„Hiba szoborba önteni életműveket” - Sárik Péter és az új Beethoven lemeze

Sárik Péter

Megjelentek lemezen a Sárik Péter Trió Beethoven-átdolgozásai. A dzsesszesített műveket a formáció november 4-én a Zeneakadémia nagytermében adja elő.

A kilenc darabot tartalmazó anyag, amelyet tavaly májusban egy felkérésre a Várkert Bazárban rögzített a formáció, Sárik Péter Trió x Beethoven címmel jelent meg.

"Az x a featuring, azaz közreműködik legfrissebb írásbeli formája, vagyis arra a szemtelenségre vetemedtünk, hogy a lemezen közreműködött Beethoven. Tavaly tavasszal egy nagyon jól sikerült koncerten rögzítettük képben és hangban az anyagot, bár volt benne kockázat, hiszen az volt az első alkalom, hogy a műsort élőben előadtuk. Tudtuk, hogy a produkciónak lesz folytatása, de vártunk vele, ha úgy tetszik, azóta tudatosan jegeltük a dolgot" - mesélte Sárik Péter zongorista, a trió vezetője. A formációban Fonay Tibor bőgőzik, Gálfi Attila pedig dobol.

Az átiratokat és a hangszerelést elkészítő Sárik Péter ideálisnak nevezte, hogy a Zeneakadémiára november 4-re szervezett koncertre az elmúlt hetekben egy tizenegy állomásos romániai, erdélyi turnéval tudtak felkészülni. A koncertsorozaton hangversenytermekben és dzsesszklubokban egyaránt felléptek. Sárik Péter elmondta: a közönség meglepetéssel fogadta a műsor groove-os nyitányát, de aztán gyorsan ráhangolódott arra, hogy nem úgy hangzanak el Beethoven művei, ahogy azt megszokták.

"Beethoven és a dzsessz nagyon jó párosítás, ha ma élne, szerintem lenne dzsessztriója is. Hasonlóan gondolkozott, hasonlóan használta az akkordokat, mint a mai dzsesszzenészek. A lemezen hallható változatokhoz képest most még merészebben szólalunk meg, minden alkalommal másképp játsszuk a darabokat. A keretek megmaradtak, a zongoraszonáták esetében például előre fixre megírtam a bőgőszólamot, ezzel együtt mozog a dob, de a kibontás, az árnyalás, az improvizáció estéről estére más" - fejtette ki.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Sárik Péter korábban is készített szokatlan feldolgozásokat; Jazzkívánságműsor című, már két lemezt megélt műsorában elsősorban a könnyedebb műfajokhoz nyúlt. Szerinte mindig felelősség megírt műveket átdolgozni, akár klasszikus, akár dzsessz, akár poprock alkotásokról van szó.

"Akkor szabad egy művet feldolgozni, ha kellő tisztelettel tudunk hozzányúlni, megújítva, érdekessé téve azt. Beethoven esetében van egyfajta nyomás a klasszikus zenét szeretők, illetve a szakma részéről, aminek szándékosan ellene megyek egy kicsit. Hiba szoborba önteni életműveket, szentírásnak tekinteni a klasszikusok műveit, miközben Beethoven korában teljesen természetes volt, hogy mindenki improvizál. Biztos vagyok abban, hogy ma ő is átformálná a műveit, hiszen ezek így maradnak élőek" - magyarázta a zongorista.

Kitért arra, hogy Beethoven-műveket eddig kevesen dolgoztak át dzsesszesen, egy német zenekarról tud, amelyik szinte egy időben a Sárik Péter Trióval készített ilyet, ők még szabadabban, elvontabban nyúltak a témához. A magyar trió kilenc darabot tartalmazó műsorában vannak ismert darabok (például a III. esz-dúr szimfónia, az Eroica, a IX. d-moll szimfónia, az Örömóda vagy a Holdfény cisz-moll zongoraszonáta), ugyanakkor kimaradt az V. c-moll (Sors) szimfónia vagy a Für Elise.

"Elsősorban felfrissíteni, dinamikussá tenni, kiszínezni akarjuk Beethoven alkotásait. Mielőtt nekikezdtem, végighallgattam valamennyi művét, és ahol jött egy ötlet, azzal foglalkoztam. Zongoraműveit nagyrészt ismertem, szimfóniáit szintén, annak idején, dzsessz tanszakos koromban rommá hallgattam őket, ugyanakkor volt jó néhány darab, amely nekem is meglepetést okozott" - mondta Sárik Péter.

Sárik Péter

A zenész, komponista az átdolgozásokkal azokat a fiatalokat is szeretné bevonzani a koncerttermekbe, akik a legritkább esetben találkoznak klasszikus zenei művekkel. A műfajok közötti átjárást, a jobb megértést szolgálja az is, hogy a Sárik Péter Trió a koncertek mellett interaktív előadásokat tart a dzsesszről, Woody Allen után szabadon "Amit tudni akartál a jazzről, de sosem merted megkérdezni" címmel.

A Sárik Péter Trió hamarosan új, saját felvételeket tartalmazó stúdióalbummal jelentkezik, emellett folytatja a Beethoven-koncerteket, decemberben például négy nyugat-európai helyszínen.

A 44 éves Sárik Péter dzsessz-zongoraművész, zeneszerző több mint másfél évtizede meghatározó szereplője a hazai zenei életnek. A Sárik Péter Trió eddig öt albumot jelentetett meg, a zongorista 2014-ben Berki Tamással közös lemezt készített, amely Fonogram-díjas lett. Írt dzsesszanyagot gyerekeknek (A világ összes kincse), valamint három zenét a Recirquel Újcirkusz Társulat darabjaihoz.

Hétvégén, a Budapest Music Expón kapta meg az Öröm a Zene Díjat Az év zenésze kategóriában.

aTEMPO.sk / MTI
Fotó: Kallos Bea