PorondMester: Vízi cirkusz sellővel és SpongyaBobbal (+FOTÓK)

Villognak a fények, színorgiában úszik a medencévé változtatott porond, csillognak a cirkuszi sátor teteje felé törő vízsugarak. Kezdődik az előadás Magyarország első utazó vízi cirkuszában a Duna Cirkusz – Vízi Cirkuszban!

Elegáns hölgy libben elénk, keménykalapban, frakkban. A következő pillanatban már egy rúdon lógva emeli kalapját. Marics Krisztina testnevelési főiskolát végzett, fitneszmodell volt a cirkusz világa előtt. Rúdszáma alatt mintha eltűnne a gravitáció, és a néző csak a mosolyára figyel még a legnehezebb mutatványok során is.

 

Vizi cirkusz

 

Richter Dániel bohóc következik. Megtapsoltatja a publikumot, majd apró harangokkal elcsengeti a Kék Duna keringőt. Hát persze! Hiszen a Duna Cirkuszban vagyunk! Nagyszerű ötlet volt a Picard Cirkusztól, hogy utazó vízi cirkuszt teremtettek klasszikus cirkuszukból. A remek artisták feledtetik, hogy nincsenek idomított állatok. Csupán cápa, de arról még lesz szó.

 

Vizi cirkusz

 

Ádámné Németh Izabella következik, a buborékok királynője. Csodás látni a boldogságát a szappanbuborékok között. Azután megint Dániel bohóc csetlik-botlik, miközben esernyőjéből is víz folyik.

 

Vizi cirkusz

 

Erőt és harmóniát hoznak a porondra Marics Krisztina és Budai László, ha nem mondták volna is látszik, egy pár, egy lélek ők ketten. Világot járt erőszámuk, Vangelis zenéjére, magas színvonalú színészi teljesítmény is.

 

Vizi cirkusz

 

Akárcsak Ádámné Németh Izabella és Richter Viktor vidám tányérpörgető száma. Egy nadrág lecsúszik, egy törött tányér a medencében landol, női sikolyok, ám a rudakon pörgő tányérok végig fent maradnak.

 

Vizi cirkusz

 

Eötvös Loránd és Eötvös-Wertheim Adrienn zsonglőrszáma zárja az első részt. A 100 éve cirkuszoló Eötvös dinasztia csillagai a nemrég Budapesten, a Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című műsorában bemutatott produkciójuk vízi cirkuszi változatát adják, lazán, könnyedén, parádésan és elegánsan.

 

Vizi cirkusz

 

A szünetben óriási sor kígyózik a büfé kocsinál. A sátorban maga Ádám Rudolf, a Picard Cirkusz egykori igazgatója világító pörgettyűt kínál a nézőknek. Megállok, figyelem, egy szelet magyar cirkusztörténelem. Fia, Ádám Gábor, a vízi cirkusz direktora kezeli a hangot, a fényeket, a szökőkutakat. Egy vagyon lehetett a technika!

 

Vizi cirkusz

 

Vizi cirkusz

 

A második részben indiánok a porondon! Izabella, Adrienn, Krisztina, mint Pocahontas utódai, Budai László, akár Winnetou, Viktor, a cowboy; persze, Dániel bohóc, színes tolldísszel. És még valaki! Kovács Tamás porondlegény, aki talán már egy évtizede a cirkusz műszaki személyzete, most, mint szemüveges apacs kémleli a messzeséget. Viktor, a cowboy baltával, késekkel körbedobálja az indián hercegnőket. Előkerül egy lasszó. Tiszta vadnyugat!

 

Vizi cirkusz

 

Indián hercegnőként mutatja be hulla-hopp karika számát Wertheim Adrienn. Dinamikus mutatvány, vastapsot kap a végén.

 

Vizi cirkusz

 

Azután fürdeni megy Dániel bohóc. Egy mély dézsába, ahol egyszer csak felbukkan egy cápa. Viaskodnak egy hatalmasat, és… Naná, hogy a bohóc győz!

 

Vizi cirkusz

 

Marics Krisztina, a Duna Cirkusz – Vízi Cirkusz sellőlánya egy hatalmas horgonyon hintázva, óriási uszonyával ejti ámulatba a közönséget, majd bizonyítja, kiváló levegőakrobata is.

 

Vizi cirkusz

 

A két unokatestvér Richter Viktor és Richter Dániel zárják az előadást. Viktor görgőszámot ad elő egy emelvényen, Dániel bohóc adogatja az újabb hengereket, amelyeken egyensúlyoz. Mesélte, hogy néha ügyelnie kell, nehogy elnevesse magát és leessen, mert bohóc unokatestvére már azzal megnevetteti, ha ránéz.

 

Vizi cirkusz

 

A látványos fináléban SpongyaBob Kockanadrág, az 1999-től látható amerikai televíziós rajzfilmsorozat sztárja is tiszteletét teszi a vízsugarak között. Kinyomoztam, hogy Kovács Tamás műszakos bújik a jelmezébe, és remekül csinálja.

 

Vizi cirkusz

 

Remek mulatság a vízi cirkusz. Dél-Komáromban, nem messze a Dunától, plusz jelentőséget is kapott ez által a Duna Cirkusz előadása. Az pedig párját ritkítja a járványhelyzet miatt sokáig álló és szenvedő magyar cirkuszvilágban is, hogy kereken fél tucat artista meg egy porondlegény, plusz a műszaki pultot irányító cirkuszigazgató ekkora energiákat megmozgató, ilyen eredeti, minden nézői igényt kielégítő produkciót hozzon létre!

Bravó, mindegyiküknek!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző