Jubileumi Gömöri Kórustalálkozó Rimaszombatban

Blaha Lujza szülővárosa, Rimaszombat ez év november 15-én immár ötödik alkalommal adott otthont a Gömöri Kórustalálkozónak. Az est házigazdája a 2007 áprilisában a CSEMADOK rimaszombati alapszervezete mellett megalakult és a „nemzet csalogánya” nevét büszkén viselő Blaha Lujza Vegyeskórus volt. A kórus vezetőinek, tagjainak és a CSEMADOK alapszervezetének köszönhetően már öt éve az ősz beköszöntével Rimaszombatban találkoznak felvidéki és magyarországi kórusok és énekkarok, hogy megismerjék egymást, tapasztalatot cseréljenek, ihletet nyerjenek egymás munkájából és nem utolsó sorban bemutatkozzanak a közönségnek. A jubileumi találkozón a Blaha Lujza Vegyeskórus vendégei a magyarországi Szerencsi Férfikar, a zselízi Franz Schubert Vegyeskar és a koloni Zobor Hangja Vegyeskar voltak.

Blaha Lujza Vegyeskórus

A kellemesnek ígérkező estét fellépésükkel a házigazdák nyitották meg, kiknek repertoárját főként a XX. századi magyar kórusirodalom remekei alkotják. Programjuk összeállításakor ezúttal is arra törekedtek, hogy az változatos legyen – tartalmazzon igényes és könnyedebb darabokat, valamint magyar és idegen nyelvű műveket is. Bárdos Lajos: Boldogasszony című kánonját Szíjjártó Jenő és Horváth Géza zeneszerzők két népdalfeldolgozása követte. Ez utóbbi a Három népdal érdekessége, hogy a zselízi kórus karnagyának Horváth Gézának feldolgozása kifejezetten a Blaha Lujza Vegyeskórus számára készült. Az anyanyelvű műveket Moses Hogan angol nyelvű spirituáléja követte, végül a kórus Eisemann Mihály: Szerelemhez nem kell szépség című ismert slágerét adta elő Sósik Szilárd karnagy feldolgozásában most egy kicsit másképp.

Szerencsi Férfikar

A Szerencsi Férfikar mint a Szerencsi Cukorgyár Férfikara 1923-ban alakult gazdag és termékeny pályafutást tudva eddig maga mögött. Mára már a Szerencsi Általános Művelődési Központ mellett működő kórus vezetője Gebri József karnagy, aki 1990-től látja el ezt a feladatot. Rimaszombati fellépésük alkalmával Karai József és Bárdos Lajos műveket, Erkel Ferenc és Verdi operarészleteket adtak elő a Művelődési Központ színpadán.

Franz Schubert Vegyeskar

Az imént már említett Horváth Géza karnagy az általa 1982-ben alapított zselízi Franz Schubert Vegyeskarral érkezett Rimaszombatba. Több mint 30 éves fennállása alatt a vegyeskar aktívan járult hozzá a felvidéki zenei élet ápolásához; szinte állandó résztvevője a galántai Kodály Napoknak, jubileumi, jótékonysági hangversenyek és kórusfesztiválok szervezője. Rimaszombati műsoruk első felében Thoinot Arbeau, Kodály Zoltán, Szíjjártó Jenő és Farkas Ferenc műveit adták elő. A program második felében a Különös éjszaka volt és a What A Wonderful World című Horváth Géza és Mark A. Brymer feldogozásokat a kórus karnagya gitáron kísérte.

Zobor Hangja Vegyeskar

A Gömöri Kórustalálkozó utolsóként színpadra lépő vendége a koloni Zobor Hangja Vegyeskar volt. A Vegyeskar 1971-ben alakult meg Kolonban Dunajszky Géza vezetésével, majd egy évtizedes szünet után 1999-ben alakult újjá. Számos koncertet tudhat maga mögött Kolonban és Zoboralja falvaiban, de távolabbi járásokban sőt Magyarországon és Franciaországban is. A jelenleg Csáky Antal vezette kórus Kodály Zoltán, Sergei Rachmaninov, Bárdos Lajos és Karai József egy-egy művét vitte színpadra Rimaszombatban.

Az est fénypontja, ahogy az minden évben lenni szokott, a kórusok közös fellépése. Ez évben Gebri József vezénylése alatt Kodály Zoltán egyik legismertebb kórusművét az Esti dalt adták elő a kórusok, mely Kodály Zoltán 1930-as teremtő korszakában született. Az ötödik Gömöri Kórustalálkozót a Boldogasszonyhoz fohászkodó imával nyitotta meg a Blaha Lujza Vegyeskórus a kórusok közösen pedig nemzeti imádságunk eléneklésével zárták.

Tóth Szilvia, ATEMPO.sk
Fotó: Gecse Attila