Világhírű zenészek jártak Dunaszerdahelyen

A 27. Dunaszerdahelyi Zenei Napok egy különleges momentumához érkeztünk. Két világhírű szlovák zenész látogatott el a városba. Dalibor Karvay hegedű – és Daniel Buranovský zongoraművész.

Amit mindenképpen tudni érdemes a két virtuózról: Dalibor Karvay a bécsi konzervatórium diákja volt, és legnagyobb sikere, hogy 2002-ben az év fiatal muzsikusává választották. Daniel Buranovský pedig Zsolnán kezdett tanulni, de Helsinkiben is folytatott tanulmányokat. Később vendégprofesszor volt Dél-Koreában. Mindketten világszerte koncerteznek évek óta. Most közösen léptek fel a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola színpadán.

Gyönyörű lírai-zenei jeleneteknek voltunk szem- és fültanúi. Elsősorban együtt játszottak, de sor került szólódarabok bemutatására is.

A közönség végig megbűvölve hallgatta az előadást.

Minden műsorszámot dübörgő taps követett, mintha máris a művészet magaslataira érkezett volna a program. Én úgy éreztem, hogy minden mű, amit előadtak – a zene szellemi csúcspontja volt. Terítékre kerültek többek közt Grieg, Suchoň és Burlas remekművei.

 

Dalibor Karvay és Daniel Buranovský

 

A közel másfél órás előadás végére mind a komolyzene szerelemesei lettünk. Némán, de felszabadultan élveztük, amit a fülünkbe varázsolt a két művész. Nem is gondolná az ember, hogy valaki képes ilyen érzelmeket kihozni egy rakás fából meg billentyűkből és pedálokból.

A ráadást meghallgatva különleges hangulat kerített hatalmába – a zene hatalma.

A koncert után magamban mosolyogva jöttem ki az iskolából. Épp belebotlottam a fotósunkba. Azt hiszem ugyanazt érezte ő is, de mindenki más is.

A világ szép, mert van benne zene!

 

A DUNASZERDAHELYI ZENEI NAPOK TOVÁBBI PROGRAMJAI

 

001_adriana_mikulasekova_csefalvay
002_Dalibor-Karvay_Daniel-Buranovsky_csefalvay
003_Dalibor-Karvay_Daniel-Buranovsky_csefalvay
004_Dalibor-Karvay_csefalvay
005_Dalibor-Karvay_Daniel-Buranovsky_csefalvay
006__Dalibor-Karvay_Daniel-Buranovsky_csefalvay
007
008_Daniel-Buranovsky_csefalvay
009_Dalibor-Karvay_csefalvay
010
011
012_Dalibor-Karvay_Daniel-Buranovsky_csefalvay

 

Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András