Összetartozás Koncertet adott a Kormorán Bécsben (FOTÓK)

Kormorán

Bécsben járt a Kormorán zenekar a felvidéki Vadkerti Imrével az élen, ahol bemutatták Összetartozás Koncertjüket.

Az eseményt eredetileg 2020-ban, a Nemzeti összetartozás évében szerették volna megtartani, de a koronavírus-járvány miatt, mint megannyi esemény, ez is elmaradt. Annál nagyobb örömmel és lelkesedéssel várták a szervezők - a bécsi Kaláka Klub tagsága és elnökük, Wurst Erzsébet - a csütörtöki koncertet, amelynek fő támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága volt, és amelynek a bécsi Akzent Színház adott otthont.

 

Kormorán

 

Kormorán

 

A koncerten nemcsak a bécsi, illetve burgenlandi magyarok, hanem Felvidékről érkezett magyar diákok és tanáraik is ott voltak a közönség soraiban.

„A Kormorán együttes koncertjein nemcsak a magyarság összefogása jelenik meg, hanem zenéjükben is a legrégebbi dallamok szólalnak meg a szabadság hangján." - hangzott el a koncert felvezetőjében.

 

Kormorán

 

Kormorán

 

A Kormorán zenekart Koltay Gergely alapította 1976-ban. Elsőként ötvözték Magyarországon a népi hangszereket - furulya, töröksíp, hegedű, citera, duda - a rock elektromos hangszerparkjával. A zenei stílust Koltay folk-rocknak nevezte el, mely akkoriban forradalmi újdonság volt a hazai könnyűzenében. Az elmúlt 44 év alatt jó néhány követője akadt e zenei mozgalomnak, és az együttes számos sikert tudhat maga mögött. Küldetésüknek tekintik a magyar nyelv ápolását és a hazai népzenei kultúra terjesztését a rock nyelvével kiegészítve. Magyarországon kívül folyamatosan koncerteznek a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Délvidéken. A zenekart 2006-ban Magyar Örökség díjjal tüntették ki, míg az alapító Koltay Gergely számos rangos elismerés és díj birtokosa.

 

 

A zenekar

Fehér Nóra - ének (Vajdaság, Mohol)
Vadkerti Imre - ének, gitár (Felvidék, Gúta)
Gáspár Álmos - hegedű (Erdély, Kézdivásárhely)
Karácson Zsolt - dob
Koltay Gergely - fúvós hangszerek
Koltay Sólyom - szaxofon
Szekeres Zoltán - gitárok
Szűts István - billentyűs hangszerek
Zsoldos Tamás - basszusgitár

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Filep István / MTI