Vidám fiatalok, boldog zenészek – Milyen volt az első Impulse All in Music fesztivál Keszegfalván?

Volt minden, ami egy jó fesztiválhoz kell. Jó zene, sok sör, még több kofola. Egy remek műsorvezető, Bajcsi Tibor, aki, ahogy láttuk, nem ma kezdte a szakmát. Néző is, szép számmal. Árusok, íjászok és gólyalábak. Lángosevő, sörivó és vizes póló versenyek is várták az érdeklődőket Keszegfalván, a kakasréten. Hogyan kerültünk oda?

„A koronavírus-járvány miatt megállt az élet. Az Impulse All in Music fesztivállal szeretnénk impulzust adni az itteni tehetséges zenészeknek az újrainduláshoz. Rengeteg zenei műfajt felvonultatunk. Szól majd a hip-hop, a rap, a rock, a metál, és jön sok DJ is a kakasrétre” – vázolta első fesztiváljuk céljait néhány nappal az akció előtt Tóth Attila, a keszegfalvai Egyesület a csallóközi ifjúságért Polgári Társulás elnöke.

 

Ádi, fesztiválozunk!

Feleségével, Zsanetával tavaly nyáron kezdtek foglalkozni a Héra bárral, amelynek a teraszán ültünk. A hely hamarosan a keszegfalvai fiatalok kedvenc közösségi tere lett. Azelőtt, mesélte Attila, nem volt számukra lehetősség helyben szórakozni. Az érdeklődést látva jött az ötlet, hogy csináljanak egy ifjúsági szervezetet, Egy hónap alatt negyven tagjuk lett.

 

Tóth házaspár és Szép Attila Ádám a fesztivál előtt

 

„Az egyesület megalapítása előtt szervezetünk akciókat a fiataloknak – vette át a szót Zsani – Az álarcosbálra olyan jelmezeknek jöttek, hogy tátottuk a szánkat, milyen kreatívak, de volt darts-bajnokság, szilveszteri buli, Jampec Party is.

Az elejétől mellettünk állnak a fiatalok, a fesztivál előkészítésében is teljes mértékben kivették a részüket”

– sorolta. Szép Attila Ádám grafikus, helybeli fiatal ötlete volt, hogy szervezzenek egy fesztivált. „Megkerestem Attilát Rhytm and blues fesztivál ötletével, mert az R&B kultúrában és a diszkók világában mozgok, de nem aratott nagy sikert az ötletem. Pár nap múlva csörgött a telefonom, Ádi, fesztiválozunk. Azután jött az ötletelés" – avatott be a fiatal. „Keszegfalva önkormányzata maximálisan támogatta a fesztivál megrendezését. Megkaptuk tőlük a színpadot, lekaszálták a területet.

Eltökélt szándékunk volt, hogy kizárólag környékbeli tehetségeknek biztosítsunk profi színpadi körülményeket, hogy élvezzék, hogy egy jó színpadon lépnek fel, és lássuk a szemükben a csillogást, hogy boldogok” – mondta még Tóth Attila.

 

Entrópia

 

Megzenésítették Benkő Géza versét

Azután eljött augusztus huszonkettedike, szombat, a harminchárom fokos kánikula és az előírások szigorú betartásával elkezdődött az ifjúsági egyesület első zenei fesztiválja. A Ferenczi Sound kiválóan hangosított, Izsák Gábor (Bizsu) hangmester hajnali háromig kitartóan űzte az ipart. Nem irigyeltük a komáromi Entrópiát, amikor délután egykor a húrok közé csaptak. „Az Entrópia a rendszer rendszertelenné válására használt fizikai kifejezés” – világosított fel Textor Bence gimnazista ritmusgitáros, énekes, aki Telekes István Bence dobos, Megyeri Tamás basszusgitáros, Boráros Áron szólógitáros és Szép Gergő szaxofonos, vokálos társaságában lépett fel külföldi előadók dalainak zenei elegyeivel.

„Megzenésítettük Benkő Géza elhunyt színművész Ott vagyok mindenhol című versét, melyet a koncerten is játszottuk.

 

Korber Darina

 

Ez egy nagyon jó vers. És van egy saját számunk, a Szemfényvesztő, amelynek én írtam, a szövegét” – árulta el a frontember. Korber Darina, a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont színjátszó csoport két produkciójában énekelt. Hangja a fesztiválon is betöltötte a kakasrétet. „Az érettségi után elárusítónő lettem egy élelmiszerboltban. Az éneklést nem adtam fel.

Építgetem a karrieremet. Egész nap zene van a fejemben Az induló Paystation tatai-komáromi metálzenekar énekesnője leszek. Szóval, bekeményítek” – nevetett Darina.

 

Ricco Flas

 

Rapperek délutánja

A huszonkilenc éves Kovács Zsolt, amikor nem autót szerel, Ricco Flash néven rappel a színpadon. Keszegfalvai fellépésére alaposan felkészült. Hozott két pólót, amiket azok között sorsolt ki, akik a legnagyobbat sikították, az utóbbi három év alatt született számaiból összeállított koncertje után.

Hallgass rám című dalomat itt mutattam be a fesztiválon. Ismét Gőgh Krisztiánnal forgattunk hozzá videoklipet, aki eddigi klipjeimet is forgatta és vágta. Arról szól, hogy mi mindent megtesznek egymásért a jó barátok” – lelkendezett Zsolt, aki még középiskolában kapta a Ricco nevet.

