Török Ferenc hegedűművész kapta az idei Harmónia-díjat (+FOTÓK)

Török Ferenc hegedűművész kapta az idei Harmónia-díjat

Nyolcadik alkalommal került átadásra a Harmónia - Szlovákiai Magyar Zenei Díj, amelyet idén több változás is érintett. A gálaműsorral egybekötött díjátadónak november 16-án a komáromi Városi Művelődési Központ adott helyet.

A programot a jövőre 40 éves Harmónia-díjas komáromi Concordia Vegyeskar nyitotta meg Stubendek István karnagy vezetésével és Krasznai Gáspár kíséretében. Az est házigazdái ezúttal is Szvrcsek Anita és Jakubecz László voltak.

 

COncordia Vegyeskar

 

Az egybegyűlteket Keszegh Béla a város polgármestere köszöntötte

és, ahogy arról már korábban is írtunk, bejelentette, hogy a díjátadónak a jövőben is Komárom ad majd helyet.

A fellépők sorát a trióban felálló dunaszerdahelyi Arizóna folytatta, majd pedig a Fonogram- és Harmónia-díjas Lakatos Róbert nyűgözte le a közönséget.

 

Lakatos Róbert

 

A számtalan formációban zenélő brácsaművész, aki a Városi Művelődési Központ új igazgatója és a Harmónia-díj kuratóriumának elnöke elmondta, hogy

további változás a díjjal kapcsolatban, hogy évente már csak egy, maximum két művész kapja meg ezt az elismerést.

„Mi mindent megteszünk azért, hogy ez a díj olyan legyen a jövőben, amit minden egyes ember, aki megkapja, a felső polcára tegye.”

Megköszönte a díj elindítóinak, Lábszky Olivérnek és Dobosi Róbertnek az eddigi munkáját és örömmel vette át a stafétabotot ő és a csapata. Céljai között van többek közt, hogy jövőre a közszolgálati TV is élőben sugározza az eseményt.

 

Pósfa zenekar

 

Ezt követően újra a zenéé volt a főszerep és a ZSEB zenekar, Zsapka Attila és Benko Ákos duója hozta meg a kellő hangulatot az est fénypontjához.

Kihirdették a 2019-es év Harmónia életműdíjasát, aki a Komáromban született, de már Pozsonyban élő Török Ferenc hegedűművész, zenepedagógus lett. A díjat Szalai Szilvia, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöké adta át.

A díjat meghatódva átvevő zenész megköszönte az elismerést. Szerencsésnek nevezte magát, hogy magyarnak született, hogy Komáromban nevelkedhetett és hogy eljutott a zeneiskolába.

 

Török Ferenc

 

Török Ferenc 1958-ban született Komáromban. A zenélés alapjait is itt, a helyi zeneiskolában sajátította el Dobi Géza hegedűtanár vezetése alatt. 1974-ben felvételt nyert a Pozsonyi Konzervatórium hegedű tanszakára, majd a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán folytatta zenei tanulmányait, mestere Mózsi Aladár volt. Fiatalon tagja lett az egyik legnevesebb szlovákiai kamarazenekarnak, a Moyzes Vonósnégyesnek, amellyel több mint ezer koncertet adtak szerte a világon, olyan neves világhírű vonósnégyesekkel működtek együtt, mint az Amadeus Kvartett, az Alban Berg Kvartett vagy éppen a Smetana és Janáček Kvartett. 1990-től a Komáromi Kamarazenekar művészeti vezetője volt egészen 2015-ig, majd egy ideig a salzburgi Amade Vonóstrió hegedűse volt. 1995-től a Pozsonyi Konzervatórium hegedű és kamarazene tanszakának tanára, 2007-től pedig a pozsonyi Technik Kamarazenekarral is együttműködik. Egyik megalapítója volt a nagysikerű komáromi Nemzetközi Kamarazenei Mesterkurzusnak. Tagja a tavaly alakult Beliczay Kamarazenekarnak is, mely a hazai zenei művészeti élet jeles képviselőit gyűjtötte össze többek közt a Szlovák Filharmónia, a Szlovák Rádió Zenekarának vagy épp a Szlovák Nemzeti Színház zenekarának tagjaiból.

 

A hazaiak fellépését a Fölszállott a páva kategória győztese, a Pósfa zenekar zárta Csiba Júliával az élen.

 

Balázs Fecó

 

Az gála második felében az est sztárvendége Balázs Fecó állt a színpadra, aki hosszú idő után először adott koncertet Komáromban. A legismertebb dalaiból kaptunk egy kis ízelítőt, melyeket szinte kivétel nélkül a közönséggel együtt énekelve adott elő.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin, Cséfalvay Á. András