményei hangzottak el. Az albumon található Szép lányok és rossz fiúk című dal bekerült a III. Jazzy Jazz Dalverseny döntőjébe is. A Botrány című második nagylemezük, amelyet részben új zenei rendezőjüknek, Romhányi Áronnak köszönhetően modernebb hangszerelés, elegánsabb hangvétel jellemez, 2013-ban Fonogram díjat kapott Az év szórakoztató zenei albuma kategóriában. Retikül című dalukkal, amely később a Ridikül főcímzenéje lett, 2014‐ben bekerültek A Dalba is. Az utóbbi években rendre megtöltik a MÜPA, a MOM Kulturális Központ és a RAM Colosseum koncerttermeit, bizonyítva, hogy nagyszínpadi show-ra van igény a hazai zenekedvelők körében. Gájer Bálint kiválása után, immár az új énekessel, Magyar Bálinttal jelent meg 2015 nyarán harmadik, Most légy férfi! című nagylemezünk. 

Mihályi Réka

Énekesnőjük a párkányi származású Mihályi Réka, aki kicsi korától zenél, a párkányi művészeti alapiskolában tizenkét évig csellózott. Diákévei alatt (gimnázium Párkányban, jogi egyetemet Budapesten) klasszikus éneket is tanult. Pély Barna, a United frontembere javasolta, hogy jelentkezzen a Group’n’Swing zenekarhoz és így 2009-ben csatlakozott hozzájuk. Tavaly ott volt a Harmónia-díj jelöltjei között, valamint év végén megjelent első gyermeklemeze is.

Szeretni fáj című versenydalukat Romhányi Áron Arany Zsiráf, Fonogram és eMeRTon-díjas zongorista, zeneszerző, a United alapító tagja, és Orbán Tamás Artisjus-díjas dalszövegíró, zenei producer írták.


Rékát és Péntek Tibor dobost kérdeztük az idei versenyről:

Gratulálok. Ismét ott vagytok a legjobbak között A DAL-ban. Számotokra ez mit jelent?

Tibor: Köszönjük szépen! Elsősorban nagyon izgalmas lehetőség megmutatni magunkat szélesebb körben, továbbá egy rangos megmérettetés a hazai könnyűzenei szakmai életben.

Réka: A 30 legjobb közé jutás valóban egy nagyszerű lehetőség, hogy a zenekar ismét megmutathassa sokszínűségét! Nem feltétlenül gondolunk a műsorra úgy, mint egy verseny! Persze, ahogy közeledik a nagy nap, egyre inkább átitat bennünket az inspiráló versenyszellem. De így van ez jól, kondicionál mindannyiunkat!

Egy versenydallal mindig tudatosan készültök vagy az épp aktuális új dalaitok közül válogattok?

Réka: Szerencsére zenekaron belül aktív az alkotókedv, így folyamatosan születnek új dalok. Van, ami lemezre kerül, illetve van, amit egy időre félreteszünk. A Szeretni fáj dalunk alapötletét már hosszú évekkel ezelőtt megírtuk közösen Romhányi Áronnal, s már ekkor éreztük, hogy lüktetésében, hangulatában egy intenzív szerzemény született. Valószínűleg akkor még nem voltam kész arra, hogy minden porcikámmal sajátomnak érezzem a dalt, ezért aztán a fiók mélyére került. Idén viszont előkerült és úgy éreztük meg kell mutatnunk a nagyérdeműnek.

A Szeretni fáj hangzásában akár egy James Bond film betétdala is lehetne. Ez csak véletlen vagy tudatos?

Réka: A dalban mind zeneileg, mind pedig szövegében egy erősen felfokozott lelkiállapotot, rettegést, reményt, dühöt valamint mindezekkel való szembenézést igyekeztünk lefesteni. Ezért is van az, hogy minden egyes eléneklés alkalmával ugyanolyan fájdalommal szakad bele a szívem. Valószínű ezek összhatása kelti életre a hallgatóság fejében a James Bond "hangzást", bár nekünk eszünkbe se jutott ehhez hasonlítani.

Nekem nagyon tetszett a Retikül színpadképe. Mire számíthatunk most az elődöntőben?

Tibor: Jelen esetben, főként a dalunk mondandója és üzenete miatt statikusabb interpretációra készülünk, viszont ami a legnagyobb öröm számunkra, hogy a zenekar mind a 10 tagja színpadon lesz!

Vannak elvárásaitok magatokkal és dallal szemben az idei versenyben?

Tibor: Már most is örülünk, hogy bekerültünk. Minden további eredmény bónusz számunkra!

Réka: A zenekar fő célja és egyben küldetése a minőségi szórakoztatás. Figyelünk arra, hogy zenénkkel mindig valami pozitívat adhassunk. Viszont, ahogy az éremnek is két oldala van, így akár a mi mosolyunk mögött is megbújhat olykor az emberi gyöngeség. Legyen ez a dal egy üzenet, hogy mindannyiunknak "megengedett" embernek lenni, annak minden fájdalmával és hibájával! Beszélni kell róla, segítséget kérni, nyíltan vállalni, hogy a mosolyunk hosszútávon őszinte lehessen és ne csak egy felfestett álarc!

Köszönöm és sok sikert kívánunk nektek mi is :-)

És most hallgassuk meg a dalukat:

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Zaťko Ervin, aTEMPO.sk