A Tehetség A Tét a kulisszák mögül – Hetényen megtudtuk az indulók titkait (+FOTÓK)

A hetényi Gólyavár Református Óvoda nemrég átadott gyönyörű épületében tartották a Tehetség A Tét (TAT) tehetségkutató verseny 13. sorozatának 2. fordulóját. Musicalt és világslágert énekeltek az énekesek magyarul. A bemondók a sportról és a falusi életről beszéltek. A zsűriben Lakatos Rák Viktória színésznőhöz és Kiss György ötletgazdához, a gútai Cool Club Slovakia Polgári Társulás elnökéhez csatlakozott Sóki Csilla énekesnő, a Muzsika TV Felvidéki mulatós show című műsorának sztárja, a 2016-os TAT győztese. Akkora volt az érdeklődés, hogy sok néző a terem előtt állva nézte végig a műsort.

 

Tehetség A Tét

 

Ezúttal a kulisszák mögül, az öltözők közeléből figyeltük az eseményeket.

OTT JÁRTUNK: A Tehetség A Tét visszatért

Amíg a TAT múlt heti, lakszakállasi fordulójának énekesek voltak a meglepetésvendégei, Hetényben táncosok, az ógyallai Művészeti Alapikolában működő Fati’s Modern Dance Klub (FMDC) tagjai, Peredy Abigél, Sinka Csenge és Czibor Lea, valamint a Bencsík Jázmin és Habardík Patrik Dániel alkotta duó szórakoztatták a közönséget. Tárnok Chudá Fatima koreográfus elmondta, hét éve tanítja táncolni a fiatalokat, Ógyallán kívül Ímelyen, Perbetén és Hetényben tart táncórákat.

 

Tehetség A Tét

 

A hetényi Czibor Lea egyben a TAT énekes kategóriájának versenyzője. „A tánc és az ének is érdekel. Nyolc éve táncolok, négy éve énekelek Balogh Rózsánál, aki Ógyallán tanít énekelni. A TAT-ra hozott dalaim közül

A legnagyobb hős a kedvencem. Régen velem van, könnyű beleélnem magam a dalszövegbe.

Most a Pocahontas rajzfilm „Ezer színnel száll a szél” dalát adtam elő, mert a mesék is inspirálnak. A másik dalomat, az Áldalak búval, vigalommal címűt az Én, József Attila musicalből választottuk” – avatott be az ősztől a komáromi gimnáziumba készülő tanuló.

 

Tehetség A Tét

 

A helybéli Danis Dorián a falusi életről szóló szövegével nyitotta a műsort. „Jó a kedvem és egy kis megkönnyebbülést érzek, mert ismét nevettek a nézők” – fújta ki magát a helyi Tarczy Lajos Alapiskola tanulója, ahogy lejött a színpadról. –

„Amúgy elméleti fizikusnak készülők, a fizika, amit Kocsis János tanít, a legkedvesebb tantárgyam.

A másik kedvencem a magyar nyelv és irodalom. Hencz Nelli tanítja, aki a TAT-ra segített felkészülni. Jólesett, hogy Magyari Ferenc polgármester is gratulált a mai fellépésem után” – sugárzott a boldogságtól a nyolcadikos tanuló, aki a focit pódiumra cserélte.

 

Tehetség A Tét

 

A dzsungel könyve című musical Amíg őriz a szemed című dalát és az Álmodom, hogy csoda vár című világslágert énekelte magyarul a Paton élő Hoppan Esther, ahogy Balogh Rózsa énektanárnő betanította. „Eddig körülbelül száz dalt ismerek” – nyilatkozta. – „Izgalmasan énekeltem A dzsungel könyve musical betétdalát. Igazából az angol dalok tetszenek, mert Manchesterben születtem. Most Komáromban a Marianum Egyházi Iskolaközpont negyedikes tanulója vagyok.

Gyakran járok énekversenyekre, tavaly Budapesten első lettem. Állatorvos szeretnék lenni, mert szeretem az állatokat.

Kutyám, hörcsögöm, macskám van. De a színészet is érdekel” – vallotta be Esther, aki nagyon szorított a bátorkeszi Nátek Eszternek, akinek az énektanárnője Mgr. Renáta Záhorská. Előbb a Vaiana rajzfilm Ahogy csillan a távoli fény című dalát énekelte, majd a Mary Poppins musical Mosolyogni kell című slágerét adta elő. „Óvodás korom óta énekelek. Gyakran voltam népdalversenyeken, de egyházi énekeket is előadok versenyeken. Legutóbb Budapesten megnyertem egy ilyen versenyt és különdíjat is kaptam.

Az éneklés megnyugtat és nagyon élvezem. Alig várom csütörtökönként az énekórákat!

