OTT VOLTUNK: Reneszánsz dallamok és az elektromos gitár találkozása

OTT VOLTUNK: Reneszánsz dallamok és az elektromos gitár találkozása

Skuta Miklós szlovákiai magyar multiinstumentalista és a Danubius Octet Singers férfikar egy igaz különleges együttműködését láthatta a somorjai közönség Daniel Simandl vezényletével.

A református templom falai között a CONTEMPLATIONS 8+1 című premier koncert keretében két művet adtak elő, köztük Skuta Miklós Intermezzi című szerzeményét. Ezt megelőzően Orlando di Lasso, a késő reneszánsz legnagyobb franko-flamand zeneszerzőjének Requiemje csendült fel.

Varászlatos hangzást nyújtottak a férfihangon megszólaló reneszánsz dallamok elektromos gitárral kiegészülve.

 

 

Skuta Miklós Szlovákia valószínűleg legsokoldalúbb zongoraművésze. A Komáromban született zenész a pozsonyi Zeneművészeti főiskolán és Párizsban, Claude Helffer osztályában tanult. Szólóesteket adott Londonban, Párizsban, Budapesten – a Zeneakadémia Nagytermében, Berlinben, Bécsben, de pl. Novoszibirszkben is. Bach felvételét az Angliában kiadott „1001 classical recordings you must hear before you die” szakkönyv is jegyzi.

Mint jazz zongorista nagy karriert csinált a kilencvenes években, amikor – az összes szlovák jazz-zenész mellett – rendszeresen koncertezett Ausztria legjobb hangszereseivel. Koncertjei voltak Wolfgang Muthspiellel, Thomas Sztankóval, Jiří Stivínnel, Mark Feldmannal, Didier Lockwooddal. Dalokat írt Kaszás Attila lemezére, hegedűversenyt az osztrák hegedűvirtuóz Benjamin Schmidnek, zenét több szlovákiai gyermekmeséhez, és jazz lemezein is saját kompozíciói hallhatók. „Free”, szabadon improvizált felvételein közreműködik az osztrák harsonás, Bertl Mütter, vagy a szlovák fuvolás, Marek Piaček.

 

Skuta Miklós

 

Mint gitáros, tagja volt a komáromi „Gymnasium Hungaricum” rock zenekarnak, még 1974-76-ban. A gitározást sohasem adta fel, de aktívabban az utóbbi években kezdett el vele újra foglalkozni. Fellépett Palo Hammel koncertjein, 2017-ben a Melos Ethos kortárszenei fesztiválon, és az osztrák OENM kortárszenei csapat egyik salzburgi koncertjén is.

Feleségével, Skuta Nórával 1996-ban megalapították a „Skuta Piano Duo”-t. Európa több országában koncerteztek azóta.

Skuta Miklóst többek közt a Kryštálové krídlo, Frico Kafenda és Harmónia-díjakkal tüntették ki.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk