OTT VOLTUNK: Jubilált az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola

OTT VOLTUNK: Jubilált az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola

Kerek jubileumot ünnepeltek Ipolybalogon, ahol a Nagykürtösi járás egyetlen magyar tannyelvű művészeti alapiskolája működik. Az elmúlt tíz évre gálakoncerttel és kiállítással emlékeztek az iskola jelenlegi és egykori diákjai, valamint tanárai.

 

Az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola Híves István kezdeményezésére és Ipolybalog község támogatásával indult útjára 2008-ban, hogy anyanyelven tudja biztosítani a művészeti oktatást, nevelést a járásban élő magyarajkú gyerekek, fiatalok részére.

 

Híves István

 

Központja Ipolybalogon található, az Ipolyi Arnold Alapiskolával egy épületben, de a járásban négy településen működtetnek még kihelyezett tagozatokat. Csábon, Lukanényében, Ipolynyéken és Ipolyvarbón, ahol a helyi alapiskolák adnak helyet a műhelymunkáknak.

Jelenleg három szakon kínálnak lehetőséget a tanulásra, a zene mellett, a képzőművészet és tánc rejtelmeibe is betekintést kapnak a diákok, akiknek a száma mára már eléri a kétszázötvenet.

 

Kamarazenekar

 

Az jubileumi esemény kiállításmegnyitóval vette kezdetét, majd az ünnepi szónoklatok után bemutatkoztak az iskola legtehetségesebb zene- és táncszakos diákja.

Nagy sikerrel szerepelt az iskola kamarazenekara és a Kiss Zenészek együttes is.

 

Kiss Zenészek

 

A koncert második felében az intézmény egykori tanulói, valamint jelenlegi tanárai is felléptek.

Többek közt hallhattuk Híves Boglárkát, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Iskola végzős diákját, valamint Novák László gitárost is.

 

Híves Boglárka

 

A tanári karból bemutatkozott többe közt Kiss Kristóf, aki Peter Cmorik zenekarának billentyűse, valamint Baráz Ádám zongoraművész, zeneszerző, aki Ipolybalog mellett Budapesten és Bécsben is tanít.

A koncertet és az ünnepséget az iskola I.M.A. kórusa zárta népdalfeldolgozásokkal, Zaťko Veronika vezetésével. A csapata egy hét múlva a budapesti Palotanegyedben lép színpadra az idei Kórusok Éjszakája fesztivál keretében.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin