Új formációk is bemutatkoztak az idei Borostyán Fesztiválon (FOTÓK)

Új formációk is bemutatkoztak az idei Borostyán Fesztiválon (FOTÓK)

Szeptember második hétvégéjén 26. alkalommal került sor a Borostyán Fesztiválra Komáromban, a belváros egyik jellegzetes, hangulatos helyszínén, az Európa-udvarban. A zenei kínálat idén is sokszínű volt – a megzenésített versek, ír népzene, jazz, swing, blues, rock- és popdalok – előadóit hallhatta a közönség.

Pénteken a fesztivált Zsapka Attila, Farnbauer Péter, Sipos Dávid és Benkó Ákos közös koncertje nyitotta meg. A népszerű felvidéki zenészek ebben a formációban itt mutatkoztak be a közönségnek. Műsorukban megzenésített verseket adtak elő, amelynek nagy részét Böröczki Mihály versei alkották, de elhangzott egy-egy Kátai Zoltán és Dinnyés József szerzemény is, a nemrég elhunyt zenésztársak emlékére. Előadásukat remek szaxofon- és dobszólókkal színesítették, melyeket a közönség lelkes ovációval fogadott. A tér már ekkor szép számmal megtelt közönséggel, a kisgyermekes anyukáktól kezdve minden korosztály képviseltette magát.

 

 

Este az Eli Trió – Csóka Elemér komáromi hegedűvirtuóz és zenésztársai, Dani János gitáros és Csengő Róbert zongorista, a budapesti Swing à la Django együttes tagjai – adtak hangulatos koncertet. Zenéjükkel különleges stílusötvözetet teremtettek, melyben harmóniára talált a magyar autentikus folklór zene, a swing és a sanzonok világa, a tangó, a jazz és a bossa nova. A közönség élvezhette az ismert dallamokat, melyeket a zenészek virtuóz hangszerszólóikkal tarkították.

 

 

A szombati programot a Last Blues Band koncertje nyitotta. Az immár háromtagú formáció a fesztiválon mutatta be új műsorát. A Tornóczi Tibor (ének, szájharmonika) által vezetett trió saját megzenésített verseket adott elő, főleg kortárs költők verseit, melyekben jelen volt napjaink életének lenyomata is. A Domján Ádám (gitár) és Tóth Marián (szólógitár) által megszólaltatott gitáralapú zenéjüket remekül színesítették a szájharmonika-szólók, a versek mondanivalója a blues zene által még jobban kiteljesedett.

 

 

A házigazda Borostyán együttes klasszikus költők megzenésített verseit adta elő. Az öttagú formáció - Nagy László – gitár, ének, Nagy Hollósy Zsuzsanna - hegedű, ének, Hántai Ferenc – basszusgitár, Horváth Ákos és Homoki László – ütősök koncertje igazi örömzenélés volt. Sokszínű zenéjüket az ütősök precíz dobszólói, valamint hegedűszólók díszítették. Műsoruk ráadásaként lendületes ritmusú ír népzenével ajándékozták meg a lelkes közönséget.

 

 

A fesztivál szombati műsorát a dél-komáromi MMB Rock Band koncertje koronázta meg, amelynek tagjai: Balogh Attila – ének, Horváth Ákos - dob, Gelle László - gitár, Egri Zoltán - gitár, Molnár Árpád - gitár, Seres Csaba - basszusgitár. Az elmúlt közel húsz évben a zenészek már több formációban dolgoztak együtt, s ez meglátszott felszabadult előadásukon. Repertoárjukban a magyar pop-rock történelem népszerű dalai szerepeltek. Dús, gitáralapú hangzásuk magával ragadta a közönséget, amely együtt énekelte – dúdolta velük az ismert dalokat.

 

 

A 26. Borostyán Fesztivál koncertjeivel ismét színesítette és gazdagította Komárom kulturális életét. Ezen a hétvégén minden együtt volt, ami egy jó időtöltéshez kell – színvonalas koncertek, hangulatos helyszín, fantasztikus, szinte nyárias időjárás, lelkes közönség, remek hangulat. Az élő zene varázsa vidámsággal és energiával töltötte fel az előadókat és a látogatókat egyaránt.

Nagy Zsuzsanna, ATEMPO.sk
Fotó: Vincze Joe, Prezmeczky Prézi Péter, Ethey Katz Tímea