OTT VOLTUNK: Különlegességek a Csábi ORGONAesten

Virágh András Gábor

A közép-szlovákiai Csábon az orgonakoncerteknek már hagyománya van. Hetedik alkalommal rendezték meg a Csábi ORGONAestet, mely ezúttal április végére esett.

A sorozat nem pusztán hangverseny: a szervező Csemadok Csábi Alapszervezetnek az a célja, hogy a hallgatóság értse is az elhangzó zeneműveket. Első alkalommal a műsorvezető szerepét Híves István zenész, tanár töltötte be, akinek információi, érdekes adalékai előzték meg a darabok felcsendülését. Szintén a koncertélmény elmélyítése kedvéért a szervezők most már szokásosan a templomban kivetítést alkalmaztak, ami révén a közönség számára láthatóvá vált az orgonista játéka, így a hallgatóság úgymond a kulisszák mögé is betekinthetett.

A hangverseny meghívottja ezúttal a Szent István Bazilika friss Erkel Ferenc-díjas orgonaművésze, Virágh András Gábor volt. A koncert előtti rövid interjúban elárulta, hogy számos különleges helyszínen szólaltatott meg orgonát, de ezek közül is kiemelkedő volt a római Szent Péter-bazilika.

 

Virágh András Gábor és Híves István

A művész Mesterek és tanítványok címmel állított össze műsort, melyben klasszikus és kortárs művek is felcsendültek. Olyan magyar zeneszerzők darabjait hallhattuk, mint Liszt Ferenc, Koloss István és Gárdonyi Zsolt. Természetesen nem maradhatott ki a programból Johann Sebastian Bach sem, és Buxtehude egy műve is felcsendült.

A Csábi ORGONAestek elmaradhatatlan közreműködői az énekesek. Ezúttal egy fiatal, magyarországi tenor, Farkas András mutatkozott be a koncerten, aki a kiváló helyi szoprán, Híves Mária duett partnere volt, és Bach h-moll miséjéből a Domine Deus-t hallhattuk tőlük. Majd András ugyan ebből a kompozícióból a Benedictus tenor áriát is elénekelte a hálás közönségnek.

 

Híves Mária és Farkas András

Az első koncertfellépését láthattuk az új Szeder Kórusnak, akik az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola csábi gyermekkarával együtt Esterházy Pál Laetare, cor meum című művével mutatkoztak be.

 

A Szeder Kórus és a gyermekkar

A koncert végén Virágh András Gábor egy különlegességgel lepte meg a hazai közönséget, amikor is egy csábi népdal dallamára improvizált. Igazi élmény volt.

Csodálatos hangok tették igazi zenei ünneppé ezt az április 30-ai vasárnap estét a csábi templomban, ahol a közönség újból teljes szépségében hallhatta az orgonát, a hangszerek királynőjét.

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
fotó: Göbölös Lajos (Lala Photo)