 

José

 

A José LIVE 11 számot tartalmazó koncertje után tele volt a színpad melletti, a fellépők felkészülésére állított sátor. Két gratuláló között csíptük el Ropog József Josét, és megkérdeztük, miért vállalták, a többiekhez hasonlóan, hogy ingyen jönnek játszani a fesztiválra. „Számomra egyértelmű volt, hogy azonnal egy ilyen nemes ügy mellé állok. Segíteni a helyi fiataloknak nemes ügy, amit Attila és Zsani felvállaltak, ráadásul a vírus miatti nehéz helyzetben. A zenekar tagjai, Kerekes Levente gitáros, Szabó Andor basszusgitáros, Szabó Arnold dobos és Tóth Béla billentyűs azonnal rábólintottak, hogy jöjjünk. Sőt!

Meglepetésként két vadonatúj számot is hoztunk. A Fordul az érem arról szól, hogy az emberek mennyire nem veszik már komolyan, hogy mi az a becsület. A Gyere haza! A külföldön élő és dolgozó magyarokat igyekszik megszólítani romantikusan elmesélve, hogy nagyon szép dolgok vannak itthon, megéri hazajönni.

››Gyere haza, itthon várnak rád! / A sok régi barát, a szülői ház / A ház előtt egy ismert diófa áll / Törzse korhadt már, és te is változtál‹‹ ez a refrén egyik szakasza” – avatott be a Karván élő rapper, aki sietett is tovább Kavára, ahol a falunapon lépett fel szólóban.

 

Más Képek

 

A rock örök!

A keszegfalvai Más Képek zenekar koncertjén voltak a legtöbben. Enyhült a kánikula, sokan jöttek a helyiek a kakasrétre. A koncert után Kelemen Márk énekessel ültünk le beszélgetni. „Másfél éve indultunk. Friss ember vagyok, ez az első koncertem velük”

– vallotta be a naszvadi vállalkozó. Forró Jani dobos, Pataki Richárd szólógitáros, Textor Bence ritmusgitáros, Nagy Viktor basszusgitáros és Kosztolányi Péter billentyűs társaságában klasszikus magyar rockzenekarok legendás számait énekelte. „Voltak a családban zenészek. Dédnagyapám a naszvadi Viza citerazenekar alapító tagja volt. Nagyapám a katonaságnál zenélt, a testvérének is volt egy zenekara, anyukám zongorázott, volt honnan örököltem a zeneiséget” – mosolygott, majd elárulta, klasszikus magyar rock számokkal kezdtek, de amint összeszokott a zenekar, lesznek saját szerzemények is.

 

túlontool

 

A gútai túlontool zenekar sok érdekessége közül az egyik, hogy a nevüket kizárólag kisbetűvel írják. A másik pedig, hogy Gőgh Ákos dobos, Gőgh Bence gitáros és Tóth Csaba basszusgitáros mellett Marosi Róbert énekes foglalkozása szakács:

„Mondják is az emberek, nézd már énekel a szakács, de ez nem erről szól. Hanem arról, hogy a szakács tett valamit, ami nem hétköznapi.

Bence, Csabi és Ákos zenéltek együtt, azután szóltak, hogy elmennék-e rappelni. Az első próbán megszületett az Illegál című dalunk. Szóval csináltunk valami olyasmit az első próbán, hogy miután leírtuk papírra, azt mondtuk, nekünk ez kell. Azután szerencsére megmaradtunk” – nyilatkozta a koncert után Marosi Róbert.

 

Jakuza Ritual

 

Ismét a színen Jakuza Ritual

A harminchárom éves gútai Dang Dinh Erik, azaz Jakuza Ritual a hazai hip-hop legendája. Azt tudakoltuk a fellépése előtt, hol tart ma ez a műfaj. „Most éli a fénykorát. Az más kérdés, hogy az emberek az újabb, vagy a régi vonalat hallgatják, de hallgatják” – véli az előadó, akinek a legújabb videoklipje a Felvidéki nyomor című számhoz készült. „Augusztus huszadikán, csütörtökön jelent meg, úgyhogy teljesen friss.

Egyre több irányba nyitok, sok mindent szeretnék kipróbálni. Mindig más témákkal, hangulatokkal, problémákkal foglalkozom. Igyekszem továbbra is szerethető előadó lenni, aki mindig megmondja a frankót. Nincs mellébeszélés!

Csonka Andreas volt a Felvidéki nyomor operatőre, jómagam rendeztem, én voltam a gyártásvezető. Egy jelentbe berendeztem magam” – tudatta.

 

Éjszaka Keszegfalván

 

Azután DJ-ék jöttek, és nagy bulit produkáltak a hűvös éjszakában. Előbb Taylor, azután Jowell, éjfél után Jubior majd Sundero és Tomeo, végül Called álltak a pult mögé. Hajnali három felé jött a vihar szele, véget ért a fesztivál a keszegfalvai kakasréten.

Tóth Attilát és Zsanit nem is kérdeztük, elégedettek-e. Láttunk az arcukon egy bűvös mosolyt. Az álmuk, amire annyi napig készültek, teljesült. És igen, a zenészek is boldog voltak.

 

impulse-keszegfalva-2020-05
impulse-keszegfalva-2020-02
impulse-keszegfalva-2020-13
impulse-keszegfalva-2020-14
impulse-keszegfalva-2020-03
impulse-keszegfalva-2020-04
impulse-keszegfalva-2020-15
impulse-keszegfalva-2020-12
impulse-keszegfalva-2020-20
impulse-keszegfalva-2020-11
impulse-keszegfalva-2020-16
impulse-keszegfalva-2020-18
impulse-keszegfalva-2020-09
impulse-keszegfalva-2020-07
impulse-keszegfalva-2020-19
impulse-keszegfalva-2020-17
impulse-keszegfalva-2020-10
impulse-keszegfalva-2020-01
impulse-keszegfalva-2020-06
impulse-keszegfalva-2020-08

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző felvételei