Áldás, békesség, tisztesség – egy varázslatos nagyidai koncert

Idén év elején a kassai református templomban adtam nagysikerű hangversenyt Balázs Adrienne zongoraművésznővel, amikor is még semmit sem sejtettem arról, mit hoz majd a jövő. Több, mint fél év múlva közösségi oldalamon érkezett egy üzenet, Szabó Krisztián Nagytiszteletű lelkipásztor Úrtól, a következő szavakkal: „Rendkívül megfogott engem (de nem csak engem) az Ön muzsikája, és szeretném, ha mások is hallanák, s ezáltal lelkiekben épülnének általa!” Nagyon büszkén olvastam sorait, és úgy éreztem, nagyon hálás vagyok azért, hogy átadhattam valamit magamból azon a bizonyos kassai koncerten, és hogy volt, akikben ez nyomot hagyott.

Örömmel fogadtam el a felkérését, és december elején Nagyidára érkeztem hangversenyezni Vihula Mihajlo gitárművész barátommal!

Azonban amit ott tapasztaltam, az leírhatatlan! Nem csak a kiváló szervezés - tele templom - , hanem az a mérhetetlen szeretet és tisztelet, ahogy fogadtak Engem, s Minket az kimondhatatlan.

A kiváló Abaúji Kamarakórus szolgálatát és bemutatásunkat követően kezdtük meg a koncertet, melyen ismert és ismeretlen barokk dallamokkal igyekeztünk elkápráztatni a közönségünket.

 

Szurasenkó Dániel

 

A nagyidaiak jó és kedves emberek, így könnyedén feloldódtak a koncert folyamán és szívüket, lelküket átadták a dallamok varázsának. A hangverseny vastapssal és nagy sikerrel zárult, mely büszkeséggel töltött el.

És ami ezután jött, az volt a „hab a tortán”: A nagyidai Schell kastélyba invitálták az ünneplő gyülekezetet és Minket az áhitatot követően. Megérkeztünk a kastélyhoz, mely kívülről is egy rendkívül impozáns volt, és kezdtünk felmenni a nagyteremhez vezető lépcsőkön. Amit ott tapasztaltam, páratlan élmény az életemben. A nagyidaiak úgy kitettek magukért, hogy a hosszú asztal csordultig volt finomabbnál finomabb falatokkal, a sütemények külön asztalokon sorakoztak (megszámoltam: összesen 64 féle volt).

Hihetetlen szeretet, közösségi összetartás jellemezte a csapatot.

Az asszonyok milliméter pontosságra vágott süteményeinél a legnemesebb cukrászdák is alul maradtak volna a ranglétrán. Lelkész úr és családja külön figyelt kóser étkezésemre, és még a szendvicseken található sajtszeletek is Dávid-csillag alakúra voltak formázva!

 

Szurasenkó Dániel

 

Sok szép, nívós helyen játszhattam már életemben, azonban ez egy különleges alkalom volt.

Megtapasztaltam milyen is a magyar lelkű, felvidéki emberek szeretete, vendéglátása, tisztessége!

Hálás vagyok az Örökkévalónak, hogy megélhettem ezeket a perceket! Kívánom az emberek, közösségek számára Isten gazdag áldását!

Szurasenkó Dániel, ATEMPO.sk