Ismét Zselízen mutatkoztak be Felvidék legvagányabb alapiskolásai

Ismét Zselízen mutatkoztak be a Felvidék legvagányabb alapiskolásai

Hatodik éve szervezi meg a Via Nova ICS és a Fiatalok a Garam és Ipoly Mentéért Polgári Társulás a Ki a vagány a vidéken elnevezésű tehetségkutató versenyt a zselízi művelődési házban. A hat év alatt az idei verseny mindent felülmúlóan teljesített. Mind a jelentkezések számában, mind a produkciók minőségében nívósra sikeredett a verseny, amihez hozzájárult, hogy a fiatal tehetségeknek látványos színpadi technika állt a rendelkezésükre és a díjak is a szakmai fejlődést szolgálják.

 

Ki a vagány a vidéken

 

Összesen 41 produkcióval, közel 100 alapiskolás diák csillogtatta meg tudásának legjavát magyar ének, szóló hangszer és zenekar, magyar népdal, modern tánc, néptánc kategóriákban a Lévai, az Érsekújvári, a Komáromi, a Vágsellyei és a Nyitrai járásból. A teljesítményt szakmai zsűri értékelte. Az elbírálók összetételét úgy alakították, hogy minden területnek legyen szakértője, de más kategóriákban is jártasak legyenek a zsűritagok. Az öttagú testületet Korpás Éva (népdalénekes), Farnbauer Péter (az Elán együttes gitárosa), Zsapka Attila (a KOR-ZÁR zenekar énekese és gitárosa), Vadkerti Viktor (koreográfus és táncoktató) és Gémesi Zoltán (a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes művészeti vezetője) alkotta. A verseny fővédnökségét az előző évekhez hasonlóan Vadkerti Imre vállalta, aki sajnos nem tudott jelen lenni kanadai turnéja miatt.

 

Ki a vagány a vidéken

 

Az egyes kategóriák győztesei a szép oklevélen túlmenően olyan értékes utalványokat nyertek, melyek a fejlődésüket szolgálják. Ilyen volt többek közt énekóra elismert tanároknál, hangszervásárlási utalvány, tánctanítás neves tánctanárokkal, valamint néptánctáborban való részvételi lehetőség. A legtehetségesebbek pedig felléphetnek az ugyancsak a Via Nova által szervezett Martosi Szabadegyetemen, azaz MartFeszten, ahol a kortárs könnyűzenei világ legnagyobb egyéniségei lépnek színpadra évről évre.

 

Ki a vagány a vidéken

 

„Nagyon örülünk, hogy igyekezetünk egyre nagyobb teret nyer és fokozódó érdeklődés övezi a tehetségkutató versenyünket. Amikor hat évvel ezelőtt megálmodtuk az egészet, nem gondoltuk volna, hogy idáig sikerül felfejlődnünk. Nagy örömömre szolgál, hogy a fiatal tehetségek felkarolását más is fontosnak tartja és egyre többen gondolják úgy, hogy támogatni szeretnének minket ebben. Ez pedig újabb és újabb lehetőséget biztosít számunkra. Ennek köszönhetően – bár nagyon szeretjük a könyveket és hasonló tárgyjutalmakat – tudjuk biztosítani, hogy esetenként több száz euró értékű utalványokkal ösztönözzük a fiatalokat, hogy még jobbak és jobbak legyenek és mindinkább kamatoztassák talentumukat a Felvidék gyarapodására” – nyilatkozta a verseny egyik szervezője, Sipos József.

ATEMPO.sk