Improvizálj az énekhangoddal kórusban

Kórusimprovizációs hétvége

Ismét készül valamire a Korona énekegyüttes és vezetőjük Tömöl Gabriella. Február végére énekeseket, énekelni vágyókat, szeretőket várnak Gömörhorkára, ahol első alkalommal rendeznek Kórusimprovizációs hétvégét.

Ez a párosítás sokaknak szokatlanul hangozhat, de pont ezért lehet izgalmas. És hogy a kóruséneklés és improvizálás vegyítése Tóth Árpád karnagy, zenész, tanár felügyelete alatt fog folyni, teszi igazán érdekessé, értékessé ezt a rendezvényt.

 

Erről a rendhagyó eseményről beszélgettünk Gabival:

Honnan jott a kórusimprovizációs hétvége ötlete?

A Korona énekegyüttes rendszeresen szervez továbbképzéséket, zenei foglalkozásokat, hangversenylátogatásokat nem csak a kórustagoknak. Szeretünk tanulni, új emberekkel találkozni, ismerkedni, inspirálódni.
Régi tervünk, hogy meghívjuk köreinkbe Tóth Árpádot Budapestről, akit mi felvidékiek jól ismerhetünk a Csábi Szeder Fábián Dalegyletből és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusából. Árpi közvetlen, magával ragadó egyénisége, közérthető és pörgős stílusa sokakat megszólít, sok mindenkihez eljuttatja hitvallását, miszerint az éneklés nem hókuszpókusz, mindenkinek köze van hozzá és biztosan örömét leli benne. Csak tessék kipróbálni!
Erről szól ez a hétvége is: hogy merjünk lépni valami újat, elhagyni egy kicsit a berögződéseket, felfedezni a zene, az éneklés rejtett bugyrait.

Kikkel találkozhatunk ott?

Jelenleg kb. 60 résztvevőnél tartunk. Jönnek Rimaszombatból a Blaha Lujza Vegyeskarból. Az Egressy Béni Vegyeskar Szepsiből szinte teljes létszámban. Tornaljáról is jelentkeztek és természetesen a Korona énekegyüttes tagjai.
Külön öröm, hogy Árpit elkíséri néhány énekese is a budapesti Csíkszerda kórusból. Ők próbaidejük nagyrészében pont kórusimprovizációval foglalkoznak. Találkoztunk is velük Budapesten a Kórusok éjszakáján 2013-ban és 2015-ben. Nagyon izgalmas a hangzás, a jelenség, az élmény.

a Korona énekegyüttes és Tóth Árpi

Miben tér el a kórusimprovizáció a hagyományos kórusénekléstől?

Ilyenkor nem kottából éneklünk, nem előre megírt művet szólaltatunk meg, hanem többé-kevésbbé kötött alapokra saját zenei gondolatainkat halmozzuk. Aztán megfigyeljük egymás ötleteit, lehet, hogy beszélgetünk is róla, továbbgondoljuk és újra összeeresztjük. Merev szabályok helyett inkább csak támpontok, összetalálkozások vannak. Az egészet egy vezető irányítgatja, ami jelen esetünkben Árpi lesz (vagy nem ...:) )

Miért fontos ez nektek/ neked?

Én elég kötött zenei nevelést kaptam. Ennek persze sok előnye van: pl., következetességre, önfegyelemre, rendre/rendszerekre tanít. Ezek nagyon fontos dolgok.
De szinte soha nem tanultam/ nem volt alkalmam rögtönözni: saját (!) pillanatnyi (!) ötleteimet, érzéseimet zenében szabadon megvalósítani. Sőt, inkább megijeszt a lehetőség. Mint zenetanárt pedig az előző mondatom ijeszt meg.
Gyanítom, hogy nem vagyok ezekkel a dolgokkal egyedül.

Mit vártok az alkalomtól?

Örömzenélést. Biztosan mindenki kicsit mélyebbre ás magában, sajátjának érzi majd az énekelnivalót. Remélem, hogy mindenki számára feltöltődés, megújulás lesz ez a két nap.
Így-úgy minden résztvevő improvizálni fog. :)
Tudok olyan résztvevőről, aki még soha nem énekelt kórusban. Mi soha nem szerveztünk kétnapos zenei foglalkozást 60 embernek. Tudtommal, a Csíkszerda is most jön először "misszióba".

Sok sikert kívánok nektek ehhez a különleges hétvégéhez és reméljük nem ez lesz az utolsó alkalom :-)

 

Akiknek felkeltettük az érdeklődését a Korona énekegyüttes facebook oldalán üzenetben, ill. A 0918-293950 telefononszámon tudnak jelentkezni. A részvételi díj 6 euro, mely tartalmazza a szombati ebédet, kávét, frissítőt, stb. 

Mindenkit szeretettel várnak február 27-én és 28-án Gömörhorkára.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk