OTT VOLTUNK: Óda a banánfához és egyéb jazz-őrületek

OTT VOLTUNK: Óda a banánfához és egyéb jazz-őrületek

Egy nem mindennapi banda, ha úgy tetszik zenei kuriózum “látogatott el” a Csallóközbe. Egy ideje különféle jazzelőadókat hívnak meg a somorjai Mozi és a Jazz Club Ds szervezésében és ezúttal egy svájci kvartett, a Woodoism zenekar volt a soron.

Lényegében egy kísérletező együttesről van szó, amely nem megszokott összeállításban játszik. A ritmusszekció dobosból és nagybőgősből áll. A két fúvós pedig szaxofonon, illetve egy harsonán “dolgozik”. Nem igazán tudtam, mit várjak tőlük, ezért utánahallgattam a videómegosztó oldalakon. Elsőre az derült ki, hogy fiatalok és tele vannak zenei energiával. Már kiadtak egy lemezt, de hozzánk teljesen új repertoárral érkeztek, amiből - elmondásuk szerint - egy új korong készül majd a közeljövőben.

 

 

Izgalmas anyagot hoztak nekünk!

A második dalt már a zenekar vezetője Florian Weiss konferálta be - magyarul! Mint kiderült, az édesanyja magyar származású.

A két szett között és a koncert után beszélgettünk a zenekarral. Ugyanarra a zenei egyetemre járnak és a közös jammelések közben saját számokat is próbáltak, nemsokára pedig már koncerteztek. Több dolgot is említettek, ami megihleti őket komponálás közben. Ilyen például a ´60-as évek zenéje, a hip hop. De így esett, hogy Florian írt egy dalt a megbetegedett banánfájához (azóta gyógyulófélben van:-)).

 

Woodoism

 

Azt is elmondták, hogy nagyon sokszor a lemezen hallható dalok stúdió változata az élő fellépések során alakul ki. Ezt én személy szerint külön is díjazom. Imádom, amikor egy banda beviszi a koncert feelinget a stúdióba, és azt adja át a lemezen. Rengeteg új dolgot tudtam meg tőlük a jazzről.

Elsősorban azt, (akármennyire is hangoztatják, hogy haldoklik a jazz) hogy ebben a millió felé szerteágazó zenében mindig lehet újat mondani. A másik, hogy az inspiráció bárhonnan jöhet. Egy dallam, egy hangulat, egy használati tárgy, egy otthon tartott banánfa. A lényeg, hogy ha zenélsz, merj kísérletezni.

A zenei szabadságot teljes mértékben megvalósította a Woodoism. Összeszokott banda, akik közt a színpadon tökéletes a zenei összhang.

 

 

Bódis Attila, ATEMPO.sk
Fotó: Végh Koncz Csilla, Vida Igor