Csábi ORGONAest – negyedszer

Immár negyedik alkalommal került megrendezésre a hagyományos májusi orgonaest a festői szépségű nagykürtösi járási faluban, Csábon. A rendhagyó esemény nem pusztán hangverseny: a szervező Csemadok Csábi Alapszervezete azt szeretné, hogy a hallgatóság értse is az elhangzó zeneműveket, így a műsorvezető Tóth Árpád minden darabhoz érdekes adalékokkal, információkkal szolgált. Szintén a koncertélmény elmélyítése kedvéért a szervezők a templomban kivetítést alkalmaztak, ami révén a közönség számára láthatóvá vált az orgonista játéka, így a hallgatóság úgymond a kulisszák mögé is betekinthetett.

Az idei hangverseny meghívottja az Egerben élő Réz Lóránt volt, aki arra vállalkozott, hogy háromszáz év olasz orgonamuzsikáján vezeti végig hallgatóságát.
Közönségként bátran állíthatjuk, a koncertprogram nagy sikert aratott. Egy olyan színt tudott megmutatni az orgonairodalomból, amelyet a korábbi évek előadói még nem. Hihetetlen életerővel és derűvel csendültek fel a velencei, római és nápolyi szerzők éneklő dallamai, melyeknek friss hangzásához az is hozzájárult, hogy az orgonaművész gondot fordított arra, hogy a régi szerzők darabjait régi típusú hangolással szólaltassa meg.

A Csábi ORGONAestek elmaradhatatlan közreműködője a hihetetlen hangi kvalitásokkal rendelkező helyi énekesnő, Híves Mária, aki a magyarországi művész kíséretével Bach passiótételeinek egyik legszebbikét szólaltatta meg.
A műsor második felében a magyar zene óriásának, Liszt Ferencnek orgonaművei is helyet kaptak, mint például a Petőfiről mintázott A magyarok istene, vagy az Excelsior!
Befejezésként Réz Lóránt orgonaművész saját darabjából, az Enigma del Gesu Nuovoból játszott részleteket, melynek különleges hangzását a hálás csábi közönség vastapssal jutalmazta.

Igazi zenei ünnep kerekedett május 11-e vasárnap este a csábi templomban, ahol a község lakói és a környék érdeklődői ismét új oldaláról ismerhették meg az orgonát, melyet méltán neveznek a hangszerek királynőjének.

orgonaes01
orgonaes02
orgonaes03
orgonaes04
orgonaes05
orgonaes06
orgonaes07

ATEMPO.sk