Lélekbalzsam, Peti és Én, Pilinszky – Ilyen volt a Fonográf Akusztik fesztivál második napja (FOTÓK+INTERJÚK)

Kitől kapott virágot a fellépése után Noémo? Miért voltak fáradtak a Carson Coma zenekar tagjai? Hol vacsorázott Szabó Balázs Bandája Komáromban? Mindezekre a kérdésekre válasz kap, aki elolvassa ezt a riportot.

Az élmények, amiket dalaik által nyújtottak, sokáig megmaradnak azokban, akik elmentek a Fonográf Akusztik fesztivál második napjára is a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központba november 13-án, szombaton. Elmerülhettek a lélek bugyraiban, a Kék Hullám Kempingben érezhették magukat, számos hangszerrel megszólaló versekben gyönyörködhettek. Mi pedig arról is faggattuk a fellépőket, hogy szerintük milyen a jó dal.

Új popfesztivál Komáromban – ilyen volt a Fonográf Akusztik első napja (FOTÓK+INTERJÚK)

 

Elsőként Noémo lépett a közönség elé, Fenyvesi Márton gitáros, énekes, dalszerző, stúdiótulajdonos és Tóth Eszter citerás, a Lanou és a Napfonat formációk tagja, énekes társaságában. Noémo tervei szerint, marad ez a trió, hiszen közeli barátok is.

 

Noémo

 

Koncert közben érzékeled az időt a színpadon – kérdeztük Takács Noémi énekest, dalszerzőt, zenészt a fellépése után az öltözője előtt.

„Nem igazán. Nekem mindig öt percnek tűnik az egész, miközben minden egyes részletre koncentrálok” – válaszolta. Arról is faggattuk, min dolgozik éppen. „Az új dalom címe Táncol a húr vagy valami hasonló lesz, egy másik dal a Fekete címet kapta. Folyamatosan írom a számokat az új lemezemre” – avatott be az énekeső, aki az idén nem nevezett be A Dal című dalválogatóba.

„Háromévente egyszer elég részt venni A Dalban, másrészt átadom a stafétát”

– zárta rövidre. Azután arról mesélt, hogy ingázik Budapest és Pered között. „Három és fél éve Galántán dolgozom a családi vállalkozásban is, belsőépítészeti látványterveket rajzolok egy fürdőszoba szalonban” – nyilatkozta – „Jó, hogy egy kicsit kikapcsol a zenész agyam” – tette hozzá. Kitől kaptad a szép piros virágot a koncert után? Érdeklődtünk. „A leendő anyósomtól. Az apósom és a keresztfiam is itt voltak. Tetszett nekik a koncert. A párom is zenész. Nem tudott eljönni, mert zenekari megbeszélésen volt” – közölte titokzatosan.

 

Noémo

 

És hogy Takács Noémi szerint milyen a jó dal?

„Őszinte, bizonyos szempontból egyszerű, nem kellenek hozzá nagy megfejtések. Fülbemászó, de elgondolkodtat, szeretne valamit közvetíteni” – fejtette ki az énekesnő.

 

A tavaly ilyenkor megjelent Peti és Én című slágerét is előadta a fesztiválon a gimnáziumi zenekarként alakult Carson Coma, amelynek tagjai azt mondják, valamennyi vidéki útjuk olyan, mint egy osztálykirándulás.

 

Carson Coma

 

Milyen ez a komáromi kiruccanás? Kérdeztük az öltözőjükbe lépve. „Kis létszámú, mert most csak hárman vagyunk itt, mert ez egy akusztikus buli, logisztikailag könnyebb így utaznunk. A dalok ugyanazok, minimál hangszerelésben. Fele annyi vidámság szorul egy ilyen koncertbe. Ráadásul kissé fáradt osztálykirándulás is a mai, mert tegnap klipet forgattunk, nagyon sokáig” – mondta Fekete Giorgio énekes, gitáros. A klipjeitek sorra nyerik a díjakat – vetettük közbe.

