A musicalektől a showműsorokig - Bereczki Zoltán születésnapjára

Bereczki Zoltán

Bereczki Zoltán EMeRTon-díjas színész, énekes, zenei producer, műsorvezető Budapesten született 1976. május 2-án.

Az Ernst Thälmann, majd a Sallai Imre Általános Iskola tanulója volt. 10 éves koráig (1981-1986) versenyszerűen úszott a Vasas SC-ben, majd négy évig kajakozott az MTK-ban. A Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában érettségizett. Ebben az időben működött első zenekara, a Styx. Két évig dobolt, hegedült, és két évig énekelt a Magyar Rádió Gyermekkórusában.

A középiskola ideje alatt került Toldy Mária énektanárhoz, aki felismerve tehetségét, az első meghallgatás után felvette. 2001-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskola operett-musical tanszakán. Ugyanebben az évben megjelent első szólólemeze „Száz év” címmel. A főiskola közben levelezőn elvégzett egy közgazdasági iskolát is.

OTT VOLTUNK: Bereczki Zoltán fergeteges koncertet adott Felvidéken (FOTÓK)

2004-ben zenei producerként is bizonyított: ő készítette az „Operett Angyalai” formáció hangszerelését, és a Budapesti Operettszínház „Mozart!” című produkciójának CD-jét. Az ő nevéhez fűződik a 2005-ben megjelent magyar nyelvű „Rómeó és Júlia” CD is.

Fellépett a Magyar Televízió Csináljuk a fesztivált című műsorában, amelynek egyik sorozatát meg is nyerte. 2011-ben részt vett a TV2 A nagy duett című műsorában, ahol Peller Mariann-nal alkotott párost, a döntőben 2. helyezést értek el. 2012-ben felkérték a Megasztár 6 című tehetségkutató egyik zsűritagjának. 2012-től a Centrál Színház tagja.

 

 

2013-ban megnyerte a Sztárban sztár című showműsor első évadát, így ő lett „Magyarország legsokoldalúbb előadóművésze”. A második, a harmadik és a negyedik évadban ő volt a műsor egyik zsűritagja, később a hetedik évadban ismét zsűritagként tért vissza.

2014-ben indult útjának Álomkép, Illúzió, Szenvedély majd Csillagkép és Közelebb néven futó turnéja, ahol óriási tömegeket mozgat meg minden alkalommal.

2018-ban a Pringles csipszcég Bereczki Zoltán Choices című dalát választotta új, egy évig futó kampányához. A dal egy nemzetközi tenderen nyert, melyre öt pályázat érkezett, és Bereczki volt az egyetlen magyar. A Choices című dalt a színész Balog Lászlóval közösen írta, a szöveg Méhes Adrián munkája, Malek Miklós keverte, és a számnak már önálló klipje is készült.

 

 

A színházi életben is folyamatosan jelen van, a mai napig láthatjuk őt a nagysikerű Lepkegyűjtő vagy a Pillanatfelvétel című darabokban. Számos tévéműsorban szerepelt műsorvezetőként is. Rendszeresen szinkronizál, elsősorban rajzfilmekben.

2005-ben Súgó Csiga díjat, 2006-ban eMeRTon-díjat kapott „Az év musical színésze” kategóriában, majd 2008-ban és 2009-ben is Fonogram-díjat vehetett át Szinetár Dórával készült musical lemezeiért. 2020-ban a legjobb zsűritagnak kijáró Televíziós Újságírók Díjjal jutalmazták.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk