Lili szintije és a nagy cédékeresztelő – Reset 2022 Gútán - OTT JÁRTUNK!

Nagy csinnadrattával restartolt a kultúra a Gútai Városi Művelődési Központ falai között március harmadik szombatján. Közös koncerten szórakoztatta a visszatérő közönséget a farnadi Estendøn és a helyi Gorlo Volka. Arról, hogy miképp készültek a nagy napra már nyilatkoztak az ATEMPO-nak. A világért sem hagytuk volna ki a nagy bulit!

Korán érkeztünk, még kapunyitás előtt, a bűvös szóra, hogy sajtó, mégis kinyílt a főbejárat. Gőgh Ákos (Oggy) és Szabó Gábor basszusgitáros éppen kézműves söröket raktak a Gorlo Volka-pólók mellé. Az öltözők felől előbukkant Kaszmán-Saróka Lilána, az Estendøn énekesnője, bakelitlemezeket, pólókat hozott. Vegyétek, rajongók!

Éppen véget ért a színpadon a beállópróba, még elcsíptük az utolsó pillanatokat.

A Gúti Városi Művelődési Központ nagyvonalú felajánlásának volt köszönhető a koncert. Az intézmény hetekkel ezelőtt felhívással fordult a helyi és a környékbeli kulturális csoportokhoz, együttesekhez és előadókhoz, hogy amennyiben jelentkeznek, ingyen adják a termet, a szolgáltatásokat, a hangot, a fényt (Ferenczi Kornél, Domján Gergely és a Ferenczi Sound), sőt a belépőjegyekből befolyt összeg is a fellépőket illeti.

 

Estendøn

 

Az Estendøn kezdett. Lili előtt állt új hangszere, egy szintetizátor, haján gyönyörű fejdísz. Később megtudtuk, Havetta Angelika stylist tervezte a párját ritkító pártát. Nyomták rendesen, közönség is volt. Több mint fél ház. A szaxofont hiába kerestük, Szebellai Dániel a TREPP csoportban vállalt színészi feladatai miatt már nem muzsikál velük. A többiek nagy formában voltak. Bánovskí Richárd és Recska Roman a gitárjaikat bűvölték, Saróka Vajk Attila megmutatta, mi mindent tud a baszsusgitárja, Smid Ádám profin dobolt, Kaszmán-Saróka Liliána hangja pedig betöltötte a termet. Sok tapsot kaptak.

 

Gorlo Volka

 

Azután csere, és Farkas Melinda énekes, Mézes Zoltán gitáros, Szabó Gábor basszusgitáros, Gőgh Ákos (Oggy) dobos, vagyis a Gorlo Volka következett. Jó előre a színpad szélére készítették a pezsgőt és a poharakat, ugyanis

úgy gondolták, a Reset 2022 koncert lesz a legjobb alkalom, hogy megkereszteljék tavaly karácsonykor megjelent Szeretetjárvány című cédéjüket.

Igaz, a koncert előtt nem árulták el, ki lesz a keresztanya, nemsokára erre is fény derült: Gyurász Marianna, Farkas Melinda volt osztálytársnője a pozsonyi Duna Utcai Gimiből, aki Budapestről utazott e miatt Gútára. Kiderült, neki és költői vénájának köszönheti a zenekar a nevét. „Még mindig nem hiszem el, hogy Meli engem kért fel a cédé keresztanyjának, nagy megtiszteltetés ez nekem“ – nyilatkozta később.

 

Gorlo Volka

 

Pezsgő pukkant, habfolyamban úszott a cédé, amit azután a közönség közé dobtak, egy szerencsés néző pedig hazavitte.

Ahogy mi is a Gorlo Volka teremtette keserédes életérzést. De hát ilyen a világ. Meliék ezt tűpontosan leképezik szimbólumokkal teli dalaikban.

Amikor pedig az utolsó néző is elment, két boldog, de fáradt énekesnővel beszélgettünk a művelődési központ előcsarnokában.

 

Gorlo Volka és Estendøn

 

Lili hálás volt, csillogó szemmel köszönte a művelődési háznak a lehetőséget és a profi technikát. Meli beavatott, hogy ugyan 2015-től jár Gútára, de most lépett fel először ezen a színpadon, és az akusztikát dicsérte.

Elmondták, az Estendøn Szolnok és Veszprém után adott koncertet a városban, a Gorlo Volka ezzel a bulival nyitotta a szezont. Március 25-én, pénteken este a budapesti Akvárium klub VOLT Lokáljában zenélnek. Arra a koncertre Kecskés Anikó divattervező tervezte Meli fellépő ruháját.

 

Estendøn

 

Lilitől azt is megtudtuk, hogy majd egy szép koncerten búcsúztatják el Szebellai Dániel szaxofonost, az lesz majd Dani napja. A közönséggel elégedettek voltak,

Meli tízből hét pontot adott a koncertjükre. Lili nem vállalkozott pontszámra, még frissek a hatások, koncert után érzelmesebb az ember, annyit fűzött hozzá, nem használta annyit a szintit, amennyit szerette volna.

És hogy merre mennek az idei szeonban? Az Estendøn áprilisban Dunaszerdahelyre, az NFG Klubba tart, május 21-én pedig ők is fejest ugranak a budapesti Akváriumba, nyáron ott lesznek Gombaszögön. A Gorlo Volka a Peredi BeerFeszt vendége lesz, és a tervek szerint zenélnek majd a Komáromi Borkorzón és Nyitrán, a JuGyIK szervezet Őszi Ifjúsági Napokon is.

 

Gorlo Volka

 

A koncertek pedig folytatódnak a Gútai Városi Művelődési Központban. Március 26-án, szombaton 19 órai kezdettel a Past Perfect, 20 óra 30 perckor az LM Retro Band csap a húrok közé. Április 16-án Mr. Andreas, Jakuza Ritual és vendégeik, 22-én a bátorkeszi Rockmisszió és a José LIVE! közös koncertje, 28-án pedig a duhaszerdahelyi Arizóna zenekar fellépése várja a nézőket.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző, Tóth František és Szabó Máté