„Fontos a képi megjelenítés. Jómagam is rengeteg zenekart ismertem meg úgy, hogy nem a dalukat hallottam, hanem a videoklipjüket láttam, és a zene meg a képi világ együtt fogott meg”

– vélekedett Kun Bálint billentyűs. Mit forgattatok tegnap? Kíváncsiskodtunk. „Csináltunk egy közös dalt az Ivan & The Parazol zenekarral, ahhoz forgattunk klipet. A szám címe Kérdőjelek és a válaszok. Igazából pingpongozunk a klipben, amely november 19-én, pénteken fog megjelenni” – árulta el Héra Barnabás dobos. A Carson Coma indulásakor a magyarországi KERET blog égisze alatt működő Kikeltető tehetségkutatón adta az első koncertjét, amelynek zsűrijébe az idén meghívták Fekete Giorgiót is. „Melós feladat, mert nagyon sok zenekar jelentkezett, hiszen a járvány miatt a Kikeltető életéből is kimaradt egy év. Csütörtökön volt az első klubkoncert. Nem tudtam ott lenni, mert koncerteztünk, de remélem, a jövő héten ott leszek” – tudatta a zenész.

 

Carson Coma

 

Végül tőlük is megkérdeztük, milyen a jó dal.

„Ne legyen rossz a szövege, mert a rossz szöveg minden zenei alapot elront, hiszen az emberek 99 százaléka, így én is, először a szövegre figyel, és utána a zenére. A dalszövegnek legyen hétköznapi nyelvezete és humora” – fogalmazott Fekete Giorgio. „A zene oldaláról közelítek a dalokhoz, az, hogy mi fog meg, havonta változó” – mondta Kun Bálint. „Akkor jó egy dal, ha egy szál gitárral vagy zongorán el lehet játszani. Ha akkor is meg tudja érinteni az embert egy alkotás, akkor számít jónak, egyébként meg nem az” – vélekedett Héra Barnabás.

 

Odakintről jöttök. Állítottuk meg az öltözők előtti folyosóra belépő Szabó Balázs énekest, zenészt, dalszerzőt, zeneszerzőt, a fesztivál utolsó fellépője, a Szabó Balázs Bandája zenekar frontemberét.

 

Szabó Balázs Bandája

 

„Megmártóztunk a helyi gasztro életben” – mosolygott, majd így folytatta – „Kimondottan helyi éttermet és ízeket kerestünk. Nagyon finom húsokat ettünk a Litovel pubban. Mindenki nagyon kedves volt. Szerencsére ilyen lelkiállapotban tudunk nekifutni az esti koncertnek."

Most bizonyára minden gondolatod Pilinszky János körül forog.

Kölyökkorom óta ő a kedvenc íróm, költőm. Már nagyon fiatalon megfogott, milyen szikáran és pontosan ír. Időközben elröpült sok-sok év, ez alatt az idő alatt sem halványult ez a szerelem. Az pedig, hogy idén ünnepeljük Pilinszky születésének 100. évfordulóját, engem is akarva akaratlanul rávett arra, hogy újabb történetek után kutassak az életével kapcsolatban. Újra elolvastam az összes megjelent művét.

Időutazás volt a fiatalságomba, boldog utazás Pilinszky világába. Jó volt újra leülni egy kicsit az őrtüzek mellé.

November 27-én, éppen azon a napon, amikor Pilinszky János száz éve megszületett Budapesten, Egy ember lépked hangtalan címmel lesz estje a Szabó Balázs Bandája zenekarnak a budapesti Nemzeti Színházban. Olvastam, hogy két nap alatt elfogytak a belépőjegyek.

Megható és megtisztelő, hogy ekkora érdeklődés övezi ezt az estet. Nagyon sokan jelezték, hogy szeretnék megnézni, de már nem jutottak jegyekhez, ezért az előző napon is tartunk egy előadást.

 

Szabó Balázs Bandája

 

A költőnek vagy a zenekarnak szólhat ez a hatalmas érdeklődés?

Bízom benne, hogy a kettőnek együtt. Pilinszkyt sokan szeretik, nem véletlenül, hiszen egy elég széles réteget tud megszólítani.

