Jóvilágvant hoz az Ősz – interjú Bokor Rékával

Jóvilágvan

Hazai zenekarok közül a Gombaszögi Nyári Tábor zenei színpadán elsőként a párkányi Jóvilágvan zenekart láthattuk, akik ismét egy frenetikus bulit csaptak. A banda énekesnőjét, Bokor Rékát az első adandó alkalommal elcsíptem, hogy megtudjunk pár érdekességet a zenekar házatájáról.

Másodikként léptetek fel, csúcs hangulatot dobtatok egy jó közönségnek. Amatőr zenészként érdekelne, hogy amikor a színpadon álltok és többszáz kölyök előttetek tombol, az Nektek milyen érzés?

Fura, de talán ilyen az, amikor 8 év munkája beérik. A tábor előtti napokban, amikor volt az építőbrigád, meglepve tapasztaltuk, hogy egy csomó mindent "Jóvilágvanra" csináltak (festettek, húztak kerítést), és olyan emberek is énekeltek a koncerten, akiket nem is ismerünk. Ez tök jó, hogy ilyen mozgató erő tudunk lenni.

Jóvilágvan


Nekem az tűnt fel a legtöbb dalotokban a koncerten, hogy remekül váltogatjátok a zenei stílusokat, akár egy számon belül is. Rock nótából country, blues, reggae, house. Ez hogyan jön össze?

Hát úgy, hogy a srácok különböző műfajokban jók és különbözik a zenei ízlésük. A próbafolyamat során mindenki a magáét teszi hozzá, és amire azt mondjuk, hogy "ja, tényleg, itt ez nagyon jól jönne ki", akkor azt megtartjuk. Szóval Gazo például nagy jazzman, a Zoltán nagyon szereti a bluest, mindenki nagyon szereti a funkyt és a reggae-t, úgyhogy "elevickélünk ezeken a vizeken".

A tábor előtt újra meghallgattam a Hanne című lemezeteket, és abból meg a koncertből az jött le, hogy a költészetet nagyon jól beleviszitek a dalszerzésbe. Szóval dalírás, versírás – ez mennyire tudatos Nálatok?

Egy külön célkitűzésünk, hogy a szövegek ne legyenek könnyen megjegyezhetőek, nem muszáj minden rímnek pont gagyin a helyén lennie, tehát az a dal fejezze ki azt, amit mondani akarunk vele. Mindegyik hordoz mondanivalót. Erre különösen ügyeltünk régebben is.

Nagy segítség volt Borisz, aki rapper szövegeket hozott nekünk, most pedig Hegyi Krisztina írja a dalokat, a harmadik lemezen már az ő szövegei lesznek többségben.

Jóvilágvan


Emlékszem, mikor legutóbb láttalak Titeket, akkor még két basszusgitáros állt a színpadon. Személyi változások voltak Nálatok?

Nem, Péter úgy döntött, hogy "igazi" zenész lesz, jelenleg Liverpoolban van, és szeretett volna eljönni repülővel, de sajnos nem jött össze. De mindenkit üdvözöl!

Átadom :-) Mik a tervek a közeljövőre: új lemez, videoklip?

Augusztus végén és szeptemberben a zenekar stúdiózik, meg vannak írva az új dalok. 12-13 szerzemény lesz a lemezen, néhányat már játszunk is koncerten is, például a "Multrafolt"-ot vagy az "Abrakadabrát". Az új lemez kicsit chillesebb lesz és kicsit mélyebb fekvésű. Nehéz, de egyben érdekes is számunkra a munka, és a tervek szerint őszre lesz belőle egy új albumunk.

Jóvilágvan


Hol lesztek még láthatók a nyáron?

Július végén Pesten játszunk, és amellett szervezünk egy kétnapos fesztivált, a fORMA fESZT-et Párkányban. Augusztus 5-én és 6-án rajtunk kívül ott lesz a Csaknekedkislány Tánczenekar, Korai Öröm Akusztik, Korai Trancemission, Samo Tomeček, Néhai Bárány, Aylen's Fall, csomó DJ, slam poetry, úgyhogy várunk mindenkit szeretettel!

Ezt legutóbb is megkérdeztem, de most is záró, provokatív kérdésként felteszem: szerintetek most "jóvilágvan"?

Ez egy nehéz kérdés, és az utóbbi időben engem gyakran foglalkoztatott, hogy vajon megéri-e a sok munka. De látva ezt a nyári tábor staffot, százharminc embert egy egészként dolgozni, egy ügyért, hogy az utolsó energiáját, mosolyát beleadja, hogy a táborlakóknak jó legyen, az igenis azt eredményezni, hogy nagyon-nagyon "jóvilágvan"!

Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay András (designer.photo)