OTT VOLTUNK: Woodpack Brothers és Djembe piknik Éreskújvárban

Afrikai ütős hangszerek ritmusai töltötték be az érsekújvári Bernolák parkot szombat este.

Az egész napos kézműves- és dizájnvásár mellett több kiegészítő programból szemezgethettek az érdeklődők. Ezek java meditációs jellegű, központi gondolatuk a természetközeliség, környezettudatosság és szellemi felfrissülés köré épült: jóga, könyvbörze, alkotóműhelyek széles választéka és ambient zene.

 

A zenés est fénypontja a „Bratislava Design Week” (Pozsonyi Dizájn Hétvége) nyertese, Boris Čellár zenekara, a Woodpack Brothers, akik intuitív improvizációs zenével nyűgözték le a közönséget. Nevüket hangszerükhöz kötik, melyet maga Boris Čellár fejlesztett ki egy afrikai látogatás után.

A woodpack valójában a slit drum ütőshangszer továbbképzete, amely rezonátora tíz részre van felosztva kialakítva ezzel egy egész skálát.

A woodpacken kívül space drum, gitár, csörgők és csengők színesítették az előadást.

 

Djembe

 

A koncertet követően rendhagyó workshopra került sor. Egy afrikai származású zenész vette kezébe az irányítást, hogy egy óra leforgása alatt felfedje a djembe dobolás titkát. Ahhoz, hogy egy ilyen zenekar összhangba kerüljön, el kell felejteni az önmagunkba való bezárkózást. A hangsúly a kapcsolatra kerül mind a hangszer, mind a zenekar tagok között, amit egy kezdő dobosnak nem könnyű megtartani. Ennek ellenére az egzotikus afrikai ritmusok hamar feloldották a hangulatot és magukkal ragadták a közönséget, akik egészen reggelig le sem tették a hangszert.

 

djembe2017-00
djembe2017-01
djembe2017-02
djembe2017-03
djembe2017-04
djembe2017-05
djembe2017-06
djembe2017-07
djembe2017-08
djembe2017-09
djembe2017-10

Vida Nikoletta, ATEMPO.sk
Fotó: Pócs Hajnalka