Eldőlt, ki a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjének győztese - FOTÓGALÉRIA

OTT VOLTUNK: A The BlackBirds megidézte a Beatlest

Dunaszerdahelyen rendezték meg hétvégén a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Tumultus Polgári Társulás, a SZMAZE és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ által közösen szervezett Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjét.

A Kárpát-medencei Öröm a zene tehetséggondozó program felvidéki fordulójának célja a helyi magyar könnyűzenei tehetségek bemutatása és felkarolása. Ezúttal a neves zsűri három szólista és öt zenekar produkcióját hallhatta és értékelhette.

A délelőtt folyamán a szólisták,

a helyi Senel Deniz raper-énekes,
a nádszegi Krivák Miriam énekesnő és a szintén
dunaszerdahelyi Ábrahám Dávid gitáros

próbálták össze műsoraikat a kiváló Black & White session zenekarral, melynek vezetője Bertók Tóth Katalin, és a kétszeres Harmónia-díjas Bertók István, akik egyben a szólisták és a zenekarok mentorai voltak.

Az igazi küzdelem délután kezdődött. Elsőként a három szólista lépett színpadra, majd programjuk után az öt zenekar műsora következett. Sorrendben

a deregnyői The Neon Cities,
a százdi Ha Zajt Akartok,
a farnadi Estendøn,
a jókai Totalica és
a somorjai Black Mojo léptek színpadra.

Örvendetes tényként könyvelhettük el, hogy stílusilag mennyire vegyes volt a felhozatal, és a zsűri értékelése alapján is színvonalas produkciókat láthattunk-hallhattunk. Nem igaz tehát az a gyakran ismételt frázis, hogy tájainkon nincsenek tehetségek, hiszen minden alkalommal ér bennünket meglepetés. Sokan talán félnek is a megmérettetéstől, másoknak lehet, hogy csak egy apró szikra hiányzik ahhoz, hogy önbizalmuk legyen a szereplésre.

 

A zsűri

Az ötszemélyes neves zsűri a következő tagokból állt össze:

Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kuratóriumának vezetője
Andrásik Remo, Öröm a Zene-díjas gitáros, zenei újságíró, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára, többek között a Music Expo hangszerkiállítás és az Öröm a Zene Kárpát-medencei Tehetséggondozó program és iskola megálmodója, kivitelezője és vezetője
Cserteg István, a tatabányai Peron Music Alapítvány alapítója
Vida Igor művelődésszervező, zenész, a dunaszerdahelyi Jazzklub DS rendezvénysorozat és az Are You Free? fesztivál szervezője
Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója

A szemle minden zenekarnak és szólistának 15 perc műsoridőt biztosított maximum 3 dal előadásának lehetőségével. A produkciók után a zsűri röviden, szakmailag értékelte az adott fellépőt, és 18 óra körül, a döntősök műsorának végeztével elvonult döntéshozatalra. Közben pedig a Black & White zenekar színvonalas műsorát hallgathatta a közönség.

 

A szólisták közül Senel Deniznek fél éves kiemelt ATEMPO.sk médiaszereplést ajánlott fel portálunk, Krivák Miriam saját szerzeményét rögzítheti a Decibel stúdióban Dombóvári Balázs jóvoltából, Ábrahám Dávidot pedig Vida Igor hívta meg fellépni a Jazz DS valamelyik koncertjére.

Ami a zenekarokat illeti, a Totalica Dombóvári Balázs díját nyerte, azaz a Decibel stúdióban rögzítheti Fényjáték című szerzeményét. A The Neon Cities portálunk díját, azaz fél éves kiemelt ATEMPO.sk médiaszereplést, Lacza Gergely jóvoltából pedig egy éves kiemelt SZMAZE médiaszereplést nyert, továbbá Huszár László, a SZMMI igazgatója meghívta a zenekart a Csemadok 2018-as bősi kulturális ünnepélyére. A Black Mojo Cserteg István jóvoltából felléphet a most szombaton Tatabányán megrendezésre kerülő Peron Music Tehetségkutatón, ami szintén az Öröm a zene tehetséggondozó program egyik állomása, így a Black Mojónak újabb lehetősége nyílik bejutni a budapesti döntőbe.

A szemle abszolút győztese a Saróka Liliána vezette farnadi Estendøn, akik ezzel egyenes ágon bekerültek az október 6. és 8. között megrendezésre kerülő Öröm a zene tehetséggondozó program fináléjába, amelynek Kelet-Közép-Európa legnagyobb hangszerkiállítása, a Budapest Music Expo ad otthont a Hungexpo területén. Az Estendøn e mellett még Fülöp István és a Steve Media ajándékát is megnyerte, ami egy videoklip elkészítése, továbbá Zaťko Ervin és Lacza Gergely jóvoltából egy éves kiemelt ATEMPO.sk illetve SZMAZE médiaszerepést is nyert a csapat.

Estendøn

A Pátria rádió számára minden résztvevővel beszélgetés készült, így a szemlén szereplő összes szólista és zenekar bemutatkozhat Szlovákia jelenleg egyetlen országos, magyar nyelvű rádióadójában is.

A díjak kiosztása után Bajnai Zsolt arra biztatta a résztvevőket, hogy bátran jelentkezzenek a Cseh Tamás program különböző pályázataira, hiszen ilyen színvonalas produkcióknak biztosan van helyük a díjazottak között, ráadásul a hallottak és a látottak alapján nem kevés műsor nemcsak színvonalas, hanem piacképes is.

Andrásik Remo a szakmai tapasztalatszerzés fontosságát és a kitartó munkát hangsúlyozta, illetve azt, hogy minden előadónak meg kell találnia a saját arculatát, egyéni hangját, mert a szorgalmas munka mellett csak így érhet el átütő sikereket. Az itt fellépett zenekarok és szólisták zöménél pedig megvan ez a potenciál, fejtette ki.

Huszár László a szemle mozgalom jellegét hangsúlyozta, hiszen a Csemadok a hetvenes-nyolcvanak években Melódia néven már rendezett évente jelentkező országos könnyűzenei fesztivált, azonban ez a nyolcvanak évek közepére kifulladt. Most újra lehetőség van hasonlóra, ráadásul a SZMMI honlapján néhány hónapja már egy folyamatosan bővülő és frissülő könnyűzenei adatbázis is megkezdte működését, ami kapocs a múlt a és a jelen között, sőt, Huszár László azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a szemle jövőre már két helyszínen valósuljon meg.

A szemle támogatója a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának Nemzeti Kisebbségek Kultúrája 2017 programja és az NKA Cseh Tamás Program, partnerszervezete pedig a Peron Music Alapítvány volt.

 

Lacza Gergely, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin, Cserteg István