Jean-Michel Jarre, aki a világ legnagyobb koncertjeit adta

Jean-Michel Jarre, az elektronikus popzene történetének egyik legsikeresebb dalszerző-előadója 1948. augusztus 24-én született Lyonban (Franciaország). Ötévesen kezdett el zongorázni, klasszikus zeneelméleti tanulmányait hamar abbahagyta és a jazz felé fordult. Tehetségét apjától örökölte: az Oscar-díjas Maurice Jarre írta például a Doktor Zsivágó című film zenéjét.

 

 

A szintetizátor varázslónak is nevezett Jean-Michel Jarre nagyvárosi koncertjeivel világrekordokat állított fel:

Párizs La Défense városrészében 1990 júliusában 2,5 milliós tömeg előtt játszott, majd saját rekordját megdöntve, Moszkva fennállásának 850. évfordulójára rendezett koncertjén 1997 szeptemberében 3,5 millió ember vett részt.

 

 

Jean Michel Jarre több mint négy évtizedes eddigi pályafutása során több mint húsz stúdióalbumot készített, köztük a szintetizátorzene alapműveként számon tartott, 1976-ban kiadott Oxygene-t, a két évvel későbbi Equinoxe-ot, a Magnetic Fieldset (1981), vagy az állatkertek hangjait megidéző Zoolook-ot (1984). 

 

 

Albumaiból eddig több, mint 80 milliót adtak el,

az európai popelőadók közül először lépett fel Kínában 1981-ben. Rendkívül sikeres zenei pályafutása során háromszor (1986, 1989, 1991) kapott Grammy-díjat a new age kategóriában,

lemezei az elektronikus zene számos előadójára volt hatással, köztük a Daft Punk-ra, az Air-re, Moby-ra és a Chemical Brothers-re. Környezetvédő, humanitárius aktivistaként is ismertté vált.

 

 

ATEMPO.sk