A palóczok - kétszáz éve alapozta meg Szeder Fábián a magyar néprajzkutatást

A palóczok - kétszáz éve alapozta meg Szeder Fábián a magyar néprajzkutatást

Háromnapos rendezvénnyel, három helyszínen – Balassagyarmaton, Szécsényben és Csábon – tisztelegtek Szeder Fábián kétszáz évvel ezelőtt megjelent A palóczok című tudományos munkája előtt a néprajzkutatás szakemberei, művészek, jó palócok.

A palóczok kiadvány letöltése

 

Szeder Fábián konferencia

 

Az ünnepségsorozat, amely október 25-e és 27-e között egyben a magyar néprajzi leírás, nyelvjárás- és népcsoportkutatás születésének kétszázadik évfordulója alkalmából került megrendezésre a Palóc Múzeumban vette kezdetét.

Az ünnepi konferenciát és kulturális napokat Tóth Henrik, Csáb polgármestere nyitotta meg, aki a falu neves szülöttének, Szeder Fábiánnak életét ismertette a jelenlévőkkel. A községben utca, énekegyüttes (Szeder Kórus) és fesztivál (szederFESZT) is viseli nevét, 2018-ban pedig Szeder Fábián első szobrát is felállították a község iskolája mellett.

 

Szeder Kórus

 

A rendezvénysorozat első két napján számos előadás hangzott el a magyar néprajz kezdeteiről, eredményeiről, jelentőségéről, Szeder Fábián életéről és munkásságáról, valamint a palócokról.

Pénteken Balassagyarmaton a csábi Szeder Kórus is bemutatkozott, de a kétszáz éve született Reguly Antalnak emléket állító időszaki vándortárlatot is megnyitották. A nap zárásaként első alkalommal adták át a Palócságért díjat, amelyet Csáky Pál, felvidéki politikus, író és Kanyó Judit, Varsány polgármestere kapta.

 

Kanyó Judit és Csáky Pál

 

Szombaton a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban folytatódtak a programok, ahol szervezők nevében Limbacher Gábor igazgató üdvözölte a jelenlévőket. A nap folyamán többek közt Agócs Gergely népzenész, a Magyarok Háza munkatársa is tartott előadást, de a palóc térségen kívül bemutatásra kerültek a magyar néprajz egyéb régiói is. Az estét Nógrád megyei és felvidéki előadók közreműködésével palóc folklórműsor zárta Paluch Norbert néptáncpedagógus, etnográfus rendezésében, aki egyben a konferencia kulturális szervezője is volt.

Az programsorozat vasárnap Csábon, Szeder Fábián szobránál végződött, ahol helyi diákok és a Folk LC kultúrműsorát hallhatták az egybegyűltek. A rendezvény Limbacher Gábor beszédével és koszorúzással zárult.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Limbacher Gábor