Angyali üdvözlet a Szlovák Rádióból

Angyali üdvözlet a Szlovák Rádióból

A felvidéki kórusmozgalom legjelentősebb képviselője, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa méltó helyen mutatta be legújabb CD-jét. Február 11-én Pozsonyban, a Szlovák Rádió hangversenytermében szólt az Angyali üdvözlet.

A hanghordozó anyagának felvételei nyáron a Vágkirályfai Árpádházi Szent Erzsébet-templomban készültek, a CD pedig év végén látott napvilágot. Népi Mária-énekektől kezdve, reneszánsz, romantikus és 20. századi kórusművek is felkerültek az új lemezre. A koncerten ebből kaphattunk ízelítőt.

 

Tanítókórus

 

A kórus karnagya és krónikása, Józsa Mónika és Horváth Géza vezette a műsort, mutatta be az énekkart, ismertette az egyes kórusműveket. A hangversenyen közel húsz mű hangzott el, többek közt Franz Biebl, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Salomone Rossi, Hans Leo Hassler, Michael Haydn, Benjamin Britten, Bárdos Lajos és Ifj. Sapszon Ferenc egy-egy darabja. De felcsendültek Mária népénekek és gregorián dallamok is.

A kórust Józsa Mónika és Stauróczky Balázs vezette. Furulyán közreműködött Szalay Szilvia.

 

Tanítókórus

 

Néhány kórustag szólistaként is megcsillantotta tudását: Hozák Margaréta, Borbély Zsuzsanna, Csáky Veronika, Híves Mária, Horváth Diana, Kilacsko Gyula, Miškey Viktória, Sósik Szilárd, Vanko Kata, Pfeiferlik Annamária, Vörös Gabriella és Csáky Antal.

Ezúttal is igazi élmény volt hallani a kórust, a kitűnő énekeseket. A szépszámú közönség vastapssal köszönte meg mindezt, majd a kórus Kodály Zoltán Esti dalával búcsúzott.

A koncertről rádiófelvétel is készült, mely Gyümölcsoltó Boldogasszony napján kerül adásba a Pátria Rádióban. A köztévé magyar adásában március elején szintén láthatók lesznek részletek az eseményről.

 

Tanítókórus

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa a szlovákiai magyar kultúra legjelentősebb, országos és európai összehasonlításban is a legszínvonalasabb képviselői közé tartozik. A kórustagok ma azt a munkát folytatják, amelyet még Kodály Zoltán, zeneszerző, népzenegyűjtő, zenepedagógus kezdett el Dél-Szlovákia településein azzal az elhatározással, hogy formálja a gyermekek, az ifjúság és a felnőttek zenei ízlésvilágát, közkinccsé tegye a népzenét és megismertesse a közönséggel a zeneirodalom remekműveit. A kórus meghatározóan fontos kötelességének tartja, hogy műsorán tartsa olyan 20. századi szlovákiai magyar zeneszerzők alkotásait is, mint Szíjjártó Jenő, Rajter Lajos és Németh–Šamorínsky István műveit is.

 

 

Zaťko Ervin és Balkó Gabriella, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay András és Sándor Zsuzsanna