Ők a Tehetség A Tét győztesei! – Közös dalt is nyert a 8 induló – OTT JÁRTUNK!

Danis Dorián, a bemondók kategóriájának első helyezettje és Czibor Lea, aki a 14-17 éves énekesek kategóriájában győzött, a hetényi koszorúcska bálba, a bátorkeszi Nátek Eszter, a 10-13 éves énekesek kategóriájának győztese pedig a családdal ment ünnepelni a Tehetség A Tét (TAT) tehetségkutató verseny 13. évfolyamának pati díjátadó gálája után. A 8 idei induló legjobb produkcióin kívül a helyi Patina tánccsoport tagjai, Tóth Vivien, Hallman Márk, Kuchta Dóra és Kuruc Levente, valamint a szintén helyi Piros Tulipán Éneklőcsoport előadásának tapsolhatott a kultúrházat teljesen megtöltő közönség.

 

TAT gála 2022 - Piros Tulipán Éneklőcsoport

 

Hogy melyik dal, illetve szöveg került a nézők elé, a szakmai zsűri döntötte el, amelynek elnöke, Lakatos Rák Viktória színésznő betegség miatt csak sms-ben üzent az indulóknak és a közönségnek, amit Sóki Csilla énekesnő, a Muzsika TV Felvidéki mulatós show című műsorának sztárja, a 2016-os TAT győztese olvasott fel. Rajta kívül Kiss György, a gútai Cool Club Slovakia Polgári Társulás elnöke, a teheségkutató verseny ötletgazdája és Lajos András színművész foglaltak helyet a zsűri asztala mögött.

 

TAT gála 2022 - Zsűri

 

Hallman Csilla főszervező azt hangsúlyozta, hogy a TAT a pezsgés, a család, az összetartozás programsorozata. Tóth Rozália, Pat polgármestere arról beszélt, milyen pillanatokat élt át annak idején a TAT-on induló gyermeke édesanyjaként. Kiss György ötletgazda kijelentette, ilyen erős sorozat, mint az idei még nem volt a TAT történetében.

Az április 23-ai gálát, akárcsak a lakszakállasi és a hetényi fordulókat, a Sound 4 ever, azaz Józsa Zoltán és Lencse Zoltán hagosították, a videós ismét Gőgh Krisztián volt. A TAT fontos pillanatait végig Kiss Gergely fotózta. Darida Szilvia vezette a műsort.

 

TAT gála 2022

 

Elsőként a Paton élő 11 éves Hoppan Esther énekelte A dzsungel könyve című musical Amíg őriz a szemed című betétdalát, majd a 16 éves szintén helybéli Csáki Réka, mint Lajos mondott vicceseket a barátságról és a szerelemről. Őket a 9. osztályos hetényi Téglás Gergely követte A padlás című musical Fényévtávolság slágerével. A 17 éves lakszakállasi Kocsis Rebeka frappánsan és élvezetesen beszélt a kultúráról. A 9. osztályos hetényi Czibor Lea Pocahontas dalát adta elő az ismert Disney-musicalből, magyarul. A tanyi, de Lakszakállas színeiben induló, 14 esztendős Szabó Ákos, az ottani Boncák csapat színjátszója, falusi életképeket mesélt. A 12 éves bátorkeszi Nátek Eszter Zalatnay Sarolta Nem vagyok én apáca című számát adta elő. Végül a 14 éves hetényi Danis Dorián sztorizott a sportról.

 

TAT gála 2022

 

Az énekesek a magyarsággal kapcsolatos dalokat is előadtak: Hoppan Esther a Kell még egy szót, Czibor Lea a Kormorán együttes A költő visszatér című dalát, Nátek Eszter a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalát, Téglás Gergely az Ismerős Arcok együttes Nélküled című számát énekelték, vastapsokat aratva.

 

TAT gála 2022 - Téglás Gergely

 

Az idén a hetényi és a bátorkeszi indulók taroltak a díjkiosztáson. A korábbi helyszíneken váltott lakszakállasi és hetényi támogatói jegyek összeszámolása után kiderült, hogy a közönségdíjas a hetényi Téglás Gergely lett, akinek az énektanárnője Balogh Rózsa. A szintén hetényi Danis Dorián, a bemondók kategóriájának első helyezett indulója azt mondta a színpadon, úgy érzi magát, mint Isaac Newton, amikor a fejére esett az alma. „Nem azért, hogy olyan okos vagyok, hanem, mert szédülök“ – magyarázta. A 10-13 éves énekesek kategóriáját megnyerő Nátek Eszter, akit Mgr. Renáta Záhorská, a komáromi Művészeti Alapiskola énektanára tanít énekelni, még nem töri a fejét, milyen pályát választ. „Előbb gimnáziumba szeretnék menni, azután talán tanárnő leszek“ – árulta el. A hetényi Czibor Lea, a 14-17 éves énekesek kategóriájának győztese táncolni is tanul az ógyallai Művészeti Alapiskolában, ahol Balogh Rózsa az énektanárnője. „A fordulók közül ma, a gálán éreztem magam a legjobban“ – vallotta be.

 

TAT gála 2022 - Czibor Lea

 

TAT gála 2022 - Danis Dorián

 

TAT gála 2022 - Nátek Eszter

 

Az indulók sok ajándékot kaptak a dunszerdahelyi Családi Könyvklub, a komáromi Laser Arena, a pati Wellness hotel jóvoltából. A pozsonyi Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ ajándéka egy-egy koncertjegy volt a fővárosban megvalósuló V4 koncertre és az azt követő fogadásra, a Rákóczi Szövetség szervezésben pedig erdélyi utazáson vehetnek részt pünkösdkor.

A 8 induló nyert egy közös dalt, amelyet Pécsváradi Zoltán kisbéri stúdiójában rögzítenek majd. A dalhoz készülő videoklip helyszíne még egyeztetés alatt áll. A szervezők külön köszönetüket fejezték ki a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének, akik egy pályázat keretében anyagi eszközökkel segítették a rendezvénysorozat megvalósulását.

 

TAT gála 2022 - Téglás Gergely

 

„Nagy öröm volt számunkra, a Pati Csemadok számára, hogy ezelőtt körülbelül négy hónappal megcsörrent a telefonom. Kiss György, Gyuri hívott fel azzal a kéréssel, hogy szeretné átadni a TAT rendezését. Mit szólunk hozzá? Elvállaljuk? Azt mondta, azért gondolt rám, a Pati Csemadok elnökére és Darida Szilvia alelnökre, mert látja, hogy a gyermekek miatt élünk. Folyamatosan programokat, táborokat, vetélkedőket szervezünk, amikkel formáljuk és önálló gondolkodásra serkentjük a gyerkőcöket, játékosan tanítjuk őket, növeljük az önbizalmukat, hogy a való életben is tudják hasznosítani a megszerzett ismereteket. Így Gyuri bízik abban, hogy jó kezekbe kerül a projektje. Pat már két szériában is jelen volt, ahol énekes, bemondó, valamint táncos kategóriában szerepeltünk. Hamarosan meghirdetjük a TAT 14. évfolyamát szólótáncos, duó és táncformáció kategóriákban. Nyáron jelennek meg a felhívások“ – búcsúzott Hallman Csilla főszervező.

 

TAT gála 2022

 

Az ATEMPO.sk a Tehetség A Tét médiapartnere

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző és Kiss Gergely