Mindenkinek mond valamit, akik a kötete fölé hajolnak.

Lemezre kerül az est anyaga?

Nem titok, hogy szeretnénk majd a Pilinszky anyaggal is valamiféle jelet hagyni a világban.

Mit hoztatok Komáromba, a Fonográf Akusztik fesztivál színpadára?

Mindenből egy keveset az elmúlt tizenkét évünkből, úgy a kezdeti korszakból, mint a legutóbbi lemezünkről. Néhány vers is lesz a műsorban, hiszen szeretnénk elhullatni a magot a fiatalok között, hogy olvasni jó és kell.

 

Szabó Balázs Bandája

 

Volt Megcsalogató című lemezetek, öt évre rá kijött az Újracsalogató. Megint eltelt öt év. Most milyen csalogató jön?

Reméljük, hogy közönségcsalogató. Tervben van több megjelenés is a zenekar háza táján.

Szerinted milyen a jó dal?

Egy jó dalnak meg kell érintenie az embert, akár első hallásra is és jó, ha az ember mindig fel tud fedezni benne valami újat, akár a hangszerelésben, akár a dalszöveg síkjai között. A jó dal elgondolkodtat és ha úgy van, megtáncoltat. Egy kicsit minden benne van, és benne akar lenni. És van benne egy kevés titokfűszer a szerző lelkéből.

 

Szabó Balázs Bandája

 

Végül Lakatos Róbert, a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója a jövő héten pergő X. Fonográf Fesztiválra, a minőségi kultúra fesztiváljára hívott meg bennünket.

 

„Négy napig tart majd a fesztivál, amely Csík János és a Mezzo zenekar koncertjével kezdődik november 18-án, csütörtökön este hét órakor, másnap Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes szerepelnek a kínálatunkban, este a Dűvő zenekar koncertje és táncháza lesz a RÉV Magyar Kultúra Házában. Szombaton a gyermekprogramokat le kellett mondanunk, hiszen a járványügyi rendelkezések szerint a gyermekeket is tesztelni kellene, elmarad a családi fesztivál. November 20-án késő délután 18 órakor kezdődik majd Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band koncertje, utánuk Écsi Gyöngyi a felnőtteknek mond esti mesét. Este nyolckor lép a közönség elé a Kalotaszeg Folk Band, Kacsó Hanga Borbálával és Berecz Andrással. November 21-én, vasárnap délután négy órakor kezdődik a Tükrös zenekar koncertje a Kiss Péntek József Kamarateremben” – sorolta az igazgató, hozzátéve, kétszázötven néző tekintheti meg a fesztivál előadásait.

Szlovákia második legnagyobb kultúrháza a miénk, hatszázötven nézőt tudunk leültetni. Így mindenki biztonságban lesz a X. Fonográf Fesztiválon, három-négy méter távolságra ülnek majd egymástól az emberek” – tudatta Lakatos Róbert

 

fonograf-akusztik-2-2021-001
fonograf-akusztik-2-2021-002
fonograf-akusztik-2-2021-003
fonograf-akusztik-2-2021-004
fonograf-akusztik-2-2021-005
fonograf-akusztik-2-2021-006
fonograf-akusztik-2-2021-007
fonograf-akusztik-2-2021-008
fonograf-akusztik-2-2021-009
fonograf-akusztik-2-2021-010
fonograf-akusztik-2-2021-011
fonograf-akusztik-2-2021-012
fonograf-akusztik-2-2021-013
fonograf-akusztik-2-2021-014
fonograf-akusztik-2-2021-015
fonograf-akusztik-2-2021-016
fonograf-akusztik-2-2021-017
fonograf-akusztik-2-2021-018
fonograf-akusztik-2-2021-019
fonograf-akusztik-2-2021-020
fonograf-akusztik-2-2021-021
fonograf-akusztik-2-2021-022
fonograf-akusztik-2-2021-023
fonograf-akusztik-2-2021-024
fonograf-akusztik-2-2021-025

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk