1500 gyermek ropta az Összetartozás Táncát a komáromi Klapka téren – OTT JÁRTUNK + FOTÓK

Készen álltok? Kérdezte hangosan Korpás Éva a komáromi Klapka téren a verőfényben álló tömeget. Igen! Kiabálták mindenhonnan. Akkor húzzad! Csettintett a népdalénekes és június 4-én, szombaton, a Nemzeti Összetartozás Napján pontban délután négy órakor ropni kezdte a táncot az 1 500 óvodás, alapiskolás gyermek, miközben teli torokból énekelték A pozsonyi sétatéren című dalt.

 

Összetartozás Tánca

 

Teljesült az ötletgazda, Jókai Andrea, a Szövetség párt dunamocsi önkormányzati képviselője és szervezőtársai, Zink Vass Nóra, a Szövetség Megyercsi Helyi Szervezete elnöke valamint Korpás Éva népdalénekes álma, hogy június negyedikén különböző helyszíneken, de egyazon órában, ugyanazokat a polgári táncokat táncolják és énekeljék a magyar gyerekek szerte a magyarlakta településeken. A kezdeményezéshez csatlakozott a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, amelynek elnöke Fekete Irén beszédet mondott a Klapka téren és a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes is, akik a színpad előtt táncoltak Komáromban.

 

Összetartozás Tánca

 

„Még soha ennyien nem voltak a Klapka téren“ – jelentette ki beszédében Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke. Szavait taps fogadta. Majd azt is elárulta a pártelnök, hogy kisfia otthon kapcsolódott be az Összetartozás Táncába.

 

Összetartozás Tánca

 

Drónok követték, amint az óriási tömeg, a közel 50 helyről érkezett számos résztvevő, a Klapka téren táncolt.

 

Összetartozás Tánca

 

Előző nap a Kossuth-díjas Szarka Tamás énekelte el a komáromi Erzsébet hídon a két Komáromból érkezett több mint ezer gyermek társaságában Kézfogás című dalát.

Így nem túlzás, hogy több ezren emlékeztek a városban Trianon 102. évfordulójára,

ahol a Nemzeti Összetartozás Napján este 102 fáklyával tartottak határtalan megemlékezést, amelyen mások mellett a Kárpátia zenekar is fellépett Dél-Komáromban.

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző