OTT VOLTUNK: Magyarok szigete Alistálon

OTT VOLTUNK: Magyarok szigete Alistálon

Nádszeg-Szőlős után ezúttal új helyszínen, Alistálon (Dolný Štál) került megrendezésre a Felvidéki Magyar Sziget, immár 11. alkalommal; mint mindig, ezúttal is a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében és aktív segédletével. Igaz, pár év szünet megszakította a 2004-ben Kamocsán elindult tradíciót, de 2014 óta ismét töretlen lendülettel, éves rendszerességgel szervezik meg az eseményt.

Így válik lehetővé számunkra, a Kárpát-medence-i szétszórt magyarság számára a viszontlátás örömének, az együvé tartozás különleges élményének megélése. Még egyetlen másik fesztiválon sem láttam annyi baráti kézfogást, ölelést, mint ezen a helyen a röpke két nap alatt.

Az idei fesztivál, a hagyományokhoz híven, nemcsak zenei, de egyben kulturális fesztivál is volt. A műsort könyvbemutató, színvonalas előadások, beszélgetések, gyermekprogramok és -foglalkozások színesítették. A Palmetta zenekar például kimondottan gyermekkoncerttel is készült, az egyik sátorban pedig a rovásírás rejtelmeibe nyerhettünk betekintést.

 

Bikini

 

A koncertek sorozatát a Felvidéki Kárpátia fiatal zenekar kezdte, akik a „nagy“ Kárpátia számait játszák, természetesen a tudtukkal, beleegyezésükkel és támogatásukkal. Együtt énekeltük el énekesnőjükkel, Molnár Gabyval, hogyan lett Kovács Máriából Maria Kováčová. Majd a révkomáromi KerecseN trió következett, felfokozva a hangulatot az est sztárvendége, a Bikini előtt, végezetül feltéve a kérdést: Vajon mit szól ehhez Brüsszel?

A Bikinivel szinte az egész koncert alatt együtt énekelte a jól ismert számokat a közönség, nemkülönben, mint a másnap esti P.Mobil-on is. A napot a tehetséges csallóközcsütörtöki rock zenekar, a Phoenix RT zárta. Szombaton a Nemzeti Hang indított, akiket először láthattunk vidékünkön. Utánuk a Palmetta folk-metál zenéjére rúgta önfeledten a port a közönség apraja-nagyja, együtt a színpadon fergeteges, virtuóz táncokat előadó három táncos párral.

Újfent bebizonyosodott, hogy romokból, romokon is lehet valami egyedit, nagyszerűt építeni, nem kell más hozzá, mint néhány nemzetével érző, együtt dobbanó magyar szív.

 

 

Cséfalvay Ágoston, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Ágoston