A csillagok alatt szólt a Jóvilágvan és az Estendøn (FOTÓK)

A csillagok alatt szólt a Jóvilágvan és az Estendøn (FOTÓK)

Június végére tolódott a koronavírus-helyzet miatt a Kassák Lajos Kulturális Napok rendezvénysorozat Érsekújvárban. Kiállítás, koncertek, táncház volt terítéken.

A Lég(Új)vár program keretében megvalósuló esemény egyik kiemelkedő pontja volt két hazai együttes, a farnadi Estendøn és a párkányi Jóvilágvan zenekar fellépése a csillagászati kabinet szabadtéri színpadán.

 

Estendøn

 

Elsőként az Estendøn állt színpadra. A 2015 végén alakult formáció tagjai törekednek különböző zenei világaikat eggyé szőni, így zenéjüket nehéz egy zenei stílussal, műfajjal jellemezni. Szerzeményeikben fel-felbukkannak különböző zenei hagyományok, a népi motívumoktól kezdve a funky hangulatán keresztül egészen a rockos riffekig sok egyéni színt vonultatva fel. A héttagú formáció dinamikus dalaihoz többségében lírai szövegek társulnak elsősorban Kaszmán-Saróka Liliánától.

 

 

Őket követte az egyik legnépszerűbb felvidéki formáció, a Jóvilágvan együttes, mely 2007-től működik azért, hogy megérintsen, ösztönözzön, kifejezzen és őszinte legyen. A párkányi együttes zenéje elektronikus káosz, a mai értelemben vett rockzene az underground kultúra elemeivel átitatva. 2011 novemberében jelent meg a zenekar első nagylemeze Hanne címmel, ezt 2013 decemberében a Stúrovszkaya című korong, majd 2017-ben a jóvilágvan lemez követte.

 

Jóvilágvan

 

Hamarosan pedig kézben foghatjuk A folyó balladái újdonságot. A térség színpadai mellett a csapat már Moszkvában, Berlinben, Prágában, Lendván és Magyarország számos városában adott koncertet, valahányszor nagy sikerrel. A zenekar egy egymást inspiráló baráti társaság, melynek fontos a zene iránti alázat és az összművészet elősegítése.

 

 

A programsorozatot a népszerű Pósfa zenekar zárta koncerttel és táncházzal, akikhez az érsekújvári Kis Zúgó, a nagykéri Mórinca és a gyallai Bellő táncegyüttesek csatlakoztak.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk