Száz néptáncos emlékezett Trianonra a Hősök terén (FOTÓK+VIDEÓ)

OTT VOLTUNK: A TriTon és a Falltime folytatta a koncertsorozatot a teraszok alatt (FOTÓ+VIDEÓ)

Száz néptáncos közös előadása volt látható az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján 2020. június 4-én Budapesten, a Hősök terén.

A megemlékezést a Magyar Teátrumi Társaság szervezte, amelyen a táncosok közös, élőzenével kísért néptánc előadása emlékeztet a trianoni diktátumra annak száz évvel ezelőtti aláírása órájában és percében, 16 óra 32 perckor.

A közös tánc koreográfusa, Berecz István táncművész-koreográfus, a Fölszállott a páva verseny 2012-es szólótánc győztese volt. "Olyan összeállítást készítettem, amely szimbolizálja a magyar néptánc sokszínűségét, erejét és lendületét." - tette hozzá a művész, aki a Táncszáz esemény házigazdája is volt.

 

Száz néptáncos emlékezett Trianonra a Hősök terén

 

A mintegy 20 perces bemutató során a jellegzetes magyar néptáncok egyvelegét láthatták azok, akik a helyszínre látogattak.

Közreműködő együttesek:

Angyalföldi Vadrózsa
Bem Táncegyüttes
Bihari Táncegyüttes
Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes
Forrás Néptáncegyüttes
Fóti Népművészeti Szakgimnázium néptáncosai
Műegyetem Táncegyüttes
Pannónia Táncegyüttes
Vasas Táncegyüttes

Ének: Kacsó Hanga Borbála
Zene: Bazseva

 

 

"Reméljük, hogy valamikor ősszel, amikor már lehet tömegrendezvényeket szervezni, nagyobb méretekben és résztvevői számmal is meg tudjuk szervezni azt a rendezvényt, ami néptánccal, zenével emlékeztet a száz évvel ezelőtt történtekre. A néptánc az egyik legfontosabb és legszebb közös kulturális kincsünk, illő hát, hogy a tragikus trianoni döntés kerek évfordulóján a közös néptánccal mutassuk meg: összetartoztunk és összetartozunk" – mondta Szabó László, az esemény ötletgazdáját, a programot szervező Magyar Teátrumi Társaság titkárát.

 

 

EZ, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Mohai Balázs / MTI