Több mint 1000 diákkal énekelte a Kézfogást Szarka Tamás a komáromi Erzsébet hídon (VIDEÓ+FOTÓK)

Élőben közvetítette internetes oldalán Szarka Tamás Kossuth-díjas zeneszerző, dalszerző, zenész, énekes, amint 1015 révkomáromi és Dél-Komáromból érkezett diákkal közösen előadják Kézfogás című dalát, a két Komáromot összekötő Erzsébet hídon, június 3-án, pénteken délelőtt 11 órakor.

Az előkészületeket megzavarta, hogy a hídon délelőtt 9 óra körül cseh embercsempészt állítottak meg a hatóságok, aki furgonja csomagterében 34 migránst szállított, akik bizonyára nem a Kézfogás dalt jöttek elénekelni egy nappal a nemzeti összetartozás napja előtt…

Nem sokkal tizenegy óra előtt megérkezett Szarka Tamás, mögötte a tanulók és diákok is birtokba vették a hidat. Az előadó a híd közepén, egy kisebb kórus mögött állt mikrofon mögé.

 

Szarka Tamás - Kézfogás

 

Komáromból, a Munka Utcai Alapiskolából 130 tanuló, a Marianum Egyházi Iskolaközpontból 170 tanuló, a Selye János Gimnáziumból 50 diák érkezett. Dél-Komáromból a Komáromi Jókai Mór Gimnázium 400 diákja, a Kultsár István Technikum és Szakgimnázium 150 diákja, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola 45 tanulója jött el. A Kónyi Általános Iskolából 45 tanuló, Győrből, a Révay Gimnáziumból pedig 40 diák vett részt a közös éneklésben.

A híd fölött csodálatos felvételeket rögzítettek drónnal. Szarka Tamás és az 1015 diák a dal elhangzása után integettek annak a 310 további iskolának, amelynek diákjai online énekeltek a hídon állókkal.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Milyen érzésekkel ment fel a hídra? – kérdeztük Szarka Tamást az esemény után. „Vegyes érzésekkel, mert kaland az élet, ez is az volt. Hónapok óta szervezzük ezt a rendezvényt, nem olyan egyszerű lezárni az idén 130 éves, jubiláló komáromi Erzsébet hidat.

Amikor megláttam az ezer diákot Révkomáromból és Dél-Komáromból, megmelegedett a szívem, meghatódtam és egészen patetikus gondolataim támadtak.

Szerintem a patetika is kell az élethez. Nem állandóan, de ez a sója a szürke hétköznapjainak” – válaszolt a Kossuth-díjas művész.

 

Szarka Tamás - Kézfogás

 

Vajon mire gondolt annak idején, amikor a Kézfogás című dalt írta? „Közös sorsunkra. A Duna Televízió rendelte a dalt, a csatorna születésnapjára írtam. A Duna Televízió mondanivalója is az, hogy az összmagyarság televíziója legyen. Sára Sándor nagy művészünk gondolata volt ez, és a Kézfogás című dal gondolata is ez.

Később a nemzeti összetartozás himnuszává tették. Nyilván nem tiltakoztam ellene.

Azt mondtam, akkor énekeljük együtt, természetesen velem, a szerzővel, aki éppen erre gondolt” – fejtett ki Szarka Tamás.

 

Szarka Tamás - Kézfogás

 

A Duna fantasztikusa szép kulisszát adott a drónos felvételnek, vetettük közbe, remek műszaki háttércsapat készítette elő a felvételt. „Nagyon profik a technikusok valóban, több éve dolgozunk együtt Stugel Tiborral és csapatával. Ez a híd az eddigi helyszíneket is felülmúlta, mert itt áram sincs… Tóth Tamás Antal, a sajtósom intézte a drónt és a kamerákat. Nem is tudom hirtelen, mennyi kamera forgott, nagyon sok. Kívülről úgy nézhetett ki, hogy filmet forgatunk. Tizenegy órakor több tízezren énekelhettek velünk, hiszen regisztrált háromszáztíz óvoda, alapiskola, középiskola, település, sőt még idősek otthona is.

Külön büszke vagyok arra, hogy az összetartozás érzése megmozdítja az 5 évestől a 112 évesig az embereket. Ez az igazán jó érzés!”

– fogalmazott Szarka Tamás, akitől végül azt kérdeztük, folytatódik-e a Kézfogás-sorozat a következő években. „Minden évben megszervezzük majd, újabb helyszíneken. Már most el kell ezen gondolkodni, hogy merrefelé, hiszen ez már hagyomány.

Mint felvidéki ember ilyenkor lehet, hogy erősebben tudom megszólítani a magyarországi magyarokat és más külhoni magyarokat is; ha velük találkozom van pluszban még egy közös hangunk, hiszen kisebbségben élünk én is és ők is.

 

Szarka Tamás - Kézfogás

 

Az első alkalommal 158 település jelentkezett közösen énekelni, az idén 310, és nőhet még ez a szám. Szeretik az emberek a Kézfogást.

A dalon túl valóban arról van szó, hogy egy évben egyszer vagy kétszer minden magyar szereti elmondani a másiknak, hogy mi, valahogy összetartozunk” – zárta gondolatait a komáromi Erzsébet híd lábánál Szarka Tamás.

A Kossuth-díjas előadóművész először 2019-ben, több mint ötezer gyermekkel Budapesten, a Kossuth téren énekelt. A következő évben, a járványhelyzet miatt egy közösségi videóklippel fogták össze a magyarságot. Tavaly az Országházban, a Szent Korona mellett adta elő a Kézfogást.

 

kezfogas-2022-01
kezfogas-2022-02
kezfogas-2022-03
kezfogas-2022-04
kezfogas-2022-05
kezfogas-2022-06
kezfogas-2022-07
kezfogas-2022-08
kezfogas-2022-09
kezfogas-2022-10
kezfogas-2022-11
kezfogas-2022-12
kezfogas-2022-13
kezfogas-2022-14
kezfogas-2022-15
kezfogas-2022-16
kezfogas-2022-17

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző