Aranytorkú muzsikusok és a magával ragadó gospel

Aranytorkú muzsikusok és a magával ragadó gospel

Rendhagyó zenei eseménynek lehettünk fül- és szemtanúi itt Dunaszerdahelyen. Ugyanis a The Golden Voices of Gospel nevű világhírű gospel együttes európai turnéján eljutott hozzánk is. A református templomban került sor a nem mindennapi koncertre, ami teljesen megtelt. Többen is pótszékeken ültek.

The Golden Voices of Gospel

Mikor beértünk a megszentelt helyre, a zenekar felszerelése, a hangtechnika már készen állt a varázslatra. És akkor bevonultak. Szinte pontosan kezdtek, ami nekünk, koncertlátogatóknak külön élmény volt. Kilenctagú kórus, két billentyűs és egy dobos. Már az első dalnál mindenki tudta, miről szól ez a muzsika. A negyedik-ötödik után pedig már állva tapsolt, integetett, táncolt a közönség nagy része.

The Golden Voices of Gospel

Következtek a nagy klasszikusok. Ami engem szíven ütött a zenéjükből, az a nemrég elhunyt Leonard Cohen "Hallelujah" című dalának feldolgozása volt. Aztán a "Sometimes I Feel Like a Motherless Child", a "Jericho" és végül az "Oh, Happy Day". De egyébként mindegyik dal a maga nemében tökéletes volt. Mindegyik énekes a kilencből egy külön egyéniség a színpadon, más hangszínnel és más történettel. Talán közhely leírni, de néhány dal közben belül zokogtam. Olyan mélyről jön ez a zene, hogy mindenkiben megmozgat valamit.

The Golden Voices of Gospel

Teljesen feltöltekezve értünk haza. A zene, mint egy kifogyhatatlan energiaforrás feltöltött, hogy merítsünk belőle a hétköznapokra. Örülök, hogy kis városunkba ilyen híres és nívós zenészek is ellátogatnak időnként. Jó volna persze gyakrabban, de hát aki a kicsit nem becsüli - a sokat nem érdemli.

A turné Szereden és Pozsonyban folytatódik.

Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay András