OTT VOLTUNK: Jelenetek egy házasságból - Szerelem és gyűlölet testközelből

A Csavar Színház már több alkalommal járt Csábon, de ez volt az első alkalom, hogy egy drámai hangvételű darabot mutattak be a közönségnek.

Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című előadása sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek sorozata egy férfi és egy nő szerelmének történetéből.

„Három hónapig írtam ezt a könyvet, de egy fél élet tapasztalatai sűrűsödnek benne. Nem vagyok benne biztos, hogy fordítva jobb lett volna. Talán választékosabbnak hatna. Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak.

Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetre méltók. Egyszerre.”

 

Jelenetek egy házasságból

 

Így jellemzi a szerző a két főszereplőt, akiket a Csavar Színház két kiváló művésze, Kiss Szilvia és Gál Tamás keltettek életre. De nem csak eljátszották a szerepüket, hanem megélték az egyes jeleneteket:

Ártatlanság és pánik
A szőnyegalásöprés művészete
Paula
Siralomvölgy
Analfabéták
Az éjszaka közepén egy sötét házban valahol a világban

 

Jelenetek egy házasságból

 

Minket nézőket pedig magukkal rántottak a világukba, és „kukkolóként” figyelhettük az eseményeket. A mindennapokat, a szerelmet, a gyűlöletet, a féltékenységet, az erőszakot, a szeretkezést, a kibékülést, a válást. Olyan titkokat tártak elénk, melyeket még családtagjainkkal sem osztanánk meg. A derültség és néma csend váltotta egymást a nézőtéren. A hatások pedig olyan mélyek voltak, hogy több órával, nappal később is előbukkantak.

Mindez annak a profizmusnak, tudásnak, tehetségnek, alázatnak köszönhető, amely két felvidéki gyöngyszemünket kiemeli a „tömegből”.

 

jelenetek-csab2019-01
jelenetek-csab2019-02
jelenetek-csab2019-03
jelenetek-csab2019-04
jelenetek-csab2019-05
jelenetek-csab2019-06
jelenetek-csab2019-07
jelenetek-csab2019-08
jelenetek-csab2019-09
jelenetek-csab2019-10
jelenetek-csab2019-11

 

A kitűnő bemutató a Csábi Színházi Esték sorozat keretében valósult meg a Csemadok Csábi Alapszervezete, Csáb község és a helyi Alapiskola közös szervezésében és a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásának köszönhetően. 

A Csemadok Csábi Alapszervezetének működését Csáb község, a BGA és a Magyar Kormány támogatja.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Göbölös Lajos