A háromtestű lányok napja – 57. Jókai Napok fesztiválnapló, első lap (+FOTÓK)

Az első pillanatot vártam a legjobban a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ színpadán felépült nézőtéren ülve. Milyen lesz, amikor három év után, ismét jönnek majd szépen, sorban, egymás mögött a nézők előadást nézni a Jókai Napokra. Megható pillanat volt. Édes momentum. Tüdőre szívtam az illatát.

 

Jókai Napok - Megnyitó

 

A véletlen rendezte úgy, hogy az első napon versenyző két csoport előadásában is három-három diáklány alakított egy szereplőt: Abigailt A salemi boszorkányokban, a duaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad Béhr Márton és Kuklis Katalin rendezte előadásában, illetve Elanor Rosewatert a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont MEG+oldható pénzzel? csoportja A Rosewater-projekt című produkciójában, amelyet Tóth Gábor rendezett.

 

Fókusz Diákszínpad

 

Abigailt (Varga Nóra, Rákász Fanny, Szabó Réka) belső erők hajtják Arthur Miller drámájában, Elanort (Máté Zsóka Elvira, Szerencsés Larina, Madarász Enikő) külső erők formálják a Vonnegut-regény alapján készült előadásban.

Mindketten, azaz mind a hatan, más módszerekkel harcolnak a sorsuk ellen. Piros kendőt adott egyik Abigail a másiknak, úgy cseréltek szerepet, megismételte elődje utolsó mondatait a másik Elanor, amikor váltottak.

 

MEG+oldható pénzzel?

 

Ő énekelt is, a Ricsárdgír zenekar Én dalom című szerzeményét, a finálé pedig a Tears For Tears zenekar 1982-es Mad World című dala volt. Hát igen, a Tears For Tears… A félelem könnyei és a Vad világ.

 

MEG+oldható pénzzel?

 

Estére a fesztiválklub is kinyitott a RÉV - Magyar Kultúra Házában.

Az egyik asztalnál Ferdics Ábris Márton üldögélt, aki Hale tiszteletest alakította a Fókusz Diákszínpad előadásában. Hamar kiderült, a színpadon kívül is „papol”, Sinuous Radio címmel saját műsora van a volt dunaszerdahelyi Tollas Rádió utódjában, az NFG Home Office online rádióban. A zenéről dumálgattunk meg a színházról, persze. A fesztiválról is.

 

Ferdics Ábris Márton

 

Hogy az előadásuk után Béhr Márton színművész, az egyik rendezőjük, aki ma este már Gorka lesz a Burundanga című Jordi Galceran-darabban, a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán (dramaturg Finta Viktória egyetemi hallgató, rendezte Matusek Attila) három diákot vitt társaik után a Balatonhoz a révfülöpi osztálykirándulásra, arról, hogy krumplistészta volt vacsorára, és hogy nagyon jó a szállás a Danubius diákszállón, és arról is, hogy

ma a Holt-Vágra készülnek fürödni, azután megnézni a többiek, a füleki Apropó Kisszínpad reMIXált REMIXÁTH és a komáromi GIMISz Diákszínpad KARAN-TÉMA című előadásait.

 57. Jókai Napok Komáromban - részletes program

 

Ferdics Ábris Márton

 

És azt is elmondta az idén végzett gimnazista, hogy fájó szívvel ugyan, de otthagyta a profi futballt, a focikaput, amelyben kapus volt most már lazán, boldogságból hálóőr Dióspatony csapatában. Volt egy nagy meccsük Szappal, abban a csapatban pedig színjátszótársa, a Salemi boszorkányok John Proctorát játszó Béhr András Bertalan a kapus. Hat egyre győzött Dióspatony.

Hajnali fél egykor fáradtan ültem a taxiban. Amikor kiszálltam, láttam, fényes az ég. Megálltam az utcánk közepén, és hosszan, nagyon hosszan néztem a teliholdat.

 

jokai-napok-elso02
jokai-napok-elso03
jokai-napok-elso04
jokai-napok-elso05
jokai-napok-elso06
jokai-napok-elso07
jokai-napok-elso08
jokai-napok-elso09
jokai-napok-elso10
jokai-napok-elso11
jokai-napok-elso12
jokai-napok-elso13
jokai-napok-elso14
jokai-napok-elso15

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Pálinkás Eszter és a szerző