Most a kis abszolvensi vizsgámra készülök. A kedvenc dalom a TAT-on a Nem vagyok én apáca című Zalatnay-sláger” – mesélte.

 

Tehetség A Tét

 

A sportról beszélt a bemondó kategória következő indulója, a lakszakállasi Kocsis Rebeka is.

„Testhez álló a téma, ugyanis öt évig versenyszerűen birkóztam Nagymegyeren és Győrben. Jó volt látni, hogy mindenki meghökkent, és ilyen döbbent arcot vágott, mint te most, amikor ezt megtudta” – nevetett.

„Imádtam azt a sportot, többszörös országos bajnok voltam. Most arra koncentráltam a pódiumon, hogy ne köhögjem el magam. Amúgy szinte az egészet improvizáltam. Pozsonyba, a Duna Utcai Gimnáziumba járok, szívsebész szeretnék lenni. Mellette azonban annyi minden érdekel! Verseket írok, két barátnőmmel projektet írtunk a széndioxid-kitermelés csökkentésére, a diákönkormányzat elnöke vagyok.

Majd a jövő dönti el, hogy sebészkéssel vagy a gondolataim, az érzéseim átadásával gyógyítom-e majd a szíveket.

De az is lehet, hogy a média felé fordulok. Csenger Ferenc szólt, látogassam meg a Pátria Rádióban, hiszen a rádiózást is kipróbálnám. Azután amiben jól érzem magam, annál maradok” – mosolygott.

Kocsis Rebeka a lakszakállasi Boncák csoport Ludas Matyi című darabjában Matyi liba barátját alakította. A Ludas Matyit játszó tanyi Szabó Ákos szintén a TAT bemondó kategóriájának indulója. „Könnyen ment a szövegek megírása, elég jól össze tudtam szedni a gondolataimat. A szüleimmel közösen azután véglegesítettük a monológokat. Lakszakállason volt nehezebb közönség elé állni, úgy éreztem, bizonyítanom kell az otthoniak előtt. Ott átestem a tűzkeresztségen, Hetényen úgy érzem, már magabiztosabb voltam. Az eddigi szövegeim közül a sport témájú sikerült a legjobban.

Arról beszéltem, mennyit sportolok. És az bizony nem sok, ezért viccesen mondtam el” – sorolta a kilencedikes tanuló.

 

Tehetség A Tét

 

A hetényi Téglás Gergely minkét számával, A padlás című musical Fényévtávolság című dalával és Leonard Cohen Halleluja című világslágere magyar változatával is lehengerelte az otthoni közönséget. „Négy éve énekelek Balogh Rózsa énektanárnőnél, amúgy már kiskorom óta érdekel az éneklés. Anyukám is Balogh Rózsához járt énekórákra. Én is elmentem. Elénekeltem a Tavaszi szél vizet áraszt népdalt, és felvett.

Nagy örömömre bekerültem a budapesti Madách Színház Rocksuli című produkciójába, a külső kórusba. Három szezonban szerepeltem.

Tizennégy éves leszek, a komáromi Selye János Gimnáziumba készülök, utána pedig jogász szeretnék lenni. Sokáig a színészeten gondolkodtam, de inkább a biztosabb pályát választom” – mondta a hetényi énekes, akinek a TAT-on előadott kedvenc dala Varga Miklós Európa című slágere volt, amit a múlt héten, Lakszakállason adott elő.

„Nagyon vártuk már a TAT-ot otthon, Paton!” – árulta el a bemondó kategóriában indult 16 éves Csáki Réka, majd így folytatta – „Van egy ifjúsági csoportunk, a Patina. A Csemadok helyi szervezete mellett működünk, Hallman Csilla és Darida Szilvia vezetik a csoportot. Előadásokat készítünk különböző alkalmakra.

A személyes kedvencem a szövegeim közül a falusi életkép, amelyhez anyókának öltöztem és bot is volt nálam. Ugyanígy szerettem a szerelem és barátság feladatot, amikor Lajosnak öltöztem, és úgy „fiúként” beszéltem ezekről a dolgokról.

Izgalmas kihívás volt, de Csilla és Szilvia abban is segítettek” – fejtette ki a komáromi Selye János Gimnázium elsős diákja.

 

Tehetség A Tét

 

Ahogy Hallman Csilla főszervezőtől megtudtuk, két hét múlva, április 23-án, szombaton délután 14 órakor, gálával zárul a TAT a pati kultúrházban. Ott kerül sor a díjátadásra. Az indulók pedig a szakmai zsűri által legjobbnak vélt számaikat adják majd elő.

 

Tehetség A Tét

 

Tehetség A Tét

 

Az ATEMPO.sk a Tehetség A Tét médiapartnere

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző és Kiss